Türkiye Aile Meclisi'nden Cumhurbaskanligina Çagri

Türkiye Aile Meclisi ve Adalet Platformu Genel Baskan Yardimcisi Anayasa Hukukçusu Adnan Küçük: TBMM, AYM, MEB ve CUMHURBASKANLIGI'NA ÇAGRI!

23.12.2021 23:14:24 293 0
Türkiye Aile Meclisi

Harf Devriminin Türk Dili üzerinde meydana getirdigi sonuçlari konu almistim. Bu yazida, Osmanlicayi terk etmenin akabinde, özellikle bazi harfler üzerindeki sapkalarin, bazi kelimelerde yer alan tire ve kesme isaretlerinin kaldirilmasinin meydana getirdigi agir hasarlari belirtmistim. 

  
Bu yeni yazimda, TBMM sitesinde yer alan ve bazi kamu kurumlari tarafindan da aynen kendi sitelerine aktarilan Kânûn-i Esâsî’nin Osmanlica orijinal metninden yeni Türk harflerine (Latince harflere) çevrilen metnindeki bazi ciddi çeviri hatalarina temas edecegim. 

Önce sunu belirtmek isterim. 1876 tarihli Kânûn-i Esâsî siyasi tarihimizin ilk modern Anayasasidir.   

Bu, resmi bir metindir ve ABD için 1787 Anayasasi ne ise bizde de Kânûn-i Esâsî odur. Bu metnin dogru bir sekilde muhafaza edilmesi hayati derecede önemlidir.   

Belki, mahalli bir yörede geçerli olan ya da ülke genelinde geçerli olmakla birlikte pek bilinmeyen Osmanlica harflerle yazili bir hukuki düzenlemenin yeni harflere çevirisinde bazi çeviri hatalari olabilir, bu hatalar sehven yapilmis olabilir.    

Bu metinlerin fazla bilinebilir olmamasi sebebiyle, bu hatalar göz ardi edilebilir. Belki bu hatalar hiç kimsenin dikkatini çekmeyebilir. 
   
Ama siyasî tarihimizin ilk modern Anayasasinda bazi hatali çevirilerin olmasi kabul edilebilir bir durum degildir. Bu sebeple Kânûn-i Esâsî alelade metinlerle mukayese edilemez. Aksi halde, Kânûn-i Esâsî’nin pek fazla önemsenmedigi yönünde bir algi ortaya çikabilir.
   
Burada bahsini edecegim hususlari, kendisi çok degerli ve birikimli bir hukukçu olan ve Osmanlicaya ileri düzeyde vâkif olan TBMM Baskani Sayin Prof. Dr. Mustafa Sentop’un da takdir edecegi kanaatindeyim.    

Muhtemelen bu husustan Sentop Hoca’nin malumati yoktur. Malumati olsa bu hatalarin derhal giderilmesi yönünde bir çalisma baslatacagi kanaatindeyim.
   
Burada amacim suçluyu arayarak, birilerini rahatsiz etmek ya da taslamak degildir. Bu çeviri, TBMM sitesine, A. Seref Gözübüyük ve Suna Kili’nin “Türk Anayasa Metinleri (1839-1980)” baslikli kitabindan aynen konulmustur.     

Fakat bu metnin ne zaman konuldugunu bilmiyorum. Bu metin belki de 30 ya da 35 yil önce TBMM sitesine konmustur. 
   
Burada maksadim, Türk demokrasisinin gözbebegi mesabesinde olan TBMM’nin sitesinde siyasi tarihimiz açisindan bu kadar ehemmiyetli ve kiymetli bir yere sahip olan Kânûn-i Esâsî’nin çevirisinde bulunan hatalarin varligina dikkat çekmektir. 
   
Bu hatalarin geri planinda, çeviriyi yapanlarin özensizligi ve TBMM’nin bunlara olan güveni ve yukarida sözünü ettigim bazi harfler üzerindeki sapkalarin, bazi kelimelerdeki tire ve kesme isaretlerinin atilmis olmasi yer almaktadir.       

Belki de bu çevirinin TBMM sitesinde yer almasini saglayan TBMM Baskani Osmanlicayi hiç bilmiyordur. Uzman olduguna inandigi kisilerin hatalarindan Meclis Baskanlarini sorumlu tutmak hakkaniyetli olmaz. 
Burada asil sorumlular, Kânûn-i Esâsî’yi bu kadar özensiz sekilde çeviren kisilerdir.
  
Elbette ki Kânûn-i Esâsî’nin Latin harflerine çevirisinde, sapkalarin, tire ve kesme isaretlerinin tamamen terk edildigi söylenemez. Ama, bu kurallara tam olarak uyuldugu da söylenemez.    

