Egitim-Bir-Sen Izmir 1 Nolu Sube Baskani ve Memur-Sen Izmir Il Temsilcisi Ali Kaya, sözlesmeli ögretmen istihdaminda uygulanan mülakat sürecine iliskin yazili bir açiklama yapti.
Mesajinda mülakatin basli basina bir sorun alanina dönüstügünü ve KPSS puan üstünlügüne göre istihdamin yapilmasi gerektigini vurgulayan Kaya, uygulamanin Meclis’e sevk edilen Ögretmenlik Meslek Kanunu’nda yapilacak düzenlemeyle kaldirilmasi gerektigini belirtti.
Kaya mesajinda su ifadelere yer verdi:
“Sözlesmeli ögretmen istihdaminda uygulanan mülakat süreci, adaletsizliklere sebep oldugu, adaylarin magdur edildigi yönünde sikâyetlere zemin hazirlamakta, sosyal adalet ilkesinin ihlal edildigi algisini dogurmaktadir.
Bugüne kadar yapilan uygulama göstermektedir ki, ögretmen atamalarinda mülakat, ögretmen adayinin mesleki bilgi ve mesleki yeterlik düzeyini ölçmeyi öncelememekte, adayin ögretmenlik meslegine uygunlugunu ve yetkinligini degerlendirememekte, ögretmen yeterliliklerinin ve egitim-ögretimin niteliginin artirilmasina herhangi bir katkisi bulunmamaktadir.
Bunun yani sira, sürecin seffaf ve denetlenebilir bir tarzda yürütülememesi, gerçekte mülakatin istenen amaci saglamadigini, basli basina bir sorun alanina dönüstügünü ortaya koymaktadir.
Bu nedenle, mülakat yerine, daha adil, hakkaniyetli bir uygulama olan ve toplum vicdaninda karsiligi bulunan KPSS puan üstünlügüne göre kadrolu istihdam yapilmalidir.
Terör örgütlerine mensubiyeti veya iltisaki bulunan kisilerin kamu görevlisi olmasi, dahasi çocuklarimizin bu kisilere emanet edilmesi elbette kabul edilemez. Ancak, bu idari tedbirin amacindan uzaklastirilarak kamu vicdanini yaralayacak ve kamu yönetiminin hukuk devletine bagliligini sorgulatacak tarzda bir ‘aday eleme araci’na dönüstürülmesinden kaçinilmasi da elzemdir.
Bu baglamda, ögretmen adaylarina bilgi edinme hakki ve hak arama özgürlügü çerçevesinde, gerek güvenlik sorusturmasi eksenindeki idari kararlara gerekse mülakat sonuç ve gerekçelerine dair yargi denetimine elverisli bir bilgilendirme yapilmasi gereklidir.
Egitim-Bir-Sen olarak, ilk günden itibaren itiraz ettigimiz sözlesmeli ögretmenlik ve mülakat uygulamasi, Meclis’e sevk edilen Ögretmenlik Meslek Kanunu’nda yapilacak düzenlemeyle yürürlükten kaldirilmalidir.
Mülakat uygulamasindan kaynaklanan sikâyetler gündeme alinmali, ögretmen adaylarinin itirazlari bir an önce neticelendirilmeli, sosyal hukuk devletinin geregi yerine getirilmelidir.”