Tarih: 27.03.2022 00:54

Gelecekte büyük problemler ile karsilasacagiz

Facebook Twitter Linked-in

Yazarimiz, Yozgat Bozok Üniversitesi Tip Fakültesi ögretim üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel  “Zero Waste Green Blue”  eTwinning projesi kapsaminda mikro plastikler hakkinda çevrim içi konferans verdi. 

Projede 6 farkli Ülkeden  136 Ögrenci katilim saglamaktadir.   

Katilimci Ülkeler: 
Azerbaycan,  Portekiz , Ürdün, Romanya, Türkiye, Ermenistan. Türkiye’den ise  Sehit Muzaffer Can Ersoy Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi/ Bünyan – KAYSERI, Özel Aydin Final Akademi Fen ve Anadolu lisesi/Efeler-Aydin, Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi/Adapazari, Kars Fen Lisesi, *Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Selçuklu, KONYA, Akdere Anadolu Lisesi/Mamak, ANKARA, 15 TEMMUZ SEHITLERI KIZ ANADOLU IMAM HATIP LISESI/KIRIKKALE, Sakarya Cevat Ayhan Fen Lisesi/Adapazari ve Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi/ Yakutiye, ERZURUM.

Prof. Dr. Hamdi TEMEL genis uluslararasi katilimci bir kitleye mikroplastikler nedir ve gelecekte nasil problemler ile karsilasacagimiz hakkinda genis bilgi verdi.   

“Mikro plastikler okyanuslara ve denizlere giren daha büyük plastik parçalardan bozulan boyutlari 5 milimetreden daha küçük parçalara deniyor.   

Dus jellerinden tutun, dis macununa oradan makyaj malzemelerine kadar mikro plastikler farkli bir boyutta karsimiza çikarak sularimiza karisiyor. Bu mikro plastiklerin bir kismi günes isigi vasitasi ile suda da mikro düzeyde çözünüyor ve geri dönüsümü mümkün olmayacak bir sekilde suya karisiyor, bir kismi ise partikül halinde kaliyor. 

Çözünmesi de çözünmemesi de ayri bir problem, hem okyanus hem de okyanus da yasayan canli varliklar için.” Diye mikro plastikleri tanimlayan Prof. TEMEL, anne karnindaki bebekte, anne sütünde, suda yasayan hemen hemen tüm canli varliklarda mikroplastikler vardir.   


Gelecekte nasil büyük problemler ile karsilasacagiz bunu simdilik kestirmek gerçekten zordur diye, diye seminerine devam etti.  

Kendi çalismalarindan ve dünyadaki mikro plastikler ile ilgili çalismalardan bahsederek konferansini tamamladi. 

Seminer sonunda çevrim içi katilimcilara sinav yapilarak ilk üçe girenlere sertifika verildi. Türkçe ve Ingilizce olarak sorulan sorulara cevaplar verilerek konferans tamamlandi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —