Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Onlarca köye ulasmaya baslayan “Köyde Okuma Etkinlikleri” için Yozgat Bozok Üniversitesi akademisyenleri 7 Mart 2022 Pazartesi günü Yozgat – Divanli Refika Mustafa Kiymazaslan Ilkokulu / Ortaokulu’ndaydi.
Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nin öncülük ettigi ve Dr. Ögr. Üyesi Mustafa Erbakan ile Aras. Gör. Dr. Aysel Korkmaz’in da katildigi, etkinliklerin 32’inci olan programda, "Divanli'dan da Fârâbî çikabilir" ve "Ben de yaparim" basliklari etrafinda ögrencilerle söylesiler gerçeklestirildi. Ögretmenlerle gerçeklestirilen sohbette ise "Proje Döngüsü Yönetimi ve STEM" basligi etrafinda bilgiler paylasildi ve karsilikli görüs alisverisinde bulunuldu.
Ögrencilere dagitilmak ve okulda degerlendirilmek üzere gittikleri yerlere hediye kitaplardan da götürmeye çalisan akademisyenler; Türk Eczacilari Birligi'nin Gürbüz Eczanede yayini, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin yayinlari, Kütahya Dumlupinar Üniversitesi'nin yayinlari, egitim materyalleri ve kitaplardan olusan hediyeleri de teslim ettiler. Bu vesileyle, Isler Yayinlari sahibi Mehmet Isler ve CEO’su Emir Çetinkaya, Yildiz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ismail Kocaçaliskan, Kâsif Çocuk Yayinlari Imtiyaz Sahibi Emrullah Köker, Tekirdag Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Dernegi Baskani Aysel Ergüney, Türkiye Gönüllü Egitimciler Dernegi Baskani Dr. Ibrahim Erdogan, Eczaci Mehmet Ali Çakir ve Istanbul’dan Halil Vedat Firatli Ilkokulu Müdür Yardimcisi Bülent Yilmaz ile farkli meslek mensubu gönüllülere de giyabinda tesekkür edildi.
Prof. Dr. Mustafa Böyükata sorularina cevap verdigi çocuklara öneri ve tavsiyelerde de bulundu. Girdigi siniflarda o an islenen konulardan sohbete baslayarak, matematik, fen ve diger sosyal bilimlerle ilgili konularda da kisa birkaç cümle kurduktan sonra, öncü bilim insanlarindan bahsetti. Farabi, Ibn-i Sina, Ali Kusçu, Ulug Bey, Aziz Sancar, Edison, Einstein, Newton, Tesla gibi bilimde çigir açmis isimlerin yaptiklarindan bahisle bilim insani nasil olunabilecegi, bilim insanlarinin neler yaptigi ve nasil çalistigi konularinda kolay anlasilir bir yolla bilgiler paylasti. Her düzeyde siniflari ziyaret eden Prof. Dr. Mustafa Böyükata ögrencilerden gelen sorulari da cevaplandirdi.
Dr. Ögr. Üyesi Mustafa Erbakan, ortaokul ögrencileriyle bir araya gelerek mesleki bilgi birikimi isiginda ögrencilere yol gösterici paylasimlarda bulundu. Meslek seçimi konusunda da önerilerini aktaran Dr. Ögr. Üyesi Mustafa Erbakan, yetenek ve ilgi alanlarinin farkinda olarak mesleki yönelimlerini gelistirmelerini ve güçlü olduklari alanlarda ilerlemelerini tavsiye etti. Tip, mühendislik gibi farkli mesleklere yönelik tercihlerini ifade eden ögrencilerin sorularina da cevap verdi. Etkinlige iliskin yaptigi degerlendirmede Dr. Ögr. Üyesi Mustafa Erbakan, “Üniversite kampüsü disinda da insanlara ulasip faydali olmaktan memnun oldum. Çocuklarin çevrelerindeki sorunlardan haberdar olduklarini görmek beni etkiledi. Tarim ve çiftçilige iliskin bilgi sahibiydiler. Ukrayna’da yasanan savasin muhtemel olumsuz etkileri üzerin dahi yorum yapiyor olmalari ve çocuklarin duyarliligi dikkat çekiciydi. Gözleri piril piril parlayan çocuklarla bulusmaktan mutlu oldum” dedi ve programda yer almaktan duydugu memnuniyeti ifade etti.