Çeviride çok ciddi tutarsizliklar, çok sayida maddî kelime hatalari var. Benzer hatalar Kânûn-i Esâsî’de yapilan degisikliklerde de mevcuttur. 
Burada bunlarin her birine ayri ayri deginecegim.
 
Maddî Kelime ve Yazilim Hatalari 
Bir kelime Kânûn-i Esâsî’nin muhtelif maddelerinde, dört farkli sekilde yazilmis, bunlardan üçü maddî olarak hatali, biri dogrudur. Bu hatali kullanimlar su sekildedir:. 
  
“Meclisi Umuminin yevmi ‘hüsad’inda …resmi ‘küsat’ icra olunup…” (md. 45). 
 
“…nasbolunan zevat meclisin yevmi ‘küsad’inda sadriazam huzurunda…” (md. 46). Diger bazi maddelerde de (md. 99., 101. ve 1909 degisikligi 7) “küsad” kelimesi kullanilmis. 
   
1914 degisikliginin ikinci çevirisinin 43. maddesinde “küsâd” kelimesi yer almistir. 
Burada dogru olan kullanim sekli “küsâd”dir.
   
Bir baska kelime üç türlü kullanilmistir ve bunlardan sadece biri dogrudur.
“…rey ve ‘mütalca’ beyaninda …beyan ettigi ‘mütalea’lardan dolayi…” (md. 47).
“…görür ise ‘mütalâa’sini ilâvesiyle …ise ilâvei ‘mütalâa’ ile beraber…” (md. 64).
Burada dogru kullanim sekli “mütalâa”dir.
  
Bir örnek daha vereyim. 
  
“Meclisi Umumi âzasindan birinin, ‘hiyanet’ ve Kanunu Esasiyi ‘nakiz’ ve ‘ilgaye’ tasaddi ve irtikâp töhmetlerinden ‘birile’ müttehem olduguna mensup oldugu heyet azayi mevcudesinin sülüsani ekseriyeti ‘mutlakasile’ karar verilür veyahut kanunen hapis ve nefyi mucip bir ceza ile mahkûm olur ise azalik sifati zail olur ve bu ‘af'alin’ ‘muhakemesile’ mücazati ait oldugu mahkeme tarafindan ‘rüyet’ ve hükmolunur” (md. 48).
  
Bu maddede: “hiyanet” degil “hiyanet”, “nakiz” degil “nakz”, “ilgaye” degil “ilgaya”, “birile” degil “biriyle”, “mutlakasile” degil “mutlakasiyla”, “af’al” degil “ef’al”, “muhakemesile” degil “muhakemesiyle”dir, “rüyet” degil “rü’yet”tir.
   
Sadece bir maddede sekiz tane hatali kullanim mevcuttur. Ayrica burada hatali olarak kullanilan birçok kelimenin hatali kullanimi diger bazi maddelerde de söz konusu olmustur. 
   
Mana farklarina iliskin izahata girmeksizin birkaç örnek daha verecegim. 
  
“…bedel karar heyeti mecmuasi” (md. 65). “meclis-i vükelâda bade’l müzakere” (1909 degisikligi md. 29). Dogru olan “bade’l müzâkere”dir. 
  
“…Kendü taleplerile devketce sair memuriyete tâyin olunanlar” (md. 62). Buradaki “taleplerile” degil “talepleriyle”, “devketce” degil, “devletçe” yazilis sekli dogrudur.
  
“…âzaligi mücazdirvesair memurinden” (md. 67). Burada “mücazdirvesair” kelimesinin “mücazdir ve sair” seklinde ayrilarak yazilmasi gerekir. 
  
“…sene tesrisani iptidasinda” (md. 43). “…içtimai olan tesrini saniden” (md. 70). “…sene Tesrinisani iptidasinda” (1909 degisikligi md. 43). Buradaki üç kullanim hali de dogru degil. Dogru olan: “Tesrîn-i sânî”dir.
  
“…makule mevaddan ‘müzekereye’ mühtaç olmiyanlarin…” (md. 29). Bu hükümde yer alan ‘müzekereye’ kelimesi yanlis yazilmis, dogru olan ‘müzakereye’dir.
“…‘yövmü’ müzakereden…” (md. 57).   
Burada yövm diye anlamli bir kelime yoktur. Dogru olan “yevm”dir. Yevm: gün demektir. Yevm-i müzakere: müzakere günü.
  
Bazi Harflerin Üzerindeki Sapkalarin Kaldirilmis Olmasi

Kânûn-i Esâsî’nin metni yeni harflere çevrilirken, bazi harflerin üzerinde bulunmasi gereken sapkalar (^), bazi kelimelerde kullanilmis, bazilarinda kullanilmamistir.   

Harflerin üzerindeki sapkalar, ayni kelimenin, farkli maddelerdeki kullanimlarinda, bazi maddelerde kullanilmis, bazi maddelerde kullanilmamistir. Bu konuda ciddi bir karmasa mevcuttur. 
   
