Türkiye Madeni Esya Sanatkârlari Federasyonu Genel Baskani Necdet Heppekcan ”Hazine arazileri odalarin kurdugu kooperatiflere tahsis edilmeli ” dedi.
Türkiye yeni sanayi sitelerine ihtiyaci oldugunu dile getiren Heppekcan “Korkunç derecede yeni sanayi siteleri gerekli. Hazine arazileri odalarin kurdugu kooperatiflere tahsis edilmeli ” seklinde konustu.
Türkiye'nin en büyük ikinci esnaf örgütlenmesi olan Türkiye Madeni Esya Sanatkârlari Federasyonu Genel Baskani Necdet Heppekcan, gündemdeki sorunlarla ilgili açiklamalarda bulundu.
Heppekcan, "Türkiye büyüyor gelisiyor ve korkunç derecede yeni sanayi sitelerine ihtiyacimiz var. Tüm Türkiye genelinde Hazine arazilerinin mutlaka odalara, odalarin kurdugu kooperatiflere tahsis edilmesi lazim.
Bunlarin imara açilmasi lazim ve buraya yapilan sanayi sitelerinin Bakanlik tarafindan desteklenmesi lazim. Izmir'de oto sanatkârlari, demir isleri, marangozlar, mermerciler ve dökümcüler basta olmak üzere birçok sektörde sanayi sitesi ihtiyacimiz ön plana çikmaktadir.
1980-90'li yillarda kurulan sanayi siteleri sehrin içinde kaldi. Daha büyük metrajlarla, daha modern sartlarda imalat ile ve bakim ve onarimlarimizi yapmak istiyoruz. Nasil OSB'lere arsa tahsisleri yapiliyorsa ayni sekilde küçük sanayi sitelerine de bu tahsislerin mutlaka yapilmasi gerek" dedi.
UKRAYNA’DAKI SAVASIN ETKISI
Rusya-Ukrayna savasin sektöre etkisi konusunu da degerlendiren Heppekcan.
”Rusya Ukrayna savasi enerji açisindan Avrupa Birligini etkiliyor. Otomobil fabrikalari gerek çip gerek enerji krizinden dolayi yeterli üretim yapamiyor. Artan maliyetler ve dolar kurunun yükselmesiyle Türkiye'ye gelen araçlarin fiyatlarinda anormal bir artis oldu. Böyle olunca ikinci eldeki araçlarin bakim ve onarimi ön plana çikti. Bu bizim sektöre bir yerde avantaj sagladi.” diye konustu
ESNAFA KREDI DESTEGI
Bankalarin yillik yüzde 25-30 faizle esnaf ve sanatkârla verdigi krediyi esnaf kefalet kooperatifleri vasitasiyla yillik yüzde 9,5 faizle vermesi üyeleri için yararli olacaginin da altini çizen Genel Baskan Heppekcan
”Esnaf ve sanatkârlarimizin 275 bin TL'lik kredileri 5 yil vadeyle geri ödemeleri önemli bir rahatlama sagladi. Hükümetimize esnafi destekledigi için minnettariz.
Kredi limitlerinin 350 bin TL'lere çikarilmasi piyasayi harekete geçirecektir. Çünkü esnaf kullandigi bu krediyi yine piyasaya sunmakta ve böylece bir döngü yaratmaktadir. Böylece devletimiz vergi kazanirken, biz de üretimi artirip istihdama destek oluyoruz.
Türkiye büyüyor gelisiyor ve korkunç derecede sanayi sitesi alanlarina ihtiyacimiz var. Türkiye'de Hazine arazilerinin mutlaka odalara, odalarin kurdugu kooperatiflere tahsis edilmesi lazim. En büyük sikintimiz sanayi sitelerinin azligidir. OSB'lere oldugu gibi küçük sanayi sitelerine de arazi tahsislerinin yapilmasini bekliyoruz.” seklinde konustu.
SANAYI SITESI IHTIYACI
Türkiye’de acil olarak yeni sanayi sitelerine ihtiyaç duyuldugunu da dile getiren Türkiye Madeni Esya Sanatkârlari Federasyonu Genel Baskani Necdet Heppekcan.
”Oto sanatkârlarina, mobilyacilara, dökümcülere, demir dograma isi yapanlara sanayi siteleri lazim. En acil sektörler bunlar. Bu sektörlere Türkiye’nin çesitli yerlerinde hazine arazileri verilmeli. Esnafimiz Bakanlik kredileriyle güçlendirilmeli. Hazine arazileri ücretli olarak kooperatiflere tahsis edilmeli. ”dedi
NITELIKLI ELEMAN IHTIYACI
Yetismis eleman konusundaki sikintinin asilmasi için çözüm üretilmesi gerektigini de dile getiren Heppekcan;
”Eleman problemi gerçekten had safhada. Ihracatimiz son 1 yilda rekorlar kiriyor. Her ne kadar fabrikasyon gibi gözükse de ihracatimiz küçük sanayi sitelerinin desteklenmesiyle yükseliyor.
Çünkü büyük fabrikalar yan sanayi islerini sanayi sitelerimizdeki küçük atölyelerde gerçeklestiriyorlar. Burada yetismis eleman sayisi çok az.
Devletin 4+4+4 sisteminden vazgeçip 4+4 açik lise ve meslek okullarini hayata geçirmesi istihdam için önemli. Mesleki yeterlilik sinavlarina girecek kursiyerlere yönelik devlet destegi ve tesvikine mutlaka devam edilmeli.” diye konustu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.