Aras. Gör. Dr. Aysel Korkmaz ise bir araya geldigi ögrencilerle onlarin becerilerini gelistirmeye iliskin farkindalik olusturacak nitelikte bilgiler paylasti. Mesleki tercih ve hayallerin birlestirilmesiyle basariya giden yol olusturulacagina degindi. Bir kitabi anlamak o kitabi hatirlamayi saglayacagina, kisiye ismiyle hitap etmenin ne anlama geldigine, cami, okul, üniversite, külliye gibi kavramlardan da bahsederek çevreden de örneklerle izah etti. Ögrencilerden gelen sorulara da cevap verdi. Etkinlige iliski yaptigi degerlendirmede Aras. Gör. Dr. Aysel Korkmaz, “Okulun sirin ögrencileriyle bir araya gelerek ‘yoklugu’ temsil eden sifirin (0) aslinda varligi da temsil ettigini tartistik. Hedeflere ulasmanin sahip olduklari hayaller ile yeteneklerin bir araya gelerek ulasilabilecegini gördük. Ögretmenlerin ‘köy okulu’ bakis açisini, ‘köy koleji’ bakis açisina çevirmeye çalistik. Hem eglendigimiz hem de ögrendigimiz bir grupla bir araya geldik” dedi ve böyle bir etkinlikte yer almaktan mutluluk duydugunu ifade etti.
Ögretmenlerle mizaç, karakter ve kisilik kavramlari ile tartisma baslatan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, egitimin iyi kisilikli, sahsiyetli bireylerin yetismesindeki önemine degindi ve bunun çocugun mizacina uygun karakter egitimi ile mümkün olacagini izah etti. “Köy Koleji” yaklasimindan da bahseden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, mevcut potansiyelleriyle bu okullarin STEM açisindan da iyi bir uygulama alni olduguna degindi. Ögretmenlerin sahip oldugu görgü zenginligi ve farkli cografi ögretim deneyimleri edindikleri geçmislerinden hareketle yeni ve özgün projeler gelistirebileceklerine de vurgu yapti.
Etkinlikle ilgili izlenimlerini paylasan ögretmenler, ögrencilerin bilim alaninda çalisan insanlari görmesinin ufuklarinin açilmasi açisindan iyi oldugunu, onlarin bakis açilarinin çesitlenmesi ve bilimsel bakis açisi kazanmalari yönünden etkili oldugunu, çocuklarin okula gelen her farkli bireye ilgiyle yaklastigini ancak bu sefer daha ilgili ve merakli olduklarini, kendileriyle yapilan sohbet ve eserlerin oldukça dikkatlerini çektigini, biz ögretmenlerle yapilan sohbette hepimizin takdirini topladiklarini, bunun gibi etkinliklerin devaminin olmasini temenni ettiklerini belirttiler.
Divanli Refika Mustafa Kiymazaslan Ilkokulu / Ortaokulu Müdürü Süleyman Koçak, “Ögrencilerimizin heyecanlari görülmeye degerdi. Zira karsilarinda kanli canli gerçek bilim insanlari vardi. Hediye kitaplarini alan ögrencilerimizle; bilginin ortaya çikmasindan bilimin önemi ve gerekliligine, kitap okumanin öneminden, hayatimizda bilimin yerine birçok konuda sicak, sevecen tatli ve verimli sohbetler yapildi. Adeta ögrencilerimizle bir ufuk turu gerçeklestirildi. Bununla yani sira ögretmenlerimizle de her çocugun biricik ve kiymetli oldugu, ögrencilerimizin yaratilislarindan getirdikleri cevheri ortaya çikarmanin gayreti içinde olunmasi gerektigi, bunun hem millî hem de vicdanî bir görev oldugu hususunu konusurken, yaptigimiz isin bu nedenle kutsal bir is oldugu vurgulandi” dedi ve gönüllü olarak bu etkinlikleri gerçeklestiren, moral ve motivasyon arttirici, ufuk açici, hos, samimi, içten yaklasimlariyla okulda basarinin artmasina, kurum kültürünün gelismesine katki saglayan Yozgat Bozok Üniversitesi akademisyenlerine tesekkür etti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.