Kronik sorunlara çözüm bulunmali

Kronik sorunlara çözüm bulunmali

Egitim-Bir-Sen Izmir 1 Nolu Sube Baskani ve Memur-Sen Izmir Il Temsilcisi Ali Kaya, genel egitim gündemi ve 2021-2022 egitim-ögretim yili birinci döneminin tamamlanmasini ele alan bir degerlendirme mesaji yayimladi.

"Kronik sorunlara çözüm bulunmali, beklentiler karsilanmalidir”


Egitim-Bir-Sen Izmir 1 Nolu Sube Baskani ve Memur-Sen Izmir Il Temsilcisi Ali Kaya, genel egitim gündemi ve 2021-2022 egitim-ögretim yili birinci döneminin tamamlanmasini ele alan bir degerlendirme mesaji yayimladi.  

Mesajinda 2021-2022 egitim-ögretim yilinin birinci döneminde kronik sorunlara çözüm üretilmedigini, okullarin temizlik ve güvenlik personeli ihtiyacinin giderilmedigini ve meslek kanununun beklentileri karsilamadigini belirten Baskan Kaya, her seye ragmen egitim-ögretimden vazgeçilmemesinin dogru bir karar oldugunu, Bakanligin okullari açik tutma iradesinin kamuoyunda takdirle karsilandigini ve salgin gölgesinde geçen dönemin egitim çalisanlarinin gayretleri ve özverili çalismalariyla tarihe geçtigini de vurguladi.  

Ali Kaya mesajinda su ifadelere yer verdi:

Ögretmenlik Meslek Kanunu beklentileri karsilayacak sekilde çikarilmalidir. 
 
TBMM Genel Kurulu’nda görüsme asamasina gelen Ögretmenlik Meslek Kanunu konusunda somut adim atilmasi, 3600 ek gösterge vaadinin yerine getirilecek olmasi, kariyer basamaklarinin ücret artislariyla birlikte yeniden hayat bulacak olmasi, aday ögretmenlikten asli ögretmenlige geçiste yazili sinavin kaldiriliyor olmasi, bir kisim sorunlarin çözümü için adim atilmis olmasi egitim camiasinda olumlu karsilanmistir.    

Ancak, meslek kanununun Meclis’e sevk edilen hâliyle beklentileri karsilamaktan uzak olusu egitimcileri hayal kirikligina ugratmistir.
  
Ögretmenlik Meslek Kanunu, ögretmenligi bütün boyutlariyla ele almali, her açidan yapilandirmali, sadece kariyere hapsetmemeli; ögretmenlerin sosyal ve mali haklarini gelistirmelidir.
  
Kronik sorunlara kalici çözümler üretilmelidir
 
Sözlesmeli ve ücretli ögretmenlige son verilmemesi, ögretmen atamalarinda mülakatin kaldirilmamasi, istihdamda güçlük çekilen bölgelerde görev yapan egitim çalisanlarina ilave tesviklerin verilmemesi, birim ek ders ücret miktarinin düsüklügü, egitim kurumu yöneticiliginde özlük haklarini ve yetkileri gelistiren kariyer odakli sürdürebilir bir sistemin halen hayata geçirilememesi, egitimin rehberlik ayaginin eksikligi, ögretmenleri siddete karsi koruyacak bir yasal düzenlemenin çikarilamamasi, ögretmenlerin yer degisikligi taleplerinin karsilanmamasinin dogurdugu magduriyetler, okullarin ödenek ihtiyaci ve yardimci personel istihdami gibi sorunlar konusunda ivedi çözümler beklenmektedir.
 

Sözlesmeli istihdam sonlandirilmali, ücretli ögretmenlikten vazgeçilmelidir
 
Egitim çalisanlarinin hakli taleplerine, geçerli mazeretlerine duyarsiz kalinarak ortaya atilan politikalar, egitimcilerin moral ve motivasyonunu bozmaktadir.   

Egitimde verimlilik ve kalite isteniyorsa sözlesmeli istihdam sonlandirilmali, ücretli ögretmenlikten vazgeçilmelidir.
 
Ek gösterge düzenlemesi tüm kamu görevlilerini kapsamalidir.
  
Kamu personel sisteminde ülkesine ve milletine hizmet eden diger unvanlardaki kamu görevlilerinin de ek gösterge beklentilerini karsilayacak, ek gösterge kaynakli magduriyetleri giderecek, çalisma barisini ve is huzurunu saglayacak sekilde bütün kamu görevlilerini kapsayacak bir ek gösterge çalismasi yapilmalidir.
 
Egitim çalisanlarina yönelik siddeti önleyecek caydirici tedbirler alinmalidir.
 
Egitim-ögretim hizmeti sunumu esnasinda veya bu hizmetten kaynaklanan nedenlerle egitim çalisanlarina karsi cebir, siddet veya tehdit kullanan kisilerin cezalandirilmasi; egitim kurumlarinda görev yapan personele karsi görevleri sirasinda veya görevleri dolayisiyla islenen kasten yaralama suçunun tutuklama nedeni varsayilan suçlardan sayilmasi ve egitim çalisanlarina karsi islenen suçlar sebebiyle ceza hukuku kapsaminda yürütülmekte olan islemlerde ve davalarda personelin talebi üzerine Millî Egitim Bakanligi’nin hukuki yardimda bulunmasi noktasinda düzenleme yapilmalidir.
  
Egitim kurumu yöneticiligi ikincil görev olmaktan çikarilmalidir.
 
Egitim kurumu yöneticiliginin egitim liderligine dönüstürülmesi, yöneticiligin profesyonel bir meslek olarak ele alinarak ‘ikincil görev’ ve ‘görevlendirme’ kapsamindan çikarilarak kadro unvanli bir uzmanlik meslegi hâline getirilmesiyle mümkündür.   

Egitim kurumu yöneticilerinin bir egitim ve okul lideri olarak inisiyatif alanlari genisletilmeli, mevzuat kusatmasindan kurtarilmali, bürokratik rolleri azaltilmali, yetkilendirilip güçlendirilerek egitim-ögretimle ilgili rolleri öne çikarilmalidir.
  
Okul bazli ödenek uygulamasina geçilmeli, temizlik ve güvenlik personeli yetersizligi giderilmelidir
 
Okullarin kendi kullanimlarina sunulmus herhangi bir ödenekleri olmadigindan personel açigi sorunu kalici olarak çözülememektedir.   

Okul yöneticilerinin, egitim çalisanlarinin okullari açik tutmak için verdigi mücadele, bürokratik engellere, kirtasiyecilige ve ödenek yoksunluklarina kurban edilmemelidir.  

Bu sorunun kökten çözümü için okul bazli ödenek tahsis edilmeli, personel disi cari harcamalarin yönetilmesi için ödeneklerin dogrudan okul yönetimleri tarafindan kullanilmasi saglanmali; okullarin temizlik ve güvenlik personeli ihtiyaci bir an önce karsilanmalidir.  
  
Ögretmen atama ve yer degistirme süreçleri magduriyete neden olmamalidir.
 
Ögretmen atama ve yer degistirme is ve islemlerinde egitim ve ögretim faaliyetlerini sekteye ugratacak düzeydeki eksiklikler, mevzuattaki yetersizlikler, ögretmenlerin yer degisikligi taleplerinin karsilanamamasina, magdur olmalarinin yani sira çalisma barisinin bozulmasina ve motivasyon kaybina neden olmaktadir.   

Dezavantajli ve elverissiz sartlarin hüküm sürdügü yerlesim yerlerinde görev yapan egitim çalisanlarina yönelik gönüllülügü esas alacak tedbirlerin alinmasi, rasyonel atama ve yer degistirme sistemlerinin kurulmasi, egitimcilerin en büyük beklentilerindendir.
  
Genel idare hizmetleri ve yardimci hizmetler sinifi çalisanlarinin mali ve özlük haklari iyilestirilmelidir
  
Egitimin kalitesi için ter döken memur ve hizmetli çalisanlarimizin mali ve özlük haklari iyilestirilmelidir. Millî Egitim Bakanligi kadrolarinda Genel Idare Hizmetleri Sinifi, Teknik Hizmetler Sinifi, Yardimci Hizmetler Sinifi ve diger hizmet siniflarinda çalisanlarin egitim-ögretim hizmetinin aksamadan en etkin sekilde yürütülmesi için emek sarf ettigi gerçegi görülmelidir.  

Bu çerçevede, hazirlik ödenegi, ögretmenlerle birlikte egitim-ögretim hizmetlerinin yürütülmesinde emek sarf eden Millî Egitim Bakanligi’nin merkez ve tasra teskilati kadrolarinda görevli tüm hizmet siniflarindaki egitim çalisanlarina da ödenmelidir.
  
Görevde yükselme ve unvan degisikligi takvimi bir an önce yayimlanmalidir
 
Memur ve hizmetliler basta olmak üzere, Genel Idare Hizmetleri Sinifi, Teknik Hizmetler Sinifi, Yardimci Hizmetler Sinifi ve diger hizmet siniflarinda yer alan egitim çalisanlarinin liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde mesleki ilerlemelerini saglayan en önemli araçlardan biri olan görevde yükselme ve unvan degisikligi sinavlari konusunda Bakanlik somut adim atmali, sinav ve atama takvimi, Bakanlik çalisma takvimine alinarak belirsizlik giderilmelidir.
  
Egitim-Bir-Sen olarak, yariyil tatilinin ögrencilerimiz için bir dinlenme dönemi olmasini temenni ediyor; egitim çalisanlarina, salginin gölgesinde geçen egitim-ögretim dönemi için verdikleri emeklerden dolayi tesekkür ediyoruz.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.