Ezanin Türkçe okutulmasi

CHP’nin halkin gözünde mahkum edilmesinin sebeblerinden biri. EZANIN TÜRKÇE OKUNMASI

Haberi Sesli Oku
GÜNDEM 29.01.2022 18:28:23 0
Ezanin Türkçe okutulmasi

Insanligin 'Kurtulus Çagrisi Ezan bundan 1400 yil evvel 15 Haziran 622 yilinda ilk ezan Bilali Habesi tarafindan okundu.   

Ezan bundan 90 yil önce bugün ikindi namazina davet ve kurtulus çagrisi için Fatih Camii'nde ve tüm Türkiye'de diyanet emriyle tek parti CHP diktatörlügü dayatmasiyla Ezana Kur'an'a millete ve Allah'a savas ilan edilmis oldu. 

3 Subat 1932'de bir Kadir Gecesi'nde Ayasofya Camii'nde Türkçe olarak okundu ve 18 Temmuz 1932'de yasaklandi. 18 yil uygulanan bu yasak 16 Haziran 1950'de Ârif Nihat Asya'nin öncülügünde Menderes ve arkadaslari tarafindan kaldirildi. 

Bugün   Çin isgalindeki Türkistan'da da ezan yasak ve Hilâfet merkezinde ki Ayasofya'da ise 87 yildir namaz kilinamiyordu. Ezan Kur'an Cami yasaklayarak Millete ve Allah'a savas açanlari lanetliyoruz, bu yasaklari kaldiranlari kaldirtanlari sükran ile minnetle aniyoruz.  
 
15 Temmuz NATO/FETÖ Isgalini Ezan  Durdurdu.
Ezanin Yasaginin kaldirilisin 72.yildönümü
Ezan'in Yasaklanisinin ’ 90. Yildönümü

Rabbimiz Bakara Süresi ?114? Allah’in mescidlerinde O’nun adinin anilmasina engel olan ve onlarin harap olmasi için çalisandan daha zalim kim olabilir?   

Aslinda bunlarin oralara ancak korka korka girmeleri gerekir. Böyleleri için dünyada rezillik var, âhirette de onlar için büyük azap vardir.    
 
Bakara 45. ayette; “süphesiz ki namaz/ezân Allah'a saygisi olmayanlara münafiklara agir gelir.”
 
CHP’nin tek parti diktatörlügü döneminin, laiklik dayatmasiyla Islami sosyal hayattan tecrit etme politikalarinin yeni bir göstergesi olan ve 18 yil boyunca uygulanan Arapça ezan yasaginin CHP diktatörlügü tarafindan uygulanisinin 90.’inci yilinda Ezan yasakçilarini lanetliyoruz. 

Millet iradesini canlari pahasina savunan sehitlerimize ve dirilerimize Allah'tan magfiret rahmet ve Allah'tan sefaat diliyoruz.
 
CHP Genel Baskani Mustafa Kemal’in Cumhurbaskanligi döneminde genelge, Ismet Inönü döneminde ise kanunla yasal zemin kazandirilan yasak, millet nezdinde hiçbir karsilik görmemis ve ardinda sadece aci ve zulüm birakmisti. 

CHP Diktatörlügünün millet nezdinde hiçbir karsiligi olmamasina ragmen 18 Temmuz 1932- 16 Haziran 1950 arasi 18 yil boyunca dayatilan Türkçe Ezan, ilk olarak 30 Ocak 1932’de Fatih Camii’nde ve 3 Subat 1932'de bir Kadir Gecesi'nde de Ayasofya Camii'nde Türkçe olarak okunmustu. 

Arapça ezan yasagi, Demokrat Parti’nin iktidara gelmesi ile Arif Nihat Asya ve 12 arkadasinin tekliflerinin kanunlasmasiyla 16 Haziran 1950’de kaldirildi.   

Aslinda yasak kaldirilmadi Arapça okumak da serbest oldu... Dünyanin her yerinde okunmasi hasebiyle  her gün ve her an ezan saati ve günüdür ancak farkindalik için; Türkiye AILE Meclisi ve EzanPlatformu olarak 15/16 Haziran'in oldugu haftayi EZAN BAYRAMI Haftasi, Yasayan Kur'an Resûl/Nebinin sav vefati, 8 Hazirani (13 Rebiulevvel)i de insanligin kurtulusu Kuran'da oldugu için Kurtulus Kuranda Haftasi ASRI ilân ediyoruz. 

