Tarih: 07.04.2022 14:15

Ramazan ayinda agiz bakimi da ihmal edilmemeli!

Facebook Twitter Linked-in

Kesan Postasi (EDIRNE IGFA)- Dis Hekimi Zafer Kazak, Sindirim sistemimizin baslangici olan agzimiz tüm vücudumuza açilan bir kapidir ve dis ortama açik olmasi, besinlerle temasi sebebiyle de mikroorganizmalarin çogalabilmesi için oldukça uygun bir ortami olusturur. Bu nedenle agiz ve dis bakimi günde 2 kere etkin dis firçalama, 1 kere dis ipi kullanimi, dil firçalanmasi ve gargara ile tüm agiz içi yüzeylerin temizlenmesi seklinde yapilmali ve yilda 2 kere de dis hekimine düzenli kontroller ihmal edilmememlidir. 

Ramazan ayinda agiz bakimi da saatler düzenlenerek yine benzer sekilde yapilmalidir. Iftar ve sahurdan sonra olmak üzere 2 kez mutlaka disler firçalanmali ve sahur sonrasi dis ipi, dil temizligi ve gargara da yapilarak hijyeni saglanmis bir agiz florasiyla oruca baslamak uzun süre açlik sebebiyle tükürük akisi azalmis ve bu sebeple asiditesi artmis agiz ortaminizi bakterilere karsi korumanizi saglayacaktir" dedi. 

"Yine uzun süreli açliga bagli agiz kokusu (halitozis) da bu ayda oruç tutan bireylerin yasadigi bir problemdir" diyen Kazak, "Agiz kokusuna sebep olabilecek agiz içi faktörler (eski ve uyumsuz köprülerin-dolgularin varligi, diseti hastaliklari, yetersiz agiz hijyeni, çürükler, agiz içi enfeksiyon varligi) ve agiz disi faktörler (reflü, sindirim problemleri, sinüzit, farenjit, tonsilit, diyabet gibi sistemik hastaliklar ya da A, B12 vitamini, demir ve çinko eksikligi) disinda tuttugumuz bu fizyolojik agiz kokusu uzun süre açlik sebebiyle mide ve agiz ortaminin susuz kalmasi ve çok daha asidik bir yapiya geçmesi nedeniyle ortaya çikmaktadir " ifadelerine yer verdi. 

ALINABILECEK ÖNLEMLER 

Kazak agiz kokusuna karsi alinabilecek önlemleri su sekilde siraladi; "Etkin agiz bakimini saglamak, agiz kuruluguna sebep olabilecegi için tercihen alkolsüz gargara kullanmak.Sahuru atlamamak; bu ögünde ceviz, badem, tarçin ve yesil çay tüketmek. Dehidratasyonu önlemek için iftar ve sahur arasi bol bol su içmek .Kahve, çay, çikolata gibi yiyecek ve içeceklerden diüretik olduklari için mümkün oldugunca uzak durmak. Sahurda hiç tüketmemek.Tuzlu, baharatli ve kizartilmis gidalardan uzak durmak, iftar ve sahurda bolca taze meyve ve sebze tüketmek. Sarimsak ve sogan gibi gidalardan uzak durmak. Süt ve balik sindirim sirasinda kötü koku açiga çikaran proteinler içerdiginden tüketiminden hemen sonra disleri firçalamak. Sigara tüketimini azaltmak mümkünse tamamen birakmak.Damak protezi varsa uyumadan temizleyici solüsyonda birakmak"

"ORUÇLUYKEN DENTAL ISLEM UYGULANABILIR"

Kazak, "Oruç tutulurken düsünülenin aksine birçok dental islem uygulanabilmektedir. Anestezi, dolgu, temizlik gibi gerekli görülen islemler agizda biriken suyun yutulmamasi için yeterli özen gösterildiginde yapilabilmektedir. Ancak yine de hassasiyet gösteren bireylerde mutlaka acil durumlarin olusmamasi için ramazan öncesinde dis hekimi kontrolüne gidilmesi ve aciliyeti olmayan islemlerin de ramazan ya da iftar sonrasina ertelenmesi uygun olacaktir. Acil bir durum varliginda ise sagliginiz her zaman önemlidir, gerekli islemler mutlaka yapilmali ve hekimin yönlendirmelerine uyulmalidir" seklinde sözlerini tamamladi. 

Edirne HABERI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —