ABD Senatosu, savunma bütçesine 740 milyar dolar ayiran ve Baskan Donald Trump'in "veto edecegini" söyledigi Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarisi'ni kabul etti.
Trump'in sosyal medya sirketlerine yasal güvence saglayan bir düzenlemeyi içerdigi için veto edecegini söyledigi tasariyi, Temsilciler Meclisi 11'e karsi 79 oyla onayladi.
Temsilciler Meclisinden üçte ikiden büyük oy çokluguyla geçen tasari, Senatodan da ayni çogunlukla geçtigi için Trump'in vetosu geçersiz kilinabilecek.
TASARIDA NELER VAR?
Tasarinin nihai halinde, Savunma Bakanligi (Pentagon) için 635,5 milyar dolari temel bütçe, 69 milyar dolari savas fonu olarak bilinen "Denizasiri Muhtemel Operasyonlar Fonu", 8,9 milyar dolari ise tasarinin yetki alanlari disindaki savunmaya iliskin harcamalar olmak üzere 713,4 milyar dolar bütçe ayrildi
Bunun yani sira Enerji Bakanligi bütçesi altinda nükleer kapasiteye iliskin savunma harcamalari için 26,6 milyar dolar bütçe belirlendi.
NDAA tasarisinda, Çin’e karsi "Pasifik Caydiricilik Inisiyatifi"nin kurulmasi öngörülürken, ABD’nin Pasifik bölgesindeki askeri gücünü tahkim etmek, bölgedeki ortak ve müttefiklere destek vermek üzere bu inisiyatif için Hint-Pasifik Kuvvetleri Komutanliginin bütçesine ek 2,2 milyar dolar fon ayrildi.
RUSYA ILE ASKERI ILISKI SINIRLAMALARINI ARTIRIYOR
Tasarida, ABD ordusunun Rus ordusu ile iliskilerine yönelik kisitlamalarinin artirilmasi ve Rusya’nin Kirim’daki egemenligini taniyacak fiil ve faaliyetlerin yasaklanmasina iliskin maddeler dikkati çekti.
Rusya’ya yönelik faaliyetler kapsaminda, tasari ayrica Ukrayna’ya 75 milyonu silah olmak üzere 250 milyon dolarlik savunma yardimi yapilmasini sart kostu.
Tasarida Avrupa Caydiricilik Inisiyatifi için önceki bütçe yasalarinda belirlenen 3,7 milyar dolarlik fonun tamaminin, bu bütçe kapsaminda da saglanmasi istendi.
ALMANYA VE KORE'DE ASKER SAYISININ AZALTILMASINI YASAKLIYOR
ABD Baskani Trump’in Almanya ve Güney Kore’den asker çekme planina iliskin ise tasarida, gerekli sartlar teyit edilmedigi sürece Güney Kore’deki asker sayisinin 28 bin 500’ün altina, Almanya’daki asker sayisinin ise degerlendirme süreci tamamlanmadan 34 bin 500’ün altina düsürülmesi yasaklandi.
Tasaridaki, "ABD özel kuvvetlerinin ABD ortaklarina gayrinizami harp için destek yetkisini artirmasina" iliskin bir madde de dikkati çekti. ABD, hibrit savas ve gayrinizami harbe iliskin strateji belgesini daha önce yayimlamisti.
ABD askerlerinin, Finlandiya’daki Avrupa Hibrit Tehditlerle Mücadele Için Egitim Merkezinin egitimlerine katilmasini sart kosan tasarida, Israil, Tayvan, Baltik ülkeleri, Hindistan, Vietnam ve Japonya’ya yapilan askeri yardimlarin sürdürülmesi talep edildi.
ABD Hava Kuvvetlerinin, gücünün ortalama 386 filo veya 3 bin 850 savas uçagina ulastirilmasini öngören tasari, birçok savas uçaginin yani sira 93 F-35 uçaginin alinmasi için yetki verdi.
Tasarida, Türkiye’nin aldigi 6 F-35 uçaginin da ABD Hava Kuvvetlerince kullanilmasi için gerekli yetkilendirme yapildi.
ABD vatandasi siyahi George Floyd’un öldürülmesinden sonra yasanan olaylarda gündeme gelen Konfederasyoncu generallerin isim ve heykellerinin kaldirilmasi da tasarida yer aldi.
Tasarinin ilgili maddelerinde, Konfederasyoncu generallerin isimlerinin üslerden kaldirilmasi için bir komisyon kurulmasi ve bu komisyonun 3 yil içerisinde gerekli tavsiyeleri içeren rapor hazirlamasi sarti konuldu.
SAVUNMA BÜTÇE TASARISINDA TÜRKIYE DETAYI
Savunma bütçesi tasarisinda Türkiye’ye yaptirim uygulanmasini öngören bir bölüm de yer aldi.
Tasarida, Türkiye’nin S-400’leri teslim almasinin ABD Hasimlarina Yaptirim Yoluyla Mücadele Yasasi (CAATSA) kapsaminda Rusya ile önemli bir islem olarak kabul edildigi ve NDAA’nin yasalasmasindan sonra 30 gün içinde Türkiye’de S-400 alimina müdahil olanlara CAATSA yaptirimlarinin uygulanmasi talep edildi.