Islam tarihde ilk ezani 15 Haziran 622'de Bilali Habesi okudu.

‘DINDE REFORM’ ISIMLI TAHRIFATIN ILK ADIMLARI

1928 Harf Devrimi ile bir millet bir gecede cahil birakildi. Bugün dünya Siyonizm Örgütlerinin  emrindeki DSÖ operasyonu ile yapilan ASI, maske, fiziki mesafe dayatmasi gibi o yillarda da sapka dayatmasi uygulaniyordu. 5 Temmuz 1517'den 3 Mart 1924'e kadar uygulanan hilafetin kaldirilmasi yeni yasaklarin habercisiydi. 

1932 senesi, CHP’nin resmi genel baskani Mustafa Kemal tarafindan “dinde reform yili” olarak ilan edilmisti. 

1931 yilinin Aralik ayinda Dolmabahçe Sarayi’nda dokuz hâfiz, ezani Türkçelestirilme çalismalarina basladi. ilk Türkçe ezan, Ikindi vakti 30 Ocak 1932'de Hafiz Rifat Bey Fatih Camii’nde okudu.

AGIR CEZALAR 

Toplum nezdinde hiçbir karsiligi olmayan bu uygulamaya Anadolu’nun birçok sehrinde tepki gösterilerek ezan aslî haliyle okunmaya devam edilmisti. 

Müslümanlara yönelik zulüm çarklarinin günden güne hizlanarak döndügü CHP diktatörlügü döneminde, tarihler 4 Subat 1933’ü gösterirken müftülüklere gönderilen genelgede; ezanin mutlaka Türkçe okunmasi gerektigi, okumayanlarin kat’i ve sedid bir sekilde cezalandirilacaklari bildirildi. 

Söz konusu bu genelge, 8 yil boyunca Türkçe ezanin dayanagi oldu. Mustafa Kemal’in ölümü sonrasinda cumhurbaskanligini ele geçiren Diktatör Ismet Inönü ise 1941 yilinda çikardigi kanun ile Türkçe ezan dayatmasina yasal zemin kazandirdi.

‘HAYDI KURTULUSA’
Ezan-i Muhammedî’deki bütün ifadeler CHP diktatörlügü tarafindan Türkçe’ye tercüme edilirken yalnizca bir kelimeye dokunulmamisti. 

Türkçe’ye ‘kurtulus’ olarak tercüme edilebilecek ‘felâh’ kelimesi oldugu gibi birakilmisti. Kemalist rejimin bu çekincesi, ezani Türkçe olarak okumak istemeyen Müslümanlara minarelerden ‘Haydin Kurtulusa’ dedirterek, namazin bu zulümden kurtulus olarak anlamlanmasinin önüne geçilmek istendigi seklinde yorumlanmisti.

18 sene boyunca süren Türkçe ezan zulmü uygulamasi ile milletin yaptigi ibadette ne denildigini anlamasi için uygulandigi iddia edilmisti. 

Ancak hiç Türkçe bilmeyen Kürt ve Araplar’in yogunlukta yasadigi ilçe ve köylerde neden Türkçe ezanin zorunlu oldugu sorusu hiçbir zaman cevap bulamadi.

EZANI EVLERINDE ARAPÇA OKUYANA BILE CEZA VERILDI!.

CHP diktatörlügü tarafindan dayatilan Türkçe ezanin uygulama alani yalnizca camilerle sinirli degildi. Evlerinde namaz kilanlarin dahi arapça ezan ve kamet okumasi yasaklanmisti. 

Bu sebeble binlerce müsüman, devlet tarafindan 3 ay hapis ve 200 lira para cezasi, hatta 4 kat gibi çesitli cezalara çarptirilmisti.

ISGALCILER BILE YASAKLAMADI

Türkçe ezan dayatmasinin bir garabeti de kendisini Hatay’da göstermisti. 23.6.1938’de Hatay’a giren Türk ordusunun ilk icraatlarindan birisi Islâm diliyle okunan ezanlari Türkçe’ye çevirmek oldu. 

Hatay Cumhuriyetine mensub Müslümanlar, Fransiz isgal ordusunun bile yasaklayamadigi ezani Türkiye’nin yasaklamasini hiç anlayamadi. 

