• BIST 100

    10343,31%-2,86
  • DOLAR

    32,64% 0,00
  • EURO

    35,07% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2447,76% 0,02
  • Ç. ALTIN

    3928,38% 0,00

Ezanin Türkçe okutulmasi

CHP’nin halkin gözünde mahkum edilmesinin sebeblerinden biri. EZANIN TÜRKÇE OKUNMASI

GÜNCEL 29.01.2022 18:28:23 0
Ezanin Türkçe okutulmasi

Insanligin 'Kurtulus Çagrisi Ezan bundan 1400 yil evvel 15 Haziran 622 yilinda ilk ezan Bilali Habesi tarafindan okundu.   

Ezan bundan 90 yil önce bugün ikindi namazina davet ve kurtulus çagrisi için Fatih Camii'nde ve tüm Türkiye'de diyanet emriyle tek parti CHP diktatörlügü dayatmasiyla Ezana Kur'an'a millete ve Allah'a savas ilan edilmis oldu. 

3 Subat 1932'de bir Kadir Gecesi'nde Ayasofya Camii'nde Türkçe olarak okundu ve 18 Temmuz 1932'de yasaklandi. 18 yil uygulanan bu yasak 16 Haziran 1950'de Ârif Nihat Asya'nin öncülügünde Menderes ve arkadaslari tarafindan kaldirildi. 

Bugün   Çin isgalindeki Türkistan'da da ezan yasak ve Hilâfet merkezinde ki Ayasofya'da ise 87 yildir namaz kilinamiyordu. Ezan Kur'an Cami yasaklayarak Millete ve Allah'a savas açanlari lanetliyoruz, bu yasaklari kaldiranlari kaldirtanlari sükran ile minnetle aniyoruz.  
 
15 Temmuz NATO/FETÖ Isgalini Ezan  Durdurdu.
Ezanin Yasaginin kaldirilisin 72.yildönümü
Ezan'in Yasaklanisinin ’ 90. Yildönümü

Rabbimiz Bakara Süresi ?114? Allah’in mescidlerinde O’nun adinin anilmasina engel olan ve onlarin harap olmasi için çalisandan daha zalim kim olabilir?   

Aslinda bunlarin oralara ancak korka korka girmeleri gerekir. Böyleleri için dünyada rezillik var, âhirette de onlar için büyük azap vardir.    
 
Bakara 45. ayette; “süphesiz ki namaz/ezân Allah'a saygisi olmayanlara münafiklara agir gelir.”
 
CHP’nin tek parti diktatörlügü döneminin, laiklik dayatmasiyla Islami sosyal hayattan tecrit etme politikalarinin yeni bir göstergesi olan ve 18 yil boyunca uygulanan Arapça ezan yasaginin CHP diktatörlügü tarafindan uygulanisinin 90.’inci yilinda Ezan yasakçilarini lanetliyoruz. 

Millet iradesini canlari pahasina savunan sehitlerimize ve dirilerimize Allah'tan magfiret rahmet ve Allah'tan sefaat diliyoruz.
 
CHP Genel Baskani Mustafa Kemal’in Cumhurbaskanligi döneminde genelge, Ismet Inönü döneminde ise kanunla yasal zemin kazandirilan yasak, millet nezdinde hiçbir karsilik görmemis ve ardinda sadece aci ve zulüm birakmisti. 

CHP Diktatörlügünün millet nezdinde hiçbir karsiligi olmamasina ragmen 18 Temmuz 1932- 16 Haziran 1950 arasi 18 yil boyunca dayatilan Türkçe Ezan, ilk olarak 30 Ocak 1932’de Fatih Camii’nde ve 3 Subat 1932'de bir Kadir Gecesi'nde de Ayasofya Camii'nde Türkçe olarak okunmustu. 

Arapça ezan yasagi, Demokrat Parti’nin iktidara gelmesi ile Arif Nihat Asya ve 12 arkadasinin tekliflerinin kanunlasmasiyla 16 Haziran 1950’de kaldirildi.   

Aslinda yasak kaldirilmadi Arapça okumak da serbest oldu... Dünyanin her yerinde okunmasi hasebiyle  her gün ve her an ezan saati ve günüdür ancak farkindalik için; Türkiye AILE Meclisi ve EzanPlatformu olarak 15/16 Haziran'in oldugu haftayi EZAN BAYRAMI Haftasi, Yasayan Kur'an Resûl/Nebinin sav vefati, 8 Hazirani (13 Rebiulevvel)i de insanligin kurtulusu Kuran'da oldugu için Kurtulus Kuranda Haftasi ASRI ilân ediyoruz. 

Islam tarihde ilk ezani 15 Haziran 622'de Bilali Habesi okudu.

‘DINDE REFORM’ ISIMLI TAHRIFATIN ILK ADIMLARI

1928 Harf Devrimi ile bir millet bir gecede cahil birakildi. Bugün dünya Siyonizm Örgütlerinin  emrindeki DSÖ operasyonu ile yapilan ASI, maske, fiziki mesafe dayatmasi gibi o yillarda da sapka dayatmasi uygulaniyordu. 5 Temmuz 1517'den 3 Mart 1924'e kadar uygulanan hilafetin kaldirilmasi yeni yasaklarin habercisiydi. 

1932 senesi, CHP’nin resmi genel baskani Mustafa Kemal tarafindan “dinde reform yili” olarak ilan edilmisti. 

1931 yilinin Aralik ayinda Dolmabahçe Sarayi’nda dokuz hâfiz, ezani Türkçelestirilme çalismalarina basladi. ilk Türkçe ezan, Ikindi vakti 30 Ocak 1932'de Hafiz Rifat Bey Fatih Camii’nde okudu.

AGIR CEZALAR 

Toplum nezdinde hiçbir karsiligi olmayan bu uygulamaya Anadolu’nun birçok sehrinde tepki gösterilerek ezan aslî haliyle okunmaya devam edilmisti. 

Müslümanlara yönelik zulüm çarklarinin günden güne hizlanarak döndügü CHP diktatörlügü döneminde, tarihler 4 Subat 1933’ü gösterirken müftülüklere gönderilen genelgede; ezanin mutlaka Türkçe okunmasi gerektigi, okumayanlarin kat’i ve sedid bir sekilde cezalandirilacaklari bildirildi. 

Söz konusu bu genelge, 8 yil boyunca Türkçe ezanin dayanagi oldu. Mustafa Kemal’in ölümü sonrasinda cumhurbaskanligini ele geçiren Diktatör Ismet Inönü ise 1941 yilinda çikardigi kanun ile Türkçe ezan dayatmasina yasal zemin kazandirdi.

‘HAYDI KURTULUSA’
Ezan-i Muhammedî’deki bütün ifadeler CHP diktatörlügü tarafindan Türkçe’ye tercüme edilirken yalnizca bir kelimeye dokunulmamisti. 

Türkçe’ye ‘kurtulus’ olarak tercüme edilebilecek ‘felâh’ kelimesi oldugu gibi birakilmisti. Kemalist rejimin bu çekincesi, ezani Türkçe olarak okumak istemeyen Müslümanlara minarelerden ‘Haydin Kurtulusa’ dedirterek, namazin bu zulümden kurtulus olarak anlamlanmasinin önüne geçilmek istendigi seklinde yorumlanmisti.

18 sene boyunca süren Türkçe ezan zulmü uygulamasi ile milletin yaptigi ibadette ne denildigini anlamasi için uygulandigi iddia edilmisti. 

Ancak hiç Türkçe bilmeyen Kürt ve Araplar’in yogunlukta yasadigi ilçe ve köylerde neden Türkçe ezanin zorunlu oldugu sorusu hiçbir zaman cevap bulamadi.

EZANI EVLERINDE ARAPÇA OKUYANA BILE CEZA VERILDI!.

CHP diktatörlügü tarafindan dayatilan Türkçe ezanin uygulama alani yalnizca camilerle sinirli degildi. Evlerinde namaz kilanlarin dahi arapça ezan ve kamet okumasi yasaklanmisti. 

