Çocugunuz; sosyal ortamlarda utangaç mi davraniyor, yardim istemekten çekiniyor mu? Elestirilere karsi asiri hassas tepkiler veriyor ya da stresle basa çikamiyor mu? bu belirtilerin bir veya birden fazlasina vereceginiz cevap “evet” ise çocuktaki özgüven duygusunun güçlendirilmesi gerekiyor. Özgüven duygusunun çocuga kazandirilmasinda en büyük etken anne ve babalar olurken, bu süreçte çocuga kendisinin degerli oldugunu hissettirmek ve çevresiyle iletisim kurmasina yardimci olmak gerekiyor. Egitim Danismani ve Ögrenci Koçu Murat Karcioglu ise ebeveynlere çocugun özgüveninde en büyük payin kendilerine ait oldugunu vurguluyor.
Özgüvenli çocuklar yetistirmek için 6 önemli maddeyi Murat Karcioglu siraladi:
Çocugunuzu Kendi Geçmisinizle Yargilamayin
Bireyler; kendi çocuklari dünyaya geldiginde içindeki uyuyan çocugu uyandirir. Içimizdeki çocuk geçmiste ne kadar incinmis ve kirilmissa ya kendi çocugumuzla yaramizi tedavi etmeye çalisiriz ya da çocukça bir intikam duygusuyla çocugumuza yaklasiriz. Karcioglu; çocuklarin özgüvenini en çok zedeleyen seyin ebeveynlerin geçmiste kendi yapamadiklarini çocuklarindan yapmasini bekleyerek onlarin bagimsiz bir birey oldugunun unutulmasindan kaynaklandigini belirtiyor.
Içgüdüsel Ana - Babayla Vedalasin
Günümüzde çocuklarin gereksinimlerini karsilamada kendi ana-babamizdan ögrendigimiz birtakim degerlerin modasi geçeli çok oldu. Bu yüzden çocuklarinizla kuracaginiz iliskide içgüdüsel olarak davranmaktan kaçinmaliyiz. Yani artik kizini dövmeyen dizini döver degil; evladini övmeyen dizini döver veya dayak cennetten çikmamistir, kimsenin vurdugu yerde de gül bitmez seklinde bir evrimlesmeye gittigimizi göz ardi etmeyiniz.
Düsleriniz Varsa Pesinize Düsen Çocuklariniz da Var Demektir
Anne - babalar olarak yasaminizin tek kaynagini çocuklariniz olusturuyorsa çocuklarinizin omzuna tasiyamayacaklari bir yük bindirmissiniz, demektir. Çocuk, zamanla kendisini tek mutluluk kaynagi olarak gören ebeveynlerini mutlu etmeye adayacak ve kendini yetersiz hissettiginde suçluluk duygusuna kapilip özgüveni zedelenecektir. Ebeveynler olarak kendi potansiyelinizi ortaya çikarip kullanmaktan korkuyorsaniz çocugunuzu onurlu bir bahane olarak kullanmayiniz.
Çocugunuzun Ufkunun Üstünü Örtmeyin
Günümüzde ebeveynler; hayatta risk almaktan kaçinan, tekdüze bir yasama zorlanan çocuklar yetistirmekte. Çocugunuza biçtiginiz yasam tarzi heyecandan yoksun ama güvenilir olmasi çocugun ufkunu köreltir. Zamanla da tehlikeli durumlarin yarattigi korkunun çocuklarimizi ele geçirmesine neden oluruz. Çocuklar, yönlendirilip cesaretlendirilmeye ihtiyaç duyarlar. Önemli olan basari degil; basarisiz olma korkulariyla basa çikmalarini saglamaktir.
Sevginizde Cömert Olun
Çocuklar, asil hak ettiklerinde degil; hak etmediklerini düsündükleri zamanlarda sevgiye ihtiyaç duyarlar. Sevginin gerektigi gibi ifade edilmemesi çocugunuzla iletisiminizde dogabilecek firsatlara engel teskil eder. Ebeveynleri tarafindan yeterli sevgiyi görmeyen çocuklar, sevgiyi yanlis kisilerde ve yanlis seylerde aramaya baslar. Unutmayin ki ebeveyni tarafindan sevilen çocuklar, kendini sever. Onlarin yasaminda onlara kosulsuz sevgi sunun ki sizin yasaminizda size yasattiklari sikintiya karsin buna degdiklerini bilsinler.
Kas Yapayim Derken Göz Çikartmayin
Çocugunuzun bir isin üstesinden tek basina gelemeyeceklerini düsünerek, onlarin mutsuz olmasina razi olmayip yardim elinizi çocugunuza uzatarak çocugunuzun kendine duydugu saygiyi zedelemesine neden olursunuz. Çocugunuzun yasamis oldugu problemli durumlar karsisinda onu gerekenin disinda teselli etmek veya ona gereksiz önerilerde bulunmak yanlis veya hatali bir sey yaptiginin alt mesajini verir.