2010 yilinda TSK Ezan andiçi ile 27 Nisan ve 27 Mayis Darbelerinin cezasiz kalmasi hainliktir...

CHP GITTI KURTULUS/ ‘FELÂH’ GELDI

30 Ocak 1932’de baslayan Türkçe ezan dayatmasi, 1950 yilinin Haziran ayinda Adnan Menderes önderligindeki Demokrat Parti’nin tek basina iktidara gelmesi ile son buldu.   

Demokrat Partili Arif Nihat Asya ve 12 arkadasinin hazirladigi kanun ile dayatilan Türkçe ezan yasagini degil, uygulamadaki arapça ezan yasagini kaldirdi. 

Ilk ezani ikindi vakti Beyoglu Aga Camiinde Gerede'li Tahsin Hoca okudu. Böylece isteyen istedigi dilde ezani
okuyabilecekti, ancak 72 yildir Türkiye’deki Müslümanlarin tek tercihi, tüm Islam cografyasinda oldugu gibi Ezan-i Muhammedî’nin asli dili olan Arapça oldu.

15 Temmuz NATO/PKK/FETÖ isgal girisiminin basarisiz olmasinin en büyük sebebi EZAN ve saladir.   

15 Temmuz isgalini basaramayanlar insanligin son kalesi aile kurumunu escinsellik tesviki Toplumsal cinsiyet esitligi TCE/GENDER CEDAW, 18 Temmuz 2011'de bakanlar kurulunun onayladigi Lanzarote, 1947'de imzalanan FULBRIGHT ile ifsat ederek gençligi mankurtlastiriyorlar.   

Tahrim suresi 6. ayet önce “aileni koru” emrine uymali. #ÖnceAILEyi korumazsak Yarin ezan okuyacak ve ezan çagrisina uyacak gençlik bulamayacagiz, ailenin korunmasi bir milli güvenlik ve varolus SAVASIMIZDIR  beka meselesidir. 

Istanbul Fethinin sembolü Ayasofya ibadete açanlara Ezan/Kuran yasagini kaldiranlara dua tesekkür ederiz. 1 Temmuz 2021'de resmen çekildigimiz Istanbul Sözlesmesi'nin ve 24 Temmuz 1985'de onayladigimiz CEDAW Sözlesmesi prokollerinin dayatmalarina ve fitne savunucularina dur denilmelidir. 

Insanligin ve âilenin gelecegi için; TCE Toplumsal Cinsiyet Esitligi Toplumsal Cinsiyet Adaleti adi altinda escinsellik tesviklerinin resmi kurumlar ve Türkiye Belediyer Birligi eliyle tesvik edilmesi  Ayasofya'ya SAPIK/Escinsel  imam istemek manasina gelmektedir...   

Hilafet paralariyla kurulan IS Bankdaki CHP Hisseleri Diyanete devir edilmelidir. Akil mantik disi 5816 kaldirilmalidir.  

Diyanet Isleri Baskanligi'nin 18 Temmuz 1932 tarihli bir genelgesi ile resmen ve tüm yurtta ezan  Türkçe okunmaya basladi. 9 yil sonra 1941 yilinda ise Arapça ezan yasagi getirildi.

19. yüzyilda “3 Tarzi siyaset” tartismalari beraberinde  Türklesme, Islamlasma yaninda Batililasma / Çagdaslasma: Muasirlasma, hareketi sekülerlesmeyi de getirdi. 

Sultan Abdülaziz devrinde Ali Suavi dini ibadetlerin Türkçelestirilmesi gerektigini alenen savunan ilk kisilerden birdir. Bu çabalar batidan ciddi destek görür. 

Macar halk edebiyatinin taninmis ismi Ignaz Kunos  1885'te Istanbul'da verdigi bir konferansta bu destegini açikça dile getirmisti. Mesela Ziya Gökalp bir siirinde söyle der: "Bir ülke ki, camiinde Türkçe ezan okunur.  / Köylü anlar manasini namazdaki duanin  / Bir ülke ki, mektebinde Türkçe Kuran okunur / Küçük büyük herkes bilir buyrugunu Hüda'nin / Ey Türk oglu, iste senin orasidir vatanin."

Bu süreç, ayni zamanda Protestan Islam hareketinin ilk adimlarindan biri sayilabilir ki, bu süreç önce Türkçüler, ardindan baticilar, es zamanli olarak Kemalistler ve solcular tarafindan desteklenmistir.   
 