Harfler üzerinde bulunmasi gereken sapkalarin bulunmamasi bazi kereler ciddi mana degisikliklerine sebep olmus, madde metninin mana bütünlügü ile kesinlikle uyumlu olmayan durumlar ortaya çikmistir. 
  
Bazi örnekler su sekilde siralanabilir.
  
“Heyeti Âyanin azalik maasi ‘sehriye’ onbin kurustur” (md. 63). “… yirmibin kurus verilecek ve sehriye besbin kurus maas… (md. 76). “…her birine … ‘sehrî’ bes bin kurus maas. …buldugu suretde ‘sehrî’ bes bin kurus itibariyle” (1909 degisikligi md. 76).
  
“Sehriye” “çorba ve pilav yapiminda kullanilan, bugday unu hamurundan türlü biçimlerde kesilerek kurutulmus besin maddesi”dir.
  
Burada “sehriye” kelimesi yanlis kullanilmistir. 63. ve 76. maddelerde “sehriye’ kelimesinin kullanilmasi, bu maddelerin metnindeki manalarla tamamen uyumsuzdur.
  
Kânûn-i Esâsî’nin metni ile uyumlu dogru kullanim sekli “sehrîye”dir. “Sehrîye”nin manasi “aylik”tir. Bu durumda “Heyeti Âyanin azalik maasi ‘sehrîye’ onbin kurustur” hükmünün manasi su sekildedir: “Heyet-i Âyanin azalik maasi aylik onbin kurustur”. 
  
Kânûn-i Esâsî’de dogru kullanim sekli “Âyân” olan kelimenin dört sekilde yazildigi görülmektedir. (1)   
“Heyeti Ayan” (md. 54., 55. ve 61). (2) “Heyeti Âyan” (md. 42., 53., 60., 62.-64., 92., 93., 95., 116., 117). (3) “Heyet-i Ayân” (1909 degisikligi md. 7). (4) “Âyân” (1909 degisikligi md. 53., 54., 71). 
Ayan: belli, açik, asikâr gibi manalara gelmektedir.   

Âyân: Osmanli Imparatorlugu’nda sehir ve kasabalarda, belli bir zümre veya bir devrin ileri gelen nüfuzlu kimselerine verilen ad, ileri gelenler, ekâbir, esraf.   

Meclis-i Âyân: Osmanli Imparatorlugu zamaninda üyelerinin tamami padisah tarafindan atanan Meclis-i Umuminin bir kanadidir. 
Burada dogru kullanim sekli “Meclis-i Âyân”dir.
  
Bunlara çok sayida daha baska örnekler de verilebilir.
  
Kelimelerdeki tirelerin kaldirilmasi
  
Bazi kelimelerde, ya kelimenin ortasinda ya da kelimelerin son bir ya da iki harfini ana kelimeden ayirmak için tire (-) isareti kullanilir.   
Bu kelimelerde tire kullanilmadigi zaman, ciddi mana degisiklikleri meydana gelebildigi gibi, bazi kelimelerde de telaffuz noktasindan karmasalar ortaya çikabilmektedir. 
  
Bazi misaller su sekildedir.
“…münhasirran ‘yedi iktidar’i hazreti padisahidedir” (md. 35). “…intihap olunur ise kabul edip etmemek ‘yedi ihtiyar’indadir” (md. 67), “…‘yedi iktidar’indadir” (md. 113).
  
Burada, dogru olan “yed-i iktidar” ve “yed-i ihtiyar”dir. Burada “yed” el demektir. Oysa Kânûn-i Esâsî’de kullanilan “yedi” kelimesi “7” rakaminin yazilisina tekabül etmektedir. Ortaya çikan mana “yedi (7) iktidar”, “yedi (7) ihtiyar”dir.
“Emri intihap reyi hafi kaidesi üzerine müessestir” (md 66).   
  
Burada “emri intihap” “emri seçmek”, “reyi hafi” de “reyi gizli” manalarina gelir. Tire kullanilmaksizin yazilan 66. maddeye su sekilde bir mana verilebilir: “emri seçmek reyi gizli kaidesi üzerine müessestir”. Bunun, 66. maddede amaçlanan manayla hiçbir alakasi yoktur. 
  
66. maddenin dogru yazilisi “Emr-i intihap rey-i hafî kaidesi üzerine müessestir” seklindedir. Manasi su sekildedir: “seçim isleri gizli oy kaidesi üzerine tesis edilmistir”. 
  
Kanunu Esasi (md. 36., 46., 48., 64., 80., 115.-117), “meclisi umumi (md. 7., 14., 36., 42., 43., 45.-49., 51., 52., 98., 99., 101., 104., 109., 119), Meclisi Mebusan (md. 38., 102., 112), Meclisi Âyan (md. 112), heyeti mebusan (md. 7., 31., 35., 36., 42., 53.-55., 60., 64., 65., 67., 68., 71., 73., 74., 77.-80., 105., 106., 116), Heyeti Âyan (md. 42., 53.-55., 60.-64., 92., 93., 95., 116., 117), Devleti Osmaniye (md. 1., 2., 8., 11). 
  
