ANKARA (IGFA) - Afet tehlike ve risk analizlerinde farkli yöntemlerin kullanilabilmesi, dogruya en yakin haritalarin üretilebilmesi, analizlerin ayni ortamdan yapilarak ayni platformda tutulmasi ve ilgili kurumlar arasi paylasiminin saglanabilmesi için Içisleri Bakanligi'na bagli Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi (AFAD) 2017 yili itibariyle Afet Risk Analiz Sistemi (ARAS) Projesi’ni baslatmisti.
Proje kapsaminda yaklasik 300 teknik personel arazide incelemelerde bulundu ve bugüne kadar toplamda 34 bin 593 heyelan, 4822 kaya düsmesi ve 880 çig, 604 obruk olayi kayit altina alindi. Heyelan, kaya düsmesi ve çig afetleri için ulusal çapta tamamlanan duyarlilik haritalari TUCBS (Türkiye Ulusal Cografi Bilgi Sistemleri) kapsaminda, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi üzerinden tüm kurumlarin kullanimina sunuldu.
Türkiye'de meydana gelen doga kaynakli afetleri kayit altina alarak çikarilan afet riski haritasina göre; Türkiye’de geçen yil 107 sel/su baskini, 66 orman yangini, 16 kar/tipi, 39 heyelan meydana gelirken, Karadeniz bölgesi asiri yagis ve heyelan ile Ege ve Akdeniz ise orman yanginlari ile mücadele etti.
Geçen yil meydana gelen bin 760 afet olayina AFAD koordinasyonunda müdahale edildi. Düzce, Rize, Artvin selleri ile Bati Karadeniz sel afetlerine toplam 14.157 personel ile 5.026 araç görevlendirilirken, Antalya, Mugla, Mersin ve Adana’da meydana gelen orman yanginlarina ise toplam 22.619 personel ile 7.935 araç ve is makinesi görev aldi.
Ayrica geçen yil ülkemizde 23.753 deprem meydana geldi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.