Günümüzde FETÖ ve benzer olusumlar da bu süreçten ciddi olarak etkilenmislerdir.
 
Mustafa Kemal fiilen Aralik 1931'de, 9 hafizla, Dolmabahçe Sarayi'nda ezanin ve hutbenin Türkçe okunmasini baslatti. Türkçe Kur’an ilk kez 22 Ocak 1932 tarihinde Istanbul'da, Yerebatan Camii'nde Hafiz Yasar Okur tarafindan okundu.. 

Aslinda bu “Dinde Reform” hareketinin baslatilmasi idi. 8 gün sonra, 30 Ocak 1932 tarihinde ilk Türkçe ezan, Hafiz Rifat Bey tarafindan Fatih Camii'nde okunacaktir.  

3 Subat 1932’de ise Kadir Gecesi'nde de, Ayasofya Camii'nde Türkçe Kuran, tekbir ve kamet okunacak  ve Diyanet bir tamimle  Türkçe Ezan metnini camilere gönderecektir. 

Diyanet Isleri Baskani Rifat Börekçi' 3 ay sonra gönderdigi yeni bir teblig ile 6 Mart 1933'te yayimladigi bir teblig ile salanin da Türkçe okunmasini bildirecektir. 

1941’de  çikarilan 4055 sayili TCK’nin 526. maddesine bir fikra eklenerek Arapça ezan okuyanlar ve kamet getirenlere, 3 aya kadar mahkumiyet ve 10 liradan 200 liraya kadar para cezasi getirildi.

1932’de, Kibris Müftüsü Dânâ Efendi’nin fetvasi ile, 1954 yilindan itibaren ezan Türkçe okunmaya basladi. Bu süreçte “ Ezan Delileri” denen toplulugun Kibris’ta da ortaya çiktigi görülmektedir.     

Burada bir yanlisi düzeltmek gerek. Ezan aslina döndürülmedi. Ezan ve kametin Arapça okunmasi le ilgili ceza yaptirimi kaldirildigi için eski sekilde okumanin serbest olmus oldu. Yoksa bugün halen yasaya göre esas olan Türkçe okunmasidir, Arapça okunmasi halinde okuyan cezalandirilmaz. Bu düzenleme 16 Haziran 1950 tarihli oturumda oybirligi ile kabul edildi.   

Esasen CHP sözcüsü Cemal Resit Eyüboglu meclisteki konusmasinda, “Konuyu “din degil, dil meselesi olarak gördüklerini“ beyan ederek, “eski yasak fikrini muhafaza ettiklerini, ancak bu gün için bu konuyu münakasa etmek istemedikleri için tasarina karsi çikmayacaklarini” beyan etmistir. (TBMM Zabit Ceridesi, 16.06.1950, Birlesim 9, Oturum 1, Sf: 182)  

27 Mayis'çilar derbe gerekçeleri arasinda ezanin tekrar arapça okunmasini da saymislardir. O zaman darbeye destek veren albay Alparslan Türkes, o günlerde bir röportajda, bu durumu "ihanet" olarak nitelemis, "Türk camiinde Türkçe Kur’an okunur; Arapça degil" demisti ki, daha sonra bu görüsünü degistirecektir. 

Sonuçta 18 yil süren zulüm, bir sekilde sonlandirilmistir. Bu süreç DP iktidarinin arkasindaki halk desteginin ana sebeblerinden biridir. Ve bu durum CHP’nin de halkin gözünde mahkum edilmesinin sebeblerinden biridir.

Aslinda o dönemdeki din disi, din karsiti grublar, çok daha radikal çikislar pesindeydiler.   

Yani bu Türkçe ezan saçmaliginin üzerinden 1 yil geçince Cumhuriyetin 10. Yili kutlamalari yapildi. Meraklilari “Devlet matbaasi”nda basilan “Cumhuriyetin 10. Yili Albümü”nü bulup bakarlarsa, Islam’a ve Müslümanlara öfkenin boyutunu orada daha açik göreceklerdir.  

Ezanin Arapça okunmasina iliskin yasaga iliskin cezanin kaldirilmasinin gerekçesi, Islam dünyasindaki yaygin uygulama, halkin temayülü ve laiklik ilkesi gösterilmistir.  

