Tarih: 25.12.2021 10:43

3'üncü ve 4'üncü dozda yan etki fazla

Facebook Twitter Linked-in

 

Saduman UNUTMAZ- Burak TEKIN/ ANKARA, (DHA)- ENFEKSIYON Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Doç. Dr. Ümit Savasçi, "3'üncü ve 4'üncü doz asida bagisiklik sistemini biraz daha tetikledikçe yan etkiler, özellikle genç popülasyonda biraz daha fazla olabilir. Bunlar lokal etkiler disinda; kalp kasi tutulumu, sinir tutulumlari, belki hafif felç yapici gelip geçici etkiler olabilir" dedi.
Saglik Bilimleri Üniversitesi Gülhane Egitim ve Arastirma Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Doç. Dr. Savasçi, 3'üncü ve 4'üncü doz asilarda diger dozlara göre olusabilecek yan etkilere iliskin DHA'ya açiklama yapti. Doç. Dr. Savasçi, salginin gidisatina göre hatirlatici dozlarin da zorunlu hale geldigini hatirlatarak, "Hem tip otoriterleri hem de asi üretici firmalari tarafindan kesinlikle 3'üncü doz asinin yapilmasi gerektigi belirtildi hatta Israil 4'üncü doza basladi çünkü belirli bir süre sonra bagisiklik sistemi biraz zayif kisilerde bunlar da 65 yas üstü kisiler, koruyucu antikorlar da olmayinca enfeksiyona, koronavirüse karsi açik hale geliyorlar. Her doz asida lokal yan etkiler görülebilir. Bunlar kolda agri, sislik, genel halsizlik, eklem, bas agrisi, ates. Belki vertigosu gelisen, özellikle koltuk altinda bezeler, sislikler gelisenler oldu. Tabi ki bunlar sik gördügümüz yan etkiler. Onun disinda aslinda bizim için bazen de korkutucu yan etki kalp kasi iltihabiydi. Bizim de burada vakalarimiz oldu, çok nadir olarak gördük. Biz vakalarimizda çok kalici hasarli bir etki görmedik" diye konustu.
'YAN ETKILER ARTABILIR'
Doç. Dr. Savasçi, 3'üncü ve 4'üncü dozda yan etkilerin biraz daha arttigina vurgu yaparak, "3'üncü ve 4'üncü dozda bagisiklik sistemini biraz daha tetikledikçe yan etkiler özellikle genç popülasyonda biraz daha fazla olabilir. Bunlar lokal etkiler disinda beki kalp kasi tutulumu olabilir, sinir tutulumlari olabilir, belki hafif felç yapici gelip geçici etkiler gibi olabilir ama bunlar genele baktigimizda milyonda 3-4 kiside görülecek etkiler. Ancak koronavirüsün etkilerine baktigimizda; akcigerler çok kötü etkileniyor, kalp çok kötü etkileniyor ve kalici hasarlar da olusabiliyor. Onun disinda koronavirüsün kendisi kisirlik da yapabiliyor. Beyinde hasar birakici etkiler oldugu tespit edildi. Kalpte aritmi etkileri olusuyor. Asilarda özellikle kalpte bir ritim bozuklugu ileri seviyedeyse ve kalp pili varsa bazen ritmi olumsuz yönde tetikleyebiliyor. Ancak bunun da ilaci ve takibi oldugu için su ana kadar bizim yine çok ciddi bir vakamiz olmadi" dedi.
'GÖGÜSTE AGRI OLURSA HASTANEYE MÜRACAAT ETSINLER'
Doç. Dr. Savasçi, asi hakki gelenlerin endise etmeden yaptirmalari gerektigini belirterek, "Koronavirüs geçirdiklerinde ucu bilinmeyen 'kontrolsüz güç' dedigimiz hasarlarin nereye gidecegini bilmedigimiz, belki yillar sonra ‘Evet su hasarlar da olusabiliyormus’ diye birçok seyi konusabiliriz. Dolayisiyla kontrollü sekilde asi yapip bagisiklik sistemimizi virüse karsi aktif hale geçirmek her zaman daha bilimsel, daha akilci bir yaklasim. O günlerde bir halsizlik, hafif ates, öksürük olabilir; ama özellikle gögüste baski tarzinda agri, ciddi nefes darligi, halsizlik olursa buna bulanti da eklenirse mutlaka hastaneye müracaat etsinler çünkü belki kalp kasi tutulmus olabilir. Onda da tedavilerimiz, takiplerimiz var. Bazi nörolojik etkiler de görülebilir. Belki yüzde felç durumu, baska bir organda güç kaybi, his kaybi olursa nöroloji basta olmak üzere müracaat ederseler en azindan bir sey var mi yok mu, gelip geçici bulgular mi; vatandaslarimizin gönlünü rahatlatmis olabiliriz" diye konustu. 

FOTOGRAFLI

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —