MÜSIAD Genel Merkezi’nde düzenlenen iftar programi; Hazine ve Maliye Bakani Dr. Nureddin Nebati, AK Parti Genel Baskanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmus, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Hasan Büyükdede, Istanbul Ticaret Odasi Baskani Sekib Avdagiç, mil
MÜSIAD Genel Merkezi’nde düzenlenen iftar programi; Hazine ve Maliye Bakani Dr. Nureddin Nebati, AK Parti Genel Baskanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmus, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Hasan Büyükdede, Istanbul Ticaret Odasi Baskani Sekib Avdagiç, milletvekilleri, is dünyasi temsilcileri ve MÜSIAD üyelerinin katilimiyla gerçeklesti.
Türkiye’nin, dünyanin en büyük 10 ekonomisi arasinda yer alma hedefine adim adim yaklastigini ifade eden MÜSIAD Genel Baskani Mahmut Asmali, “Yogun talebe karsi, üretim ve ihracati aksatmamak adina alternatif çözümler üreten Türk sanayicilerinin destegi ile 300 milyar dolar ihracat hedefine en kisa sürede ulasacagiz. Yerli ve milli üretim gücümüzü tüm dünyaya ispat edecegiz. Türkiye, salgin döneminde ekonomisini en hizli toplayan G-20 ülkesi olacak” açiklamasinda bulundu.
Hazine ve Maliye Bakani Dr. Nureddin Nebati, AK Parti Genel Baskanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmus, is ve siyaset dünyasinin önde gelen isimleri ve MÜSIAD üyeleri, MÜSIAD Genel Merkezinde düzenlenen iftar programinda bir araya geldi. Iftar programi kapsaminda Türkiye ekonomisinin gelecek hedefleri ve stratejik eylem planlari aktarildi.
“Covid-19 salginindan güçlenerek çiktik”
Türkiye’nin Covid-19 salgini sürecinde dogru zamanda, dogru eylem planlarini uygulayarak öne çiktigini ifade eden MÜSIAD Genel Baskani Mahmut Asmali, “Saglik hizmetlerinin yani sira kamu düzeni, istihdam, üretim, ihracat gibi alanlarda gösterdigimiz güçlü performansla ülkemizi küresel kriz ikliminden ayristirdik. Tedarik zinciri süreçlerini en etkin sekilde yöneterek özellikle lojistik sektöründe hem uzak hem de yakin cografyalarda global bir kavsak olma yolunda ilerliyoruz. Gelismis ülkelerin dahi ciddi krizler yasadigi bu dönemden Türk milleti olarak güçlenerek çiktik. Türkiye, dünyanin en büyük 10 ekonomisi arasinda yer alma hedefine adim adim yaklasiyor” dedi.
“Krizler firsata dönüstü”
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in 20 Aralik’ta açikladigi ‘TL’yi Özendirme Paketi’nin ardindan; üretici, sanayici ve girisimcilerin, 2022 yilina çok daha pozitif bir algiyla girdiklerine dikkat çeken Asmali; “Alinan önlemlerle piyasalarda yeniden istikrar saglandi. Hükümetimiz ülke tarihinde ilk kez faiz-enflasyon denklemini bir kenara birakarak; ekonomiyi yatirim, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyütecek yeni bir programi hayata geçirdi. Covid-19 salgininin basladigi 2020’den bugüne 2.6 milyon kisinin istihdam sürecine dahil olmasi ise krizlerin firsata dönüstürülmüs olmasinin en önemli kaniti” açiklamasinda bulundu.
Mesleki ve teknik egitimlerle istihdam sürecine dinamizm kazandirilacak
Yurt içinde 83 irtibat noktasi, yurt disinda ise 81 ülkede toplam 164 irtibat noktasina ulasan MÜSIAD’in istihdam sürecinde farkli bir misyona sahip oldugunun altini çizen Mahmut Asmali, söyle devam etti: “MÜSIAD; üretim ve hizmet döngüsüne kadim ahilik gelenegi çerçevesinde yön veriyor. Farkli sektörlerde faaliyet gösteren 12 binin üzerindeki üyemize ve 60 bine yakin firmamiza ahilik kültürünü asiliyoruz. Vatandaslarimizin farkli mesleki-teknik egitimlere yönelmeleri ve kendilerini gelistirmeleri yolunda adimlar atiyoruz. Bu süreci tesvik etmek için degisik sektörlerde mesleki ve teknik egitimlere yönelik ihtiyaci tespit edecek kapsamli bir egitim raporu üzerinde çalisiyoruz.”