Yasa degisikligi bu anlamda  “Ezanin Arapça okunmasina iliskin cezaî yaptirim içeren yasal düzenlemenin kaldirilmasi” çerçevesinde ele alinmistir.  

Düzenleme Demokrat Parti Kayseri Milletvekili Ismail Berkok ve 13 arkadasi ile, DP Tokat Milletvekili Ahmet Gürkan tarafindan olmak üzere üç farkli kanun teklifi sunulmustu.  
  
Burada o dönemde de Esasen CHP zihniyeti “Din’i muzir faaliyetler kapsaminda görmektedir. CHP’nin önemli isimleri bu fikirlerini her zaman ve zeminde açiklayagelmislerdir.   

Bu arada sunu da not edelim ki, Ezan 1932 Yilinda Türkçe Okunmaya Baslandi ama, Arapça getirenler için cezaî müeyyide 1939 yilinda Meclis gündemine getirilmis olup, Mustafa Kemal sonrasi, Inönü döneminde, 1941 yilinda yasalasmisti. Yani bu yasak Refik Saydam’in basbakanligi ve Ismet Inönü’nün Cumhurbaskanligi zamaninda getirilmisti.
  
1939 tarihli TCK’nun bazi maddelerinin degistirilmesine iliskin yapilan müzakereler sirasinda, Arapça ezan ve kamet okuyanlarin, Arapça harf yazanlar ve sapka giymeyenlerin cezalandirilmasi konusu gündeme gelse de bu düzenleme, 2 Haziran 1941 tarihinde çikarilan 4055 sayili kanunla TCK’nun 526. maddesine hayata geçirilmistir..
  
Herkesin, hepimizin yaptigi islerin, söyledigi sözlerin ve yapmasi söylemesi gerekirken yapmadigi islerin, söylemedigi sözlerin hesabinin verilecegi bir gün var! 

Ve insanlarin sebeb olduklari islerin hesabinin soruldugu bir gün var! Allah (cc) herseyi hakki ile gören, duyan, bilen ve hüküm sahibi olandir. Ki O, aklimizdan, kalbimizden geçenleri de bilmektedir! 

EzanPlatformu:
KIBLEplatformu, AdaletPlatformu, Türkiye Sivil Toplum Kuruluslari Brligi, TürkistanBirligi, IYILIK Insan Haklari Dernegi, Dünya Çocuk Haklari Dernegi GELECEK, INANÇ Hürriyeti Dernegi,  IHLASDER, YETIMCE, IHC Insan Haklari Cemiyeti, #KurtulusNamazda KurtulusKuranda Platformu
t.me/EzanPlatformu 05322467411
........
https://t.me/EzanPlatformu 
Ezan Kur'an Ayasofya Yasakcilarina Lânet

Türkiye-Macaristan iş dünyası Budapeşte'de buluştu

Ticaret Bakanı Bolat ve Macar mevkidaşı Szijjártó, iki ülke iş insanlarını bir araya getiren toplantıya ev sahipliği yaptı.

Macron'un Suriye Arabuluculuk Girişimi Şara Tarafından Reddedildi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, Ahmed Şara ile Mazlum Abdi arasında ayarladığı telefon görüşmesi, Şara'nın hattı açmamasıyla sonuçlandı.

New York’un İlk Müslüman Belediye Başkanı Mamdani’den Cesur Açılış Kararları

New York Belediye Başkanı Mamdani, İsrail ile ilgili eski kısıtlamaları kaldırdı ve selefinin tartışmalı kararlarını geçersiz kıldı. “Yolumuz şeffaflık ve ifade özgürlüğü” dedi.

Yeni Suriye Banknotlarının Dili: Bir Yıldız Ne Anlatıyor?

Suriye’de tedavüle giren yeni banknotlardaki sekiz köşeli yıldız, tasarımın ötesinde kültürel ve siyasi mesajlar taşıyor. Semboller üzerinden güçlü bir analiz.

Afganistan Platformu, Barışın ve Kültürün Sesi Olacak

Afganistan Platformu (AP), savaşın değil barışın dilini dünyaya taşımak için Türkiye’den güçlü bir iletişim atağı başlattı.

Erdoğan Hamlesi: İsrail'i Tedirgin Eden Gazze Adımı

Başkan Erdoğan’ın talimatıyla AFAD ekipleri Gazze’ye gidiyor. İsrail basını Türkiye’nin sahada fiili güç oluşturmasından rahatsız. Ankara, Gazze’de yeni bir insani ve siyasi etki merkezi kurmaya hazırlanıyor.