Buradaki kullanimlarin tamami tire konulmasi kuralina aykiridir.
  
Kânûn-i Esâsî (Anayasanin Adi), Kanun-i Esasi (1909 degisikligi md. 36., 118., 120, 1914 degisikligi md. 43), Meclis-i Umûmî  (1909 degisikligi md. 3., 7., 36., 43., 44., 1914 degisikligi md. 43), Meclis-i Meb’usan (1909 degisikligi md. 7., 30., 35., 38., 54., 121, 1914 degisikligi md. 35., 43), Meclis-i Âyân (1909 degisikligi md. 53., 121, 1914 degisikligi md. 43), Heyet-i Umûmîye (md. 44), Heyet-i Ayân (1909 degisikligi md. 7., 121), Heyet-i meb’usan (1909 degisikligi md. 35., 36., 38., 77., 80., 121).
  
Burada Anayasanin basligi (Kânûn-i Esâsî) dogru, ama sair kullanimlari (Kanunu Esasi, Kanun-i Esasi) dogru degildir. Heyet-i Ayân kullanimi hatalidir. 

Dogru olan “Hey’et-i Âyân”dir. “Heyet” kelimesi de yanlistir. Dogru olan “Hey’et”dir.
  
Bütün bunlardan da anlasilacagi üzere, Kânûn-i Esâsî’nin ve degisikliklerin bütününe bakildiginda, tire kullanilmasi konusunda asiri derecede karmasa ve özensizlik söz konusudur. 
  
Kesme Isaretinin Kaldirilmasi
  
Kânûn-i Esâsî’de bazi kelimelerde kesme (’) isareti kullanilarak, kelimeler farkli manalara büründürülmektedir.   
Bu isaretlerin kaldirilmasi, kelimelerin manalarinda da degisikliklere sebep olabilmektedir. 
  
Bu konuda bazi misaller su sekilde verilebilir.
  
“…ve tesavii ara vukuunda reisin reyi iki addedilür (md. 51). 
Burada tesavi: hiçbir manasi olmayan bir kelimedir. 
“Tesâvî”: esit, iki seyin birbirine denk olmasidir. 
Ara: iki sey arasindaki mesafe, mintika, bölge, alan, aramak için yapilan emir. 
Ârâ’: oylar, reyler, fikirler.
Ârâ: Süsleyen, bezeyen.
Tesavii ara: Bu terkipte “Tesavii ara” seklinde bir emir kipi ortaya çikiyor.
Olmasi gereken: “tesâvî-i ârâ’”: oylarin esit olmasi. 
  
Yukarida nakledilen 51. maddedeki kismin su sekilde olmasi gerekir: 
“…ve tesâvî-i ârâ’ vukuunda reisin reyi iki addedilür (md. 51).
Ser: kötülük, kötü fiil, dinen kötü olan, yapilmamasi gereken is.
Ser’: dinî kurallar, kanunlar, seriat, Allah tarafindan bildirilen Ilâhî emir ve yasaklar.
Kânûn-i Esâsî’de her ikisi de kullanilmistir.
“…kimse ser’ ve…” (1909 degisikligi md. 10). “…ictimainda ser’i serif…”  (1909 degisikligi md. 3). “Deavii ser’iye mehakimi…” (md. 87). “…ahkâmi seriye ve…” (md. 7).
  
Burada Kânûn-i Esâsî’nin 87. maddesinde (ser’iye) ve 1909 degisikliginin 3. (ser’i) ve 10. (ser’) maddelerinde dogru kullanim söz konusudur. Kânûn-i Esâsî’nin 7. maddesinde (seriye) ve 1909 degisikliginin 7. maddesinde (seriye) yanlis kullanim söz konusudur. 
  
Ta’dil: degisiklik, tebdil etmek, aslina zarar vermeden degistirmek.
Kânûn-i Esâsî’de, hem “tadil”, hem “tâdil”, hem de “ta’dil” kelimeleri kullanilmistir. 
  
“…birinin tadili teklifi… …mevcudeden birinin tadilini istidaya…” (md. 53). “…red veyahut tadil ve…” (md. 64). Benzer kullanimlar 116. ve 118. maddelerde de mevcuttur. 
“…red veya kabul veyahut tâdil eder…” (md. 80). 
“…birinin ta’dilini teklife … her biri müceddeden veya ta’dilen kaleme aldigi…” (1909 degisikligi md. 53). “…nizamat ile ta’dil veya ilga…” (1909 degisikligi md. 118). 
  
