Roma döneminden günümüze kadar yaklasik bin 200 musluktan olusan koleksiyonun sahibi Armatür Dernegi Baskani Gökhan Turhan, “Ayasofya’ya bagli koleksiyonerim. Uzun yillardir musluk topluyorum. Musluk anlaminda dünyada en büyük koleksiyona sahibiz” dedi.
Musluklari, Silivri'deki fabrikasinda sergileyen Turhan, uzun yillardan beri musluk topladigini ve bunlari Sultanahmet’te sergileyerek tüm dünyaya göstermek istedigini belirtti.
Musluklar arasinda, Osmanli dönemine ait dünyada ilk defa kullanilan sicak ve soguk suyu karistirarak ilik hale getiren bataryalar da bulunuyor.
Roma döneminde kaplicalar, sicak su kaynaklari ve hamamlar Anadolu’da çok fazla oldugu için orada açma kapama sistemlerine ihtiyaç duyuldugunu, bu nedenle ilk muslugun Anadolu’da icat edildiginin bilgisini veren Turhan, “Bunu kivançla söylebiliriz ki musluk anlaminda dünyada en büyük koleksiyona sahibiz. Anadolu bu konuda çok önemli bir yere sahip. Roma Dönemi’ne dayaniyor. Ilk örnekleri de bizde var. 2 bin 200-2 bin 300 yil öncesinden kalan musluklar var. Italya’da, Fransa’da o dönemde bu kültür yok. Dünyadaki ilk bakir bizim topraklarimizda çikiyor. Bakirla beraber bu medeniyeti biz gelisiyoruz. Kayitli bin 200’ün üzerinde muslugumuz var” dedi.
Musluk koleksiyonu konusunda Türkler'in ön siralarda yer aldiginin altini çizen Turhan, "Ilk 4 sirada Türk isadamlari var. Ondan sonra ise Amerikalilar geliyor. Tombakta da su an birinci siradayiz. Tombak bir esyayi, pirinç, bakir ve gümüsü altin kapliyorsunuz. Bizim kültürümüzde bu çok degerli, saray ve saray etrafinda Osmanli döneminde çok kullanilmis. Tombakta da bin esere yaklastik. Yemek kültüründe de en büyük koleksiyoner biziz. Edirne’de Ikinci Beyazid Külliyesi’nde açilan Imaret Müzesi’ne de eserler verdik” dedi.