Sumud Filosu: Gazze’ye Giden Vicdanın Zaferi

Gazze’ye insani yardım götürmek için yola çıkan Sumud Filosu, İsrail’in ablukasını aşamadı ama insanlığın onurunu tüm dünyada ayağa kaldırdı.

Denizli Sevgi Eli 2025'te binlerce aileye umut oldu

Denizli Büyükşehir Belediyesi Sevgi Eli, 2025'te afetzedeler de dahil binlerce aileye giysi ve ev eşyası yardımı ulaştırdı.

Ailede Sevgi, Saygı ve Merhamet Neden Hayati?

Yazar Adnan Kalkan, Aile Masası’nın 7. bölümünde sevgi, saygı ve merhametin aileyi nasıl ayakta tuttuğunu İslami ve insani boyutlarıyla ele alıyor.

Bahçekent’te Ev Yemeği Hasreti Bitti: Nevale Yemek Açıldı

HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te Noter’in yanında açılan Nevale Yemek, ev tadında sulu yemekleri, uygun fiyatı ve aile emeğiyle kısa sürede ilgi odağı oldu.

Öğrencilere Anlamlı Ziyafet: Sağlık, Eğitim ve Mutluluk Aynı Masada

ERCAN KUTLU / MEDYA90 - Balıkçı Kenan, Siteler Ortaokulu’nun başarılı öğrencilerini ağırladı. Balık boldu, meyve suyu boldu; en çok da cömertlik ve mutluluk vardı.

Dağınıklık Çağında Tek Hedefle İz Bırakmak

Modern hayatın dağınıklığında kaybolan insan için kalıcı iz bırakmanın yolu, tek bir ana hedef seçip zamanı, enerjiyi ve anlamı onun etrafında toplamaktan geçiyor.

Kimse Alkışlamıyor Ama Bu Şehir Onlara Emanet

ANALİZ HABER | ERCAN KUTLU - Gece herkes uyurken birileri ayakta. Alkışlanmayan ama hayatı ayakta tutan güvenlik görevlilerinin görünmeyen emeğine yakından bakıyoruz.

Bahçekent’te Çocuklara Güven Veren Jimnastik Adresi

HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te faaliyet gösteren Sporist Jimnastik & Karate Spor Salonu, çocuklara sevecen yaklaşımı, deneyimli eğitmenleri ve aile dostu ortamıyla öne çıkıyor.

Ahmet Bereket: Uyuyan Hücre ve FETÖ Tehdidine Karşı Mücadele Sürmeli

AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet Bereket, uyuyan hücreler ve FETÖ terör örgütüyle mücadelenin tavizsiz sürdürülmesi gerektiğini açıkladı.

AKSAÇLILAR’dan Sokak Çetelerine Karşı Acil Çağrı

AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet Bereket, artan sokak çeteleri ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek yetkilileri acil ve caydırıcı önlemler almaya çağırdı.

“Çekmeköy’de İETT Şoförü Dehşet Saçtı: Yayalara Çarptı!”

Çekmeköy Çamlık Mahallesi'nde İETT şoförü tartışma sonrası kontrolü kaybetti, otobüs kaldırıma çıkarak araçlara ve yayalara çarptı. Olay yerinde panik yaşandı, yaralılar yola savruldu.

“Tuzla’da Tersanede Patlama: 1 Ölü, 4 Yaralı!

Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bir gemide bakım sırasında karbondioksit tüpü patladı. İlk belirlemelere göre 1 işçi hayatını kaybetti, 4 kişi gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.

6 Milyar TL’lik Bahis Hacmi Tespit Edildi

HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat merkezli 12 ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonlarında 32 şüphelinin yakalandığını duyurdu.

1 Milyar Liralık İşlem Hacmi Ortaya Çıktı

HABER / AHMET KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul, İzmir, Artvin, Kastamonu, Mersin ve Mardin merkezli olmak üzere 21 ilde 1 Milyar Liralık İşlem Hacmi Ortaya Çıktı.

PKK Silah Bırakıyor Mu?

AK Parti’nin açıklamasıyla gündeme oturan “PKK silah bırakıyor” iddiası sonrası uzmanlar konuştu. Güvenlik, siyaset ve kamuoyunun ortak beklentisi: Kalıcı barış ve toplumsal huzur.