Genç issizliginin önüne geçilecek
KOBI’ler için en önemli ihtiyacin, çirak bulabilmek oldugunu vurgulayan Asmali, “Bu noktada Milli Egitim Bakanligi’nin baslatmis oldugu 2022 yilinda 1 milyon çiraga ulasma hedefinin de genç issizliginin önüne geçecegine inaniyoruz. MÜSIAD’in; Istanbul Il Millî Egitim Müdürlügü ve Egitime Destek Platformu ile Ahilik Kültürü ile Millî Üretim Hareketi
Is Birligi Protokolü imzalamis olmasi da bu bakis açisinin farkli bir yansimasi” dedi.
“Yurt içi ve yurt disi ticarette dogru ve etkili bir çalisma vizyonu ile ilerleniyor”
MÜSIAD olarak Türkiye ekonomisine katma deger saglamak, üretim projeksiyonunu güçlendirmek ve ihracat sürecine ivme kazandirmak için 2022’yi yatirim yili ilan ettiklerini söyleyen Asmali; su yorumda bulundu: “ MÜSIAD Ticaret Ofisi ve Arap Isadamlari Irtibat Ofisi ile yurt içi ve yurt disi ticarette dogru ve etkili bir çalisma vizyonu ile ilerliyoruz. Türkiye’nin uluslararasi ticarette açik ara öne çikabilmesi, dünya ticaretinin ülkemiz merkezli uluslararasi büyüme potansiyelinin güçlendirilmesi ve ticaretin hukuk temelinde verimli bir ortamda güçlenmesi amaciyla ise Uluslararasi Tahkim Merkezi’ni hayata geçirdik. Türkiye’nin 2023 yili hedeflerini gerçeklestirme noktasinda aralarinda büyüksehirlerin de bulundugu 40’in üzerinde noktada ‘Anadolu’da Üretim ve Yatirim Hareketi’ seferberligini baslattik. Bu seferberlik neticesinde 1 milyar dolarlik ihracati asan illerimizin sayisini ise 30 çikarmayi hedefliyoruz. Türkiye’nin sahip oldugu üretim ve hizmet gücünü yepyeni pazarlara tasiyabilmek amaciyla hayata geçirdigimiz Anadolu Ekonomi Diplomasisi programimizda da emin adimlarla ilerliyoruz.”
“Yerli ve milli üretim gücümüzü tüm dünyaya ispat edecegiz”
‘Yüksek ahlak yüksek teknoloji’ ilkesiyle ulusal ve uluslararasi ticaret diplomasisi faaliyetlerine hiz kesmeden devam eden MÜSIAD’in; Milli Teknoloji Hamlesi’ni tesvik eden, Ar-Ge ve Ür-Ge çalismalariyla dünyaya meydana okuyan girisimci ve sanayicilerin yaninda olacagini belirten Mahmut Asmali; “Yogun talebe karsi, üretim ve ihracati aksatmamak adina alternatif çözümler üreten Türk sanayicilerinin destegi ile 300 milyar dolar ihracat hedefine en kisa sürede ulasacagiz. Türkiye, salgin döneminde ekonomisini en hizli toplayan G-20 ülkesi olacak. Ihracatimizin kalici bir sekilde artis kaydetmesi, dis ticaret fazlasi veren bir ülke niteligine kavusmamiz ve sürdürülebilir bir büyüme için; Avrupa’dan Amerika’ya, Asya’dan Afrika’ya bütün muhtemel yeni ihracat pazarlarina talibiz. Ticari diplomasi ayaginda Anadolu Ekonomi Diplomasisi projemiz, yurt genelinde baslattigimiz Anadolu Üretim ve Yatirim Hareketi’miz, Türk-Arap Is Zirvesi ve MÜSIAD EXPO 2022 gibi organizasyonlarla yerli ve milli üretim gücümüzü tüm dünyaya ispat edecegiz” dedi.
