Audi kaynak noktalarini yapay zekayla kontrol ediyor

Audi kaynak noktalarini yapay zekayla kontrol ediyor

Audi, üretimde yapay zeka (AI-Artificial Intelligence) kullanimiyla ilgili bir pilot projeye daha imza atiyor.

Audi, üretimde yapay zeka (AI-Artificial Intelligence) kullanimiyla ilgili bir pilot projeye daha imza atiyor. Neckarsulm tesislerinde yürütülen projede, yüksek hacimli üretimlerde punta kaynaklarinin kalitesi yapay zeka ile kontrol ediliyor. 

 

Sistem, Volkswagen Grubu'nun Siemens ve Amazon Web Services (AWS) ile birlikte gelistirdigi Industrial Cloud-Endüstriyel Bulut-un bir parçasi olarak isliyor ve önümüzdeki dönemlerde diger alanlarda da kullanilmasi planlaniyor.

 

Üretim süreçlerine yapay zekayi dahil etme yönünde birçok projeyi sürdüren Audi, Neckarsulm tesislerinde yeni bir pilot projeye imza atiyor. Proje, üretim adedi yüksek olan modellerde punta kaynaklarin kalite kontrolünün yapay zeka ile gerçeklestirilmesi temeline dayaniyor. 

 

Bir Audi A6‘nin gövdesini olusturan parçalar, yaklasik 5 bin 300 punta kaynagiyla birlestiriliyor. Bugüne kadar, bu nokta kaynaklarin kontrolü, üretim personeli tarafindan, rastgele analizler ve manuel olarak yapilan ultrason yöntemleriyle gerçeklestiriliyordu. 

 

Yeni projeyle üretim, inovasyon yönetimi, dijitallestirme planlamasi ve BT alanlarindan uzmanlar, punta kaynaklarinin kalitesini belirlemenin çok daha akilli ve hizli bir yolunu test ediyor. Neckarsulm tesislerinde “WPS Analytics” pilot projesinin bir parçasi olarak, Mathias Mayer ve Andreas Rieker liderligindeki ekip, kalite anormalliklerini otomatik ve gerçek zamanli olarak tespit etmek için yapay zeka (AI) kullaniyor.

 

Projeyle ilgili bilgi veren ve su anda gelinen noktadan son derece mutlu olduklarini söyleyen AUDI AG Üretim ve Lojistik Teslimat Yönetimi Dijitallestirme Baskani Michael Haeffner, "Volkswagen Grubu'nda dijital üretim ve lojistik için bir pilot tesis olarak amacimiz, seri üretim safhasinda kullanilacak dijital çözümleri gelistirmek ve test etmek. AI kullanimiyla, Audi'yi ve konumunu gelecege uygun hale getirecek önemli bir anahtar teknolojiyi burada test ediyoruz." dedi.

 

Halen Neckarsulm tesisinde üretilen Audi A6/A7 modellerinin gövde imalatinda denenen projenin temelinde yer alan algoritmada, grafiksel bir kullanici arayüzü ve kalite analizleri için kullanilan bir uygulama bulunuyor. Projeyle, bu algoritmanin gelecekte gövde imalati sirasinda yapilan kaynak noktalarinin tamamina yakinini analiz etmesi amaçlaniyor. Böylece, gelecek dönemlerde kaynak proseslerinin kalitesinin otomatik olarak kontrolü ve sürekli olarak optimize edilebilmesinin saglanmasi da hedefleniyor.

 

WPS, Önleyici Bakim için de firsat sunuyor

Üretiminde AI kullanimi üzerinde bes yildir çalistiklarini belirten Mathias Mayer “WPS Analytics kullanimi heyecan verici bir firsat. Algoritma, üretimdeki baglantili diger uygulamalar için de bir plan görevi görüyor. Ayrica, ‘Kestirimci-Önleyici Bakim‘ gibi mevcut dijital çözümlerde de ilerlemeler yapmamiza olanak taniyor.” dedi.

 

Çözümler, Volkswagen Grubu genelinde kullanima sunuluyor

Audi, Volkswagen Grubu'nun Industrial Cloud-Endüstriyel Bulut-un bir parçasi olarak bu yöndeki çalismalarda liderligi yürütüyor. Birincil amaci verimliligi artirmak ve maliyetleri azaltmak olan sistem, grubun dünya çapindaki fabrikalarindan gelen üretim verilerini tek ve güçlü bir dijital platformda bir araya getiriyor. Bagli her site, makineleri, araçlari ve sistemleri için gerekli uygulamalari, aynen bir uygulama magazasinda oldugu gibi dogrudan Endüstriyel Bulut‘tan indirebiliyor ve böylece ürünlerini daha da verimli bir sekilde üretebiliyor. "WPS Analytics" algoritmasi ve panelinin Neckarsulm'da basarili olmasinin ardindan, grup genelindeki çok sayida fabrikaya dagitimi planlaniyor. 

 

Audi üretim süreçlerini daha verimli hale getirmek için bir algoritma kullanan baska bir uygulamasini da gelecek yilin basinda Ingolstadt pres fabrikasinda hayata geçirmeyi planliyor. Araç gövdesindeki çatlaklar gibi kalite kusurlarini tespit edecek bir yapay zeka kullanilacak. Bu proje ayni zamanda Audi’nin dijital fabrika dönüsümü ve inovasyon kurdugu küresel yetkinlik agi Automotive Initiative 2025 (AI25) için de örnek olacak. Audi'nin nihai hedefi, Dijitallesme yoluyla üretim ve lojistigi daha esnek ve verimli hale getirmek yönünde çalismalara imza atan Audi, yenilikçi teknolojileriyle çalisanlarina da yardimci oluyor, onlari yorucu fiziksel görevlerden ve monoton manuel görevlerden kurtariyor.

 



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.