Başkan Zeyrek Turizm Fuarı’nın açılışına katıldı

18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z

Hafta Sonu Kahvaltısı İçin Biyer'e Uğramaya Ne Dersiniz?

Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.

Çanakkale Turistlerin Yeni Gözdesi Mi?

Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.

2025'te Nereye Tatile Gideceğiz? Resmi Tatil Günleri ve Öneriler

2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.

Yunanistan'da Türkler İçin Oturum İzni Kolaylığı

Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.

TÜRSAB Boğaziçi BTK, Seyahat Acentaları ile 2024 Sezonunu Değerlendirdi

TÜRSAB Boğaziçi BTK'nın TZL SUITES Otel’de düzenlediği etkinlikte seyahat acentaları, 2024 sezonunu değerlendirdi ve 2025 turizm beklentilerini ele aldı. Etkinliğe TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya da katıldı.

Doğa Tutkunları OutdoorFest’te Buluşuyor

21-22 Eylül tarihlerinde Nefes Orman’da düzenlenecek OutdoorFest, offroad, binicilik, enduro gibi etkinliklerle doğa ve macera tutkunlarına nefes kesici bir deneyim sunacak.

Genç Yazarlar Belgelerini Ustalardan Aldı

17 yıldır sürdürülen Yazı, Editörlük ve Medya Kursu’nun mezunları, Türk Edebiyatı Vakfı’ndaki törende belgelerini usta kalemlerin elinden aldı.

Yazı Editörlük ve Medya Kursu Mezunları Yarın Buluşuyor

Yazı Editörlük ve Medya Kursu’nu başarıyla tamamlayan 36 kursiyer, yarın Sultanahmet’te Türk Edebiyatı Vakfı’nda düzenlenecek törenle belgelerini alacak.

Gençler Tarihi Ayağa Kaldırdı: 200 Yıllık Miras Bilime Taşındı

Bir grup lise öğrencisi, Osmanlı’dan günümüze uzanan 200 yıllık vakıf mirasını belgesel, web sitesi ve akademik makaleyle bilim dünyasına taşıdı.

Bilim ve Edebiyat Yozgat’ta Aynı Buluşmada

Yozgat’ta düzenlenen Edebiyat ve Bilim Buluşması programında Prof. Dr. Hamdi Temel, akademik birikimini ve edebi çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.

Dilimizin Zenginlikleri Projesinde Gazi Umur Bey Vurgusu

Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında öğrencilerle buluşan yazar A. Levent Ertekin, Türkçenin tarihsel gücünü ve Gazi Umur Bey’in dil mirasındaki rolünü anlattı.

Şerafettin Yıldız’dan Kadın Cinayetlerine Roman

Şerafettin Yıldız’ın yeni romanı “Züleyha – Yarıda Kalan Hayatlar”, kadın cinayetlerinin ardındaki görünmeyen gerçeklerle okuru yüzleşmeye çağırıyor.

Ravza Zeybek Menemen’de Öğrencilerle Buluştu

Yazar Ravza Zeybek, Menemen’de bir lisede öğrencilerle buluştu. Kervan ve Semmas romanları üzerine yapılan söyleşi, gençlerin edebiyata ilgisini ortaya koydu.

Veteriner Mustafa Büke Açıkladı: Kedilerde Gizli Susuzluk

Bahçekent Veteriner Kliniği’nin deneyimli ismi Veteriner Mustafa Büke, kış aylarında kediler ve köpeklerde görülen sessiz susuzluk tehlikesine karşı hayati uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Hamdi Temel’den Mikroplastik Uyarısı

Prof. Dr. Hamdi Temel, Pakistan’da düzenlenen uluslararası konferansta mikroplastiklerin insan vücudunda organlardan beyne kadar ilerleyebildiğini açıkladı.

ADÜ Teknokent’te Akıllı Antibiyotik İçin Büyük Adım

Karya Farma HBX Ar-Ge ekibi, klasik antibiyotiklerin ötesine geçen HBX-2371 metodolojisiyle çok katmanlı biyolojik etki ağına sahip “akıllı antibiyotik” çalışmasını duyurdu.