"Ticaret dönecek, fabrikalar isleyecek, isler devam edecek"
Programda konusan Bakan Nebati, hala belirli zorluklarin oldugunu ancak Türkiye'nin basarili bir sekilde yoluna devam edecegini belirterek sözlerini söyle sürdürdü:
"Savas geldi, patladi, dengeler bozuldu. Dünya bugday bulmakta, çelik bulmakta, mal tasimakta adeta bir dejavu yasamaya basladi. Böylesine sikintili bir ortamda yine ayni söylemler basladi, 'yandik, öldük, bittik.' Bu ülke ne yanar ne biter ne ölür. Bu ülke yoluna devam eder. Biz gözlerimizi kapatip zorluklari görmezlikten gelmiyoruz. Zorluklar var, sikintilar var, enflasyonu görüyoruz. Mücadelemiz belli ne yapacagimizi biliyoruz. Tek istedigimiz, kol kola girmek, moral vermek, her türlü zorlugun üstesinden gelecegimizi hissetmek ve hissettirmek. Ticaret dönecek, fabrikalar isleyecek, isler devam edecek. Çalisanlarimiz islerine gidecek. Her zorlukta merak etmeyin kesinlikle bir kolaylik vardir. Inanan bunu bilir. Yeter ki biz isimizi saglam yapalim. Birbirimize inanalim. Bir olalim, beraber olalim. Zorluklarin üstesinden gelinceye kadar ortaya koyacagimiz azmi enerjiye dönüstürelim ve bu enerjiyle yolumuza yürüyelim."
"Gençlerin, kadinlarin, çocuklarin ne istedigini biliyoruz"
Hazine ve Maliye Bakani Nebati, 21. yüzyilin Türkiye'nin yüzyili oldugunu belirterek küresel krizin ortasinda olduklarini, salginin etkileri azalsa da tedarikte, petrol fiyatlarinda, mal temininde ciddi sorunlar yasamaya devam ettigini, fiyatlar her yerde yükseldigini söyledi.
Pazardaki fiyatlari bildiklerini dile getiren Nebati, "Bu ülkede yasiyoruz. Sokaginda, pazarinda, sofrasinda, yolundayiz. Otobüse de minibüse de biniyoruz hiç merak etmeyin. Bu dünyadan kopuk yasamiyoruz. Bu dünyanin, ülkenin içerisindeyiz. Bu milletin gençlerin, kadinlarin, çocuklarin, is dünyasinin, çalisanlarin ne istedigini biliyoruz ve sikintilari paylasiyoruz. Bu sikintilarin üstesinden gelecek azmi de ortaya koyuyoruz. Koymaya devam edecegiz." diye konustu.
Bakan Nebati, enflasyona iliskin, "Aralik ayindan itibaren bu ülkede her ay enflasyonun nasil düstügünü hep beraber görecegiz ve yürüyecegiz. Isler daha iyi olacak." degerlendirmesinde bulundu.
“Yeniden güçlü Türkiye idealimiz her alanda ülkemizi ileri tasidi”
AK Parti Genel Baskanvekili Numan Kurtulmus ise, Türkiye’nin her alanda öne çikan bir ülke haline geldigini vurguladi. Bu salonda bulunanlarin temsilcisi oldugu büyük kitlenin çok önemli iddialara sahip olarak yola çiktigina vurgu yapan Kurtulmus, söyle devam etti:
"Bunlardan biri, yeniden güçlü, büyük Türkiye'yi kurma ideali ve azmidir. Türkiye'nin çiviyi dahi disaridan ithal ettigi zamanlarda kendi yerli arabasini üretecegine, yerli uçagini üretebilecegine, uzay çalismalari yapabilecegine ve küresel ekonomik yarista öne geçebilecegine inanan insanlar bu mücadeleyi vermistir. Türkiye'yi her alanda; egitimde, saglikta, teknolojide, yatirimda, uluslararasi iliskilerde hep biz lider ülke olarak görmeyi ve hep bu hayaller içerisinde olmayi ilk gençlik yillarimizdan itibaren kendimize rehber edindik. Eger bu iddiamiz olmasaydi bugün Türkiye bu noktaya gelmis olmazdi. Eger bu iddiasi olmasaydi MÜSIAD diye bir kurum da bugün bu noktaya gelmezdi."
"Türkiye bu noktada tarihsel bir rol oynuyor"
Türkiye'