Bu sebeble binlerce müsüman, devlet tarafindan 3 ay hapis ve 200 lira para cezasi, hatta 4 kat gibi çesitli cezalara çarptirilmisti.

ISGALCILER BILE YASAKLAMADI

Türkçe ezan dayatmasinin bir garabeti de kendisini Hatay’da göstermisti. 23.6.1938’de Hatay’a giren Türk ordusunun ilk icraatlarindan birisi Islâm diliyle okunan ezanlari Türkçe’ye çevirmek oldu. 

Hatay Cumhuriyetine mensub Müslümanlar, Fransiz isgal ordusunun bile yasaklayamadigi ezani Türkiye’nin yasaklamasini hiç anlayamadi. 

2010 yilinda TSK Ezan andiçi ile 27 Nisan ve 27 Mayis Darbelerinin cezasiz kalmasi hainliktir...

CHP GITTI KURTULUS/ ‘FELÂH’ GELDI

30 Ocak 1932’de baslayan Türkçe ezan dayatmasi, 1950 yilinin Haziran ayinda Adnan Menderes önderligindeki Demokrat Parti’nin tek basina iktidara gelmesi ile son buldu.   

Demokrat Partili Arif Nihat Asya ve 12 arkadasinin hazirladigi kanun ile dayatilan Türkçe ezan yasagini degil, uygulamadaki arapça ezan yasagini kaldirdi. 

Ilk ezani ikindi vakti Beyoglu Aga Camiinde Gerede'li Tahsin Hoca okudu. Böylece isteyen istedigi dilde ezani
okuyabilecekti, ancak 72 yildir Türkiye’deki Müslümanlarin tek tercihi, tüm Islam cografyasinda oldugu gibi Ezan-i Muhammedî’nin asli dili olan Arapça oldu.

15 Temmuz NATO/PKK/FETÖ isgal girisiminin basarisiz olmasinin en büyük sebebi EZAN ve saladir.   

15 Temmuz isgalini basaramayanlar insanligin son kalesi aile kurumunu escinsellik tesviki Toplumsal cinsiyet esitligi TCE/GENDER CEDAW, 18 Temmuz 2011'de bakanlar kurulunun onayladigi Lanzarote, 1947'de imzalanan FULBRIGHT ile ifsat ederek gençligi mankurtlastiriyorlar.   

Tahrim suresi 6. ayet önce “aileni koru” emrine uymali. #ÖnceAILEyi korumazsak Yarin ezan okuyacak ve ezan çagrisina uyacak gençlik bulamayacagiz, ailenin korunmasi bir milli güvenlik ve varolus SAVASIMIZDIR  beka meselesidir. 

Istanbul Fethinin sembolü Ayasofya ibadete açanlara Ezan/Kuran yasagini kaldiranlara dua tesekkür ederiz. 1 Temmuz 2021'de resmen çekildigimiz Istanbul Sözlesmesi'nin ve 24 Temmuz 1985'de onayladigimiz CEDAW Sözlesmesi prokollerinin dayatmalarina ve fitne savunucularina dur denilmelidir. 

Insanligin ve âilenin gelecegi için; TCE Toplumsal Cinsiyet Esitligi Toplumsal Cinsiyet Adaleti adi altinda escinsellik tesviklerinin resmi kurumlar ve Türkiye Belediyer Birligi eliyle tesvik edilmesi  Ayasofya'ya SAPIK/Escinsel  imam istemek manasina gelmektedir...   

Hilafet paralariyla kurulan IS Bankdaki CHP Hisseleri Diyanete devir edilmelidir. Akil mantik disi 5816 kaldirilmalidir.  

Diyanet Isleri Baskanligi'nin 18 Temmuz 1932 tarihli bir genelgesi ile resmen ve tüm yurtta ezan  Türkçe okunmaya basladi. 9 yil sonra 1941 yilinda ise Arapça ezan yasagi getirildi.

19. yüzyilda “3 Tarzi siyaset” tartismalari beraberinde  Türklesme, Islamlasma yaninda Batililasma / Çagdaslasma: Muasirlasma, hareketi sekülerlesmeyi de getirdi. 