Bu üç kullanim türü de hatalidir. Dogru olan kullanim sekli “ta’dîl”dir. 
  
Kesme isaretinin kullanilmamasi sebebiyle de, hem kelimelerin hatali yazilimlari hem de mana sapmalari ortaya çikmaktadir. Bu da karmasalara sebebiyet verebilmektedir.
  
Nihaî Degerlendirme
  
Yukaridaki emsal olarak yer verilen örneklerden de anlasilacagi üzere, Kânûn-i Esâsî’nin ve degisikliklerinin Osmanlicadan Latin harflerine çevirisinde çok ciddi hatalar mevcuttur. Birbirleri ile çelisen çok sayida kelimeler kullanilmaktadir. Bazi kelimelerin kullanimi maddî hatalari içermektedir. Bunlar az sayida da degildir. Ben burada sadece bazilarina emsal kabilinden yer verdim.
  
Yukaridaki misallerden de anlasilacagi üzere, bazi harflerin üzerinde bulunmasi icap eden sapkalarin kullanilmamasinin, tire ve kesme isaretlerine yer verilmemesinin çogu kereler mana degisikliklerine, anlasilmasi imkânsiz ucubelere yol açmakta oldugu görülmektedir.
  
Bu vesileyle, gerek 1876 Kânûn-i Esâsî ve degisikliklerinin, gerekse Sened-i Ittifak ve diger anayasal belgelerin aslina uygun bir sekilde, harfler üzerindeki sapkalar yerli yerine kullanilarak, kesme (’) ve tire (-) isaretlerine de yer verilerek yeniden yeni harflere çevirisinin yapilmasi gerekiyor. Bu görevin öncelikle TBMM’ye ait oldugunu düsünüyorum.   
Çünkü, birçok kurum, bu metinlerin yeni harflere çevirisini TBMM’nin sitesinden aynen almislardir. 
  
Umarim TBMM bu hatirlatmamiza itibar ederek bu metinlerin orijinal aslina uygun bir sekilde hatasiz bir çevirisini yaparak bu belgelerin hakiki degeri korunmus olur.   

Yoksa, bu çevirilerin bu halde olusu, devletimizin büyük bir ayibidir. Bu ayiba bir an önce son verilmesi zaruri derecede gereklidir. TBMM Baskanliginin, AYM, MEB, ADALET BAKANLIGI ve CUMHURBASKANLIGININ bu isi bir an önce yerine getirmesi için buradan çagrida bulunuyoruz.    

Bizimkisi sadece ilk anayasa kanuni esasinin 145. yilinda 23 Aralik'ta hatirlatmaktan ibaret, gerisi TBMM ve CUMHURBASKANLIGI'na aittir.  

Dr. Adnan Küçük, Türkiye Aile Meclisi ve Adalet Platformu Genel Baskan Yardimcisi
t.me/SectikleriniDenetle
t.me/hakikatmeclisi


ABD'den Netanyahu Kararı Sonrası İlk Açıklama

Netanyahu tutuklama emri sonrası ABD açıklaması geldi. Beyaz Saray, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kararını reddettiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Gallant hakkında tutuklama emri çıkarılmıştı.

G20 Liderler Zirvesi başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi resmi karşılama törenine katıldı.

Olası Bir 3. Dünya Savaşında Türkiye’nin Gücü Nedir?

Türkiye, olası bir 3. Dünya Savaşı'nda stratejik konumu, güçlü askeri kapasitesi, yerli savunma sanayii ve diplomatik gücüyle dikkat çekiyor. Güçlü ve zayıf yönleriyle Türkiye'nin küresel arenadaki rolünü keşfedin.

Üsküp 1911 Futbol Kulübü'nün Tarihi ve Yeniden Doğuşu

Üsküp 1911 Futbol Kulübü, Makedonya'nın Üsküp kentinde Türkler tarafından yeniden kuruldu. Başkan Şahin Amit, kulübün renklerinin siyah matemi, beyaz umudu ve kırmızı Türk bayrağını simgelediğini belirtti.

KKTC 41 yaşında

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC'nin kuruluş yıldönümü dolayısıyla Girne Kapısı’ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene katıldı

Trump Engages in Crucial Dialogue with Putin Amidst Rising Tensions

Former U.S. President Donald Trump held a significant phone conversation with Russian President Vladimir Putin, urging de-escalation in Ukraine. This diplomatic effort aims to reduce tensions and promote peace.

Hayrünnisa Gül'ün Para Dolu Zarflarını İngiltere Polisleri Çaldı

Hayrünnisa Gül, İngiltere ziyaretinde büyük bir şok yaşadı. Zarflar dolusu euro ve sterlin, İngiliz polisleri tarafından çalındı. Olay, Türk ve İngiliz Büyükelçiliklerine bildirildi.

