Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Baris Çaynak uyariyor:
“Covid geçirmeden önce kalp damarlarinda belli darliklari olan fakat farkinda olmayan kisilerin bazilari kalp krizi geçirdi. Covid’le beraber pihtilasmanin artmasi ve akcigerlerin kalbi zorlamasi sonucu kalp krizi ile hastanelere basvurdular. Kalp ameliyatlarinizi ertelemeyin!”
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Baris Çaynak, artan vakalar ve kalp hastalarinin dikkat etmesi gerekenler ile ilgili en çok merak edilen sorulari yanitladi…
Bu siralarda yeni varyanti ile Covid virüsü oldugu kadar ciddi bir influenza salgini var. Kalp hastalari ne yapmali?
Öncelikle hangi hastaligin oldugu Covid sürüntü testi ile tespit edilmeli. Hastane ortaminda alinan PCR testi en güvenlisi olmakla beraber, evde kendinizin yapabilecegi hizli testler (Lateral flow) ile bu ayrimi yapmak mümkün. Covid olanlar mutlaka doktor kontrolünde tedavi olmalilar ancak bu süre boyunca kullandiklari kalp ilaçlarini aksatmamalidirlar. Influenza da viral bir enfeksiyon olmakla birlikte yillardir bilip tanidigimiz gribal hastaliktir. Iyi tedavi edilmemis ve altta yatan bir akciger hastaligi olan kisilerde bakteriyel zatürreye (pnömoni) dönerek hayati bir hal alabilir. Özellikle kalp yetmezligi olan kisiler her iki viral hastalik için de yüksek risk altindadirlar.
Kalp yetmezligi daha önceden geçirilmis kalp krizine bagli olabilecegi gibi, kalp kapaklarindaki bozukluklara bagli da olabilir. Bu kisiler akcigerler ödemine yatkindir ve enfeksiyona hazir bir zemin vardir. Uzun süre sigara kullananlarda akcigerleri adeta bir süpürge gibi temizleyip öksürerek atmanizi saglayan hücrelerin fonksiyonu bozulur, o nedenle enfeksiyona açiktirlar. By-pass olan, stent takilmis veya kapak ameliyati olmus kisiler özellikle mevcut kan sulandiricilarini aksatmadan kullanmalidirlar.
KAN SULANDIRICI SIZI COVID’DEN KORUMAZ!
Covid döneminde çogu kisi gereksiz yere kan sulandirici kullandi. Bu konuda ne gibi uyarilariniz olur?
Enfeksiyon geçirmemek için, enfeksiyon olup tedavi olurken veya asi sonrasi yaygin bir kan sulandirici kullanimi oldu. Eger Covid olmussaniz aspirin kullanmak tavsiye edilmekle birlikte, doktorunuz gerek görürse cilt altina yapilan kan sulandiricilara da baslayabilir. Bu hastaligi ne agirlikta geçirdiginize bagli olarak degisir. Ancak kan sulandiricilar sizi hastaliktan korumaz veya asi sonrasi ek bir faydalari yoktur. Fakat bütün bu süreçler öncesi kalbiniz için baslanmis kan sulandiricilari aynen kullanmalisiniz. Kalp veya diger damarlarinda darlik durumu gösterilmis kisiler, by-pass veya stent olmuslar mutlaka kan sulandirici kullanmalidir.
MINI BY-PASS ILE BIR HAFTADA ISINIZE DÖNEBILIRSINIZ
Covid zamaninda kalp krizleri artti. Bunun sebepleri nedir?
Evet, kalp krizleri ve bu hastalara uygulanan stent, by-pass gibi tedaviler artti. Bu hastalar Covid geçirmeden önce kalp damarlarinda belli darliklari olan fakat farkinda olmayan kisilerdi. Covid’le beraber pihtilasmanin artmasi ve akcigerlerin kalbi zorlamasi sonucu kalp krizi ile hastanelere basvurdular. Covid aninda kalp krizini geçirmek hayati tehlikeyi beraberinde getirdi. Bir grup hasta da Covid’i atlatip by-pass ameliyati olmasi gerekenler. Covid özellikle geçtigimiz dönemin varyantlarinda hastalarin birçogunda kalici akciger hasari yaratti. Bu hastalar klasik olarak gögüs kemigi açilarak ameliyat olursa akcigerler daha fazla yipraniyor. Ayrica kemik kesigi ve agri nedeniyle çabuk hareketlenip, akciger fizyoterapilerini yapamadiklari için solunum problemleri yasiyorlar. Mini by-pass dedigim; gögüs kemigini açmadan sol kaburgalar arasi 4cm’lik bir yerden by-pass ameliyatini gerçeklestirince bütün bu süreç hizli ve problemsiz yasaniyor. By-pass ameliyati olmasi gereken bütün hastalar bu teknikle olabilirler. Covid geçirmis, diyabetik, KOAH hastasi, kilolu kisilere özellikle öneriyorum. Malum Covid finansal olarak her birimizi etkiledi. Genç, aktif, çalisma hayatinin içinde, projeleri devam eden kisiler by-pass ameliyatindan ve özellikle de toparlanma döneminin uzunlugundan çekiniyorlar. Mini by-pass sonrasi 4. gün arabanizi kullanarak taburcu olabilir, 7-10 gün içinde isinize dönebilirsiniz.
KALP HASTALARININ VITAMINLERINI DOKTORLARI DÜZENLEMELI
Covid veya diger viral hastaliklara yakalanmamak için bolca vitamin ve takviye aldik. Vitaminlerin yan etkisi olur mu?
“Bilinçli olun ama kendi kendinizin doktoru olmayin” diyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Baris Çaynak, “Bagisiklik sistemimizi zinde tutmak için vitaminlerle kuvvetlendirmeye çalistik. Düzenli egzersiz, sigara kullanmamak, stresten uzak ve moralli olmak, beslenme tarzimizi degistirmek de bagisikligimizi artiriyor. Özellikle C, D ve E vitaminlerini ve çinkoyu düzenli kullanmayi viral hastaliklardan korunmak için tavsiye ediyoruz. Ancak özellikle bilinen bir kalp probleminiz de varsa bu takviyeleri mutlaka doktorunuza danisarak kullanin. A, D, E, K vitaminlerinin fazlasi vücutta depolanabilir ve hipervitaminozus’a sebep olur. Takviye için kullanilan bitkisel ilaçlarin içindeki sodyum, potasyum gibi elementlerin fazlasi kalp yetmezligini agirlastirabilir” diyerek uyardi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.