Sağlıkta Bilim ve Etik Vurgusu: Dr. Ata Barlas Aşkar Uyardı

HABER / ERCAN KUTLU - Adil Türkiye Partisi Genel Başkanı Dr. Ata Barlas Aşkar, kanser ve kronik hastalıklarda bilimsel yaklaşım, etik sorumluluk ve hasta güvenliğinin esas alınması gerektiğini vurguladı.

İzmir’de Ergoterapi Alanında Yeni Merkez Hizmete Açıldı

İzmir’de iki Hacettepe Üniversitesi mezunu ergoterapist tarafından kurulan Ergoterapi Danışmanlık Merkezi, özel eğitimde bireysel çözümler sunuyor.

Otizmde “Problem Davranış” Yanılgısı ve Gerçek Nedenler

ANALİZ | Medya90 - Toplumda “otizmli çocuklarda problem davranış” diye yanlış adlandırılan tepkiler aslında bir kriz alarmıdır. Bu yazı, davranışı anlamaya odaklanan yeni bakışı inceliyor.

Prof. Can Eyigör’den Kırgızistan’da Sağlık Temasları

Prof. Dr. Can Eyigör, Kırgızistan’da ağrı bilimi, rejeneratif tıp ve dermakozmetoloji alanında önemli temaslarda bulunarak iki ülke arasında sağlık diplomasisini güçlendirecek akademik adımlar attı.

“Genç Girişimci Zahra’dan Bahçekent’e Çikolata Keyfi”

RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.

Çaya Geldik Etkinliği 654 Ada’da Gönülleri Fethetti

HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.

Hevi Zana Sami 3 Yıl Üst Üste Okul Birincisi Oldu

Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!

Matbaa ve Baskıda Uygun Fiyatlı Çözüm: Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi

HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.

Bahçekent 654 Ada Örnek Site Oldu: Yeni Yönetim Takdir Topluyor

ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.

Bahçekent’in Yeni Lezzet Durağı: Meşhur Ömer Aybak Adıyaman Çiğköftecisi Açıldı!

Bahçekent’te açılan Meşhur Ömer Aybak Adıyaman Çiğköftecisi, %40 indirimli kampanyası ve lezzet dolu menüsüyle çiğköfte severlerin yeni gözdesi oldu. Tostlarıyla da fark yaratıyor!

Bahçekent Paşa Döner’le Şenlendi: Kalite, Lezzet ve Güler Yüz Bir Arada!

Bahçekent, Paşa Döner’le ilk kez kaliteli dönerle tanıştı. Esnaf, ev hanımları ve öğrenciler memnun; işletmeci Yaşar Yıldırım “Bu mahalleye hizmet etmek gurur verici” diyor.

Anadolu Selçuklu Hastaneleri Yozgat’ta “Ocakbaşı Sohbetleri”nde Ele Alındı

Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu

2025 AİLE YILI’NA NİĞDE BELEDİYESİ’NDEN BÜYÜK DESTEK!

Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.

"Niğde Tiyatro Festivali Kapalı Gişe Coşkusu: Sanatseverler Buluştu!"

Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.

Niğde Belediyesi Zabıta Ekipleri 438 İş Yerini Denetledi: Halk Sağlığı Önceliğimiz

Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.

Niğde Belediyesi'nden Çocuklara Özel Sömestr Tiyatro Festivali

Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.

Başkan Aras Ankara’da temaslarda bulundu

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Aras, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya gitti. Başkan Aras, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile bir araya geldi.

Kadın Kooperatifleriyle Niğde'nin Ekonomisi Güçleniyor

Niğde Belediyesi, kadın kooperatiflerini güçlendiren projeye imza attı. 7 milyon 350 bin TL bütçeli proje, kadınların iş gücüne katılımını artırarak, yöresel ürün üretimi ve istihdamla bölge ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor.

1

Tuncer Dağ'dan Miraç ve Berat gecelerine mesaj

2

Togay Çoban'dan Berat Kandili mesajı: Birlik ve af gecesi

3

Gürbüz Süleymanoğlu'ndan Berat Kandili mesajı: Arınma ve kardeşlik vurgusu

4

Muharrem Yıldız'dan Berat Kandili Mesajı: Birlik ve Arınma Vurgusu

5

Trump Açıklaması Altın ve Gümüşü Vurdu

6

Tarım Bakanı Yumaklı: 255 Milyon Liralık Destek Ödemesi Başlıyor

7

Kopuş Sergisi Beylikdüzü'nde Sanatseverlerle Buluştu

7.6° / 6.5°

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.