Özcan Şimşek'ten AB Senatörü Iraj Alipour'a Önemli Ziyaret

Özcan Şimşek, AB Senatörü Iraj Alipour’u ziyaret ederek, yapay zeka destekli yetenek taraması hakkında bilgi verdi ve projeler için destek aldı.

Kocaeli'nde çocuk haklarına dikkat çekildi

İzmit Belediyesi Çınar Çocuk Evleri, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında düzenlediği etkinlikle, çocukların haklarına dikkat çekti.

Malatya'da depremzedeler için 24 derslikli okul temeli atıldı

6 Şubat'ta KAhramanmaraş merkezli depremde hasar alan Sümer Ortaokulunun yıkılmasının akabinde Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Hayırsever İş İnsanı Rıdvan Mertöz iş birliğinde 24 derslikli Elif Sevinç Mertöz Ort

Konya'dan çiftçiye sumak desteği

Konya Büyükşehir Belediyesi, çiftçiye ve üreticiye yönelik fidan ve fide desteğini çeşitlendirerek sürdürüyor.

Ercan Kutlu, Akbey Güvenlik'e Nezaket Ziyaretinde Bulundu

Medya90 Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Kutlu, Akbey Güvenlik'e nezaket ziyaretinde bulunarak, şirket sahibi Yakup Devecioğlu ile bir araya geldi. Bu ziyaret, iki şirket arasındaki dostane ilişkileri pekiştirdi.

Kıbrıs'ta Arsa Almanın Avantajları Nelerdir?

Kıbrıs'ta arsa almanın avantajları nelerdir? Coğrafi konumu, iklimi, hukuki ve vergisel avantajları ile Kıbrıs'ta arsa almak, yatırımcılar için büyük fırsatlar sunuyor.

Araç Kiralama İpuçları: Bilmeniz Gereken Her Şey

Araç kiralama ipuçları ile hem zaman hem de para kazanın. Güvenilir firmalar, sigorta seçenekleri ve maliyetleri düşürmenin yollarını keşfedin. Tatil veya iş seyahati için ideal kiralama çözümleri burada.

Düzce'de tanımadığı bir kişi tarafından bıçakla yaralandı

Düzce'nin Gaziantep Caddesi’nde meydana gelen olayda edinilen bilgiye göre O.A. isimli şahıs cadde üzerinde giderken kimliği henüz belirlenemeyen kişi tarafından kolundan bıçakla yaralandı.

Cezbeden tekliflere dikkat!

Bir mağdur daha milyonlarca lira zarara uğradı!

Keşan'da kapsamlı kaçakçılık operasyonu

Edirne Keşan'da kaçakçılıkla mücadele kararlılıkla devam ediyor.

Almanya'nın aradığı zehir taciri İstanbul 'Kuyu'suna düştü!

Almanya tarafından çıkartılan Difüzyon mesajıyla (Acil Yakalama Mesajı) "Uyuşturucu Madde Ticareti" suçundan uluslararası seviyede aranan Daniel Sobotta İstanbul’da düzenlenen İçişleri'nin 'Kuyu' operasyonda yakalandı.

Adıyaman Gölbaşı’nda uyuşturucuya geçit yok

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde uyuşturucuyla mücadele çalışmaları tüm hızıyla sürerken, yolcu dolmuşunda metamfetamin ele geçirildi.

Pençe Kilit'te teröristlerin silahlarına el konuldu

Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde teröristlere ait silah ve mühimmat ele geçirildi.

İçişleri son eylemlerin bilonçosunu paylaştı

İçişleri Bakanlığı, kayyım protestolarına katılan gözaltına alına 253 şüpheliden 33'ünün tutuklandığını açıkladı.

Hafta Sonu Kahvaltısı İçin Biyer'e Uğramaya Ne Dersiniz?

Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.

Çanakkale Turistlerin Yeni Gözdesi Mi?

Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.

2025'te Nereye Tatile Gideceğiz? Resmi Tatil Günleri ve Öneriler

2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.

Yunanistan'da Türkler İçin Oturum İzni Kolaylığı

Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.

TÜRSAB Boğaziçi BTK, Seyahat Acentaları ile 2024 Sezonunu Değerlendirdi

TÜRSAB Boğaziçi BTK'nın TZL SUITES Otel’de düzenlediği etkinlikte seyahat acentaları, 2024 sezonunu değerlendirdi ve 2025 turizm beklentilerini ele aldı. Etkinliğe TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya da katıldı.

Doğa Tutkunları OutdoorFest’te Buluşuyor

21-22 Eylül tarihlerinde Nefes Orman’da düzenlenecek OutdoorFest, offroad, binicilik, enduro gibi etkinliklerle doğa ve macera tutkunlarına nefes kesici bir deneyim sunacak.