Sultan Abdülaziz devrinde Ali Suavi dini ibadetlerin Türkçelestirilmesi gerektigini alenen savunan ilk kisilerden birdir. Bu çabalar batidan ciddi destek görür. 

Macar halk edebiyatinin taninmis ismi Ignaz Kunos  1885'te Istanbul'da verdigi bir konferansta bu destegini açikça dile getirmisti. Mesela Ziya Gökalp bir siirinde söyle der: "Bir ülke ki, camiinde Türkçe ezan okunur.  / Köylü anlar manasini namazdaki duanin  / Bir ülke ki, mektebinde Türkçe Kuran okunur / Küçük büyük herkes bilir buyrugunu Hüda'nin / Ey Türk oglu, iste senin orasidir vatanin."

Bu süreç, ayni zamanda Protestan Islam hareketinin ilk adimlarindan biri sayilabilir ki, bu süreç önce Türkçüler, ardindan baticilar, es zamanli olarak Kemalistler ve solcular tarafindan desteklenmistir.   
 
Günümüzde FETÖ ve benzer olusumlar da bu süreçten ciddi olarak etkilenmislerdir.
 
Mustafa Kemal fiilen Aralik 1931'de, 9 hafizla, Dolmabahçe Sarayi'nda ezanin ve hutbenin Türkçe okunmasini baslatti. Türkçe Kur’an ilk kez 22 Ocak 1932 tarihinde Istanbul'da, Yerebatan Camii'nde Hafiz Yasar Okur tarafindan okundu.. 

Aslinda bu “Dinde Reform” hareketinin baslatilmasi idi. 8 gün sonra, 30 Ocak 1932 tarihinde ilk Türkçe ezan, Hafiz Rifat Bey tarafindan Fatih Camii'nde okunacaktir.  

3 Subat 1932’de ise Kadir Gecesi'nde de, Ayasofya Camii'nde Türkçe Kuran, tekbir ve kamet okunacak  ve Diyanet bir tamimle  Türkçe Ezan metnini camilere gönderecektir. 

Diyanet Isleri Baskani Rifat Börekçi' 3 ay sonra gönderdigi yeni bir teblig ile 6 Mart 1933'te yayimladigi bir teblig ile salanin da Türkçe okunmasini bildirecektir. 

1941’de  çikarilan 4055 sayili TCK’nin 526. maddesine bir fikra eklenerek Arapça ezan okuyanlar ve kamet getirenlere, 3 aya kadar mahkumiyet ve 10 liradan 200 liraya kadar para cezasi getirildi.

1932’de, Kibris Müftüsü Dânâ Efendi’nin fetvasi ile, 1954 yilindan itibaren ezan Türkçe okunmaya basladi. Bu süreçte “ Ezan Delileri” denen toplulugun Kibris’ta da ortaya çiktigi görülmektedir.     

Burada bir yanlisi düzeltmek gerek. Ezan aslina döndürülmedi. Ezan ve kametin Arapça okunmasi le ilgili ceza yaptirimi kaldirildigi için eski sekilde okumanin serbest olmus oldu. Yoksa bugün halen yasaya göre esas olan Türkçe okunmasidir, Arapça okunmasi halinde okuyan cezalandirilmaz. Bu düzenleme 16 Haziran 1950 tarihli oturumda oybirligi ile kabul edildi.   

Esasen CHP sözcüsü Cemal Resit Eyüboglu meclisteki konusmasinda, “Konuyu “din degil, dil meselesi olarak gördüklerini“ beyan ederek, “eski yasak fikrini muhafaza ettiklerini, ancak bu gün için bu konuyu münakasa etmek istemedikleri için tasarina karsi çikmayacaklarini” beyan etmistir. (TBMM Zabit Ceridesi, 16.06.1950, Birlesim 9, Oturum 1, Sf: 182)  

27 Mayis'çilar derbe gerekçeleri arasinda ezanin tekrar arapça okunmasini da saymislardir. O zaman darbeye destek veren albay Alparslan Türkes, o günlerde bir röportajda, bu durumu "ihanet" olarak nitelemis, "Türk camiinde Türkçe Kur’an okunur; Arapça degil" demisti ki, daha sonra bu görüsünü degistirecektir. 