“İzmir Turizm’de yerinde sayıyor”

Etik Yönetim Kurulu üyesi ve Destination İzmir Başkanı Bülent Tercan, “İzmir Turizm’de yerinde sayıyor” dedi.

'Dedemin Gözyaşları' ödüle doymuyor

Türk sinemasının son dönemlerde yıldızı parlayan isimlerinden ödüllü yapımcı ve yönetmen İhsan Taş, yeni filmiyle hem gişede fırtınalar estirdi hem de ödül törenlerinde adeta zafer yürüyüşü yaptı.

Samsun Rüzgarı Ankara’da Esti.

15-16-17 Kasım tarihlerinde Ankara’da düzenlenen Büyük Samsun Tanıtım Günleri,

"Suyun Sesini Duydum" Kitabı Raflarda!

Suyun Sesini Duydum kitabı, suyun insanlık için vazgeçilmez bir hayat kaynağı olduğunu bilimsel, kültürel ve ekolojik yönleriyle ele alıyor.

Banu Kırbağ’dan Yeni Şarkı: Bir Ömür Geçti ile Duygusal Anlar

Banu Kırbağ, “Bir Ömür Geçti” şarkısıyla 2024 yılında dinleyicileriyle buluşuyor. Bu duygusal eser, yitirdiğimiz 3 fidana ve nicelerine adanmış.

İstanbul'da Doğan ve Ölen İlk Osmanlı Padişahı Kimdir?

İstanbul'da doğan ve İstanbul'da ölen ilk Osmanlı padişahı Sultan II. Selim'dir.

TÜYAP, Avrupa'nın En Büyük Ambalaj Fuarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa'nın en büyük ambalaj fuarlarından biri olan Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı, sektör profesyonellerini bir araya getiriyor.

Ravza Zeybek Konya Kitap Günleri'nde Okurlarıyla Buluştu

Ravza Zeybek, Konya Kitap Günleri'nde okurlarıyla buluşarak özgürlüğün ve okumanın önemini vurguladı.

En doğal ağrı kesici

Prof. Dr. Muhsin Konuk, turşunun sağlığa olan katkılarını ve doğru tüketim yollarını anlattı. Turşudaki vitamin ve mineraller neler? İşte yanıtı...

Su Arıtma Cihazı Kullanmak Zararlı mı? Zararları Nelerdir?

Su arıtma cihazı kullanmak, temiz su sağlarken bazı zararları da beraberinde getirebilir. Mineral kaybı ve kimyasal kalıntılar gibi riskler hakkında bilgi sahibi olun.

Kış Aylarında Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Yolları

Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için düzenli rutin oluşturmak, vitamin açısından zengin beslenmek ve mevsime uygun egzersiz türlerini tercih etmek büyük önem taşıyor.

HBX AR-GE'ci KİMYAGERDEN MÜTHİŞ İNOVASYON

Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi için hazırlattığı rivayet edilen tarhananın, kemik suyu ile zenginleştirilerek başta kanser olmak üzere hastalıklara karşı vücudun direncini arttırdığı belirtildi.

Başakşehir Belediyesi'nin Karton Bardak Kullanımı Tartışma Konusu Oldu

Başakşehir Belediyesi'nin Mola Cafeler'deki karton bardak kullanımı, halk sağlığını tehlikeye atıyor ve vatandaşların tepkisini çekiyor

Mavi Dil Virüsü Nedir? Mavi Dil Hastalığı Belirtileri ve Bulaşma Yöntemleri

Adana'da mavi dil hastalığı nedeniyle karantina uygulaması başladı. Sığır ve koyunlarda görülen hastalık, sokucu sinekler aracılığıyla bulaşıyor. Yüksek ateş ve solunum zorluğu gibi belirtiler dikkat çekiyor.

"Prof. Dr. Ahmet Maranki Canlı Yayında Hangi Sorulara Cevap Verecek?"

Prof. Dr. Ahmet Maranki, 6 Ekim Pazar günü Türkiye saatiyle 12:00’de, Avrupa’nın en prestijli kanallarından biri olan Kanal Avrupa’da canlı yayında, kanserden ruhsal bozukluklara kadar pek çok sağlık sorununa çözüm sunacak!

İstanbul'da Afetlere Karşı Güçlü Bir Adım: Mahalle Afet Timleri Kuruluyor!

Afetlere hazırlıkta önemli adım! Başakşehirde mahalle afet timleri kuruluyor.

Niğde Çukurkuyu Belediye Başkanı Ahmet Halisdemir Bahçekent’te

Niğde Çukurkuyu Belediye Başkanı Ahmet Halisdemir, Bahçekent’teki Teoman Dural Kütüphanesi’ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında Başakşehir İlçesi Kurucularından Osman Aydemir ile sıcak bir sohbet gerçekleştirdi.

İstanbul'a Yeni Bir Nefes: Halkalı-İspartakule Hızlı Tren Projesi Başladı!

İstanbul'un kalbinde atmaya başlayan yeni bir proje ile tanışmaya hazır mısınız? Halkalı-İspartakule Hızlı Tren Projesi'nin ilk kazmaları vuruldu! Bu dev proje, sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin ulaşım anlayışını değiştirecek.

Bahçekent Dostluk ve Fikir Platformu Üyelerinden Yuvam Bahçeşehir Evleri’ne Ziyaret

Bahçekent Dostluk ve Fikir Platformu üyeleri, Yuvam Bahçeşehir Evleri’ni ziyaret ederek site yönetimiyle görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede sitenin çevre düzeni ve Bahçeşehir’in güzellikleri ele alındı.

Galata Eğitim Kurumu Başarılarıyla Dikkat Çekiyor

Galata Eğitim Kurumu, başarılarıyla eğitimde fark yaratıyor. Modern eğitim anlayışı, bireysel takip ve rehberlik hizmetleriyle öğrencilerin hedeflerine ulaşmasını sağlıyor.

Bahçekentliler Derneği ve Galata Eğitim Kurumu’ndan Eğitimde İşbirliği

Bahçekentliler Derneği Başkanı Muhammed Abu-Albar ve Galata Eğitim Kurumu Müdürü Harun Karaşahin, Bahçekentlilere eğitimde katkı sağlamak için bir araya geldi.

Başakşehir'in Yeni Kaymakamı Cemil Özgür Öneği, Kırklareli Valisi Uğur Turan'ı Ziyaret Etti

Başakşehir'in Yeni Kaymakamı Cemil Özgür Öneği, Kırklareli Valisi Uğur Turan'ı ziyaret etti. Bu ziyaret, halk tarafından büyük memnuniyetle karşılandı ve yeni kaymakamın Başakşehir'e katkıları merakla bekleniyor.

Güzel'den Yerel Basına Tam Destek: 'Sesiniz Bizim Sesimiz"

Güzel’den Yerel Basına Tam Destek! Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel, yerel basınla bir araya gelerek tam destek sözü verdi. "Sesiniz bizim sesimiz" diyen Güzel, basın özgürlüğünün önemine vurgu yaptı.

Niğde Belediyesi’nden Sınav Haftasında Sıcak Çorba İkramı

Niğde Belediyesi, sınav haftasında öğrencilere ücretsiz sıcak çorba ikram ediyor. 16-24 Kasım tarihleri arasında her gün 17.00-19.00 saatleri arasında Sabiha Şahenk Kütüphanesi önünde çorba dağıtımı yapılacak.

Para Okçuluk Takımı Başarılarıyla Gururlandırdı

Para Okçuluk takımı, Antalya’da düzenlenen Türkiye Şampiyonası’nda Makaralı Yay Karışık Takım kategorisinde Türkiye 3’üncüsü olarak bronz madalya kazandı.

Çalık; Kaynakların Adil Dağıtımı Temel Meselemizdir

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Esenyurt’ta düzenlenen 3. Kardeş Kültürler Festivali kapsamında gerçekleştirilen ‘Sosyal Belediyecilik’ konulu söyleşide sosyal belediyeciliğin önemine dikkat çekti.

Bağcılar Belediyesi’ne Dijital Başarı Ödülü!

Bağcılar Belediyesi, Türkiye Bilişim Derneği’nin düzenlediği “Türkiye Bilişim Ödülleri”nde “Dijital Şehir İkizi Sürdürülebilir Şehir Yönetimi Projesi” ile “Belediyecilik Özel Başarı Ödülü”nü kazandı.

Başkan Bıyık'tan Sert Cevap: “Şov Yapmanın Anlamı Yok!”

Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Zıpkınla Balık Avı Türkiye Şampiyonası hakkında yaptığı açıklamada, eleştirileri sert bir dille yanıtladı ve etkinliğin amacını vurguladı. 300 balığın ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığını belir

Esenyurt Belediyesi’nden Miniklere Afet Farkındalık Eğitimi

Esenyurt Belediyesi ve İBB'nin ortak çalışmasıyla düzenlenen afet farkındalık eğitiminde, minikler hem eğlendi hem de afetlere karşı bilinçlendi. Eğitim sonunda çocuklar "Afet Dedektifi" unvanı aldı.

1

Özcan Şimşek'ten AB Senatörü Iraj Alipour'a Önemli Ziyaret

2

En İyi Hibrit Araba Hangisi? Karşılaştırma Rehberimizde Cevaplar!

3

Asgari Ücret Zammı 2025: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Açıklama

4

ABD'den Netanyahu Kararı Sonrası İlk Açıklama

5

Polis Akademisi Başvuru Şartları Açıklandı

6

Terörle mücadele hız kesmiyor

7

Güzel'den Yerel Basına Tam Destek: 'Sesiniz Bizim Sesimiz"

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.