Sonuçta 18 yil süren zulüm, bir sekilde sonlandirilmistir. Bu süreç DP iktidarinin arkasindaki halk desteginin ana sebeblerinden biridir. Ve bu durum CHP’nin de halkin gözünde mahkum edilmesinin sebeblerinden biridir.

Aslinda o dönemdeki din disi, din karsiti grublar, çok daha radikal çikislar pesindeydiler.   

Yani bu Türkçe ezan saçmaliginin üzerinden 1 yil geçince Cumhuriyetin 10. Yili kutlamalari yapildi. Meraklilari “Devlet matbaasi”nda basilan “Cumhuriyetin 10. Yili Albümü”nü bulup bakarlarsa, Islam’a ve Müslümanlara öfkenin boyutunu orada daha açik göreceklerdir.  

Ezanin Arapça okunmasina iliskin yasaga iliskin cezanin kaldirilmasinin gerekçesi, Islam dünyasindaki yaygin uygulama, halkin temayülü ve laiklik ilkesi gösterilmistir.  

Yasa degisikligi bu anlamda  “Ezanin Arapça okunmasina iliskin cezaî yaptirim içeren yasal düzenlemenin kaldirilmasi” çerçevesinde ele alinmistir.  

Düzenleme Demokrat Parti Kayseri Milletvekili Ismail Berkok ve 13 arkadasi ile, DP Tokat Milletvekili Ahmet Gürkan tarafindan olmak üzere üç farkli kanun teklifi sunulmustu.  
  
Burada o dönemde de Esasen CHP zihniyeti “Din’i muzir faaliyetler kapsaminda görmektedir. CHP’nin önemli isimleri bu fikirlerini her zaman ve zeminde açiklayagelmislerdir.   

Bu arada sunu da not edelim ki, Ezan 1932 Yilinda Türkçe Okunmaya Baslandi ama, Arapça getirenler için cezaî müeyyide 1939 yilinda Meclis gündemine getirilmis olup, Mustafa Kemal sonrasi, Inönü döneminde, 1941 yilinda yasalasmisti. Yani bu yasak Refik Saydam’in basbakanligi ve Ismet Inönü’nün Cumhurbaskanligi zamaninda getirilmisti.
  
1939 tarihli TCK’nun bazi maddelerinin degistirilmesine iliskin yapilan müzakereler sirasinda, Arapça ezan ve kamet okuyanlarin, Arapça harf yazanlar ve sapka giymeyenlerin cezalandirilmasi konusu gündeme gelse de bu düzenleme, 2 Haziran 1941 tarihinde çikarilan 4055 sayili kanunla TCK’nun 526. maddesine hayata geçirilmistir..
  
Herkesin, hepimizin yaptigi islerin, söyledigi sözlerin ve yapmasi söylemesi gerekirken yapmadigi islerin, söylemedigi sözlerin hesabinin verilecegi bir gün var! 

Ve insanlarin sebeb olduklari islerin hesabinin soruldugu bir gün var! Allah (cc) herseyi hakki ile gören, duyan, bilen ve hüküm sahibi olandir. Ki O, aklimizdan, kalbimizden geçenleri de bilmektedir! 

EzanPlatformu:
KIBLEplatformu, AdaletPlatformu, Türkiye Sivil Toplum Kuruluslari Brligi, TürkistanBirligi, IYILIK Insan Haklari Dernegi, Dünya Çocuk Haklari Dernegi GELECEK, INANÇ Hürriyeti Dernegi,  IHLASDER, YETIMCE, IHC Insan Haklari Cemiyeti, #KurtulusNamazda KurtulusKuranda Platformu
t.me/EzanPlatformu 05322467411
........
https://t.me/EzanPlatformu 
Ezan Kur'an Ayasofya Yasakcilarina Lânet


LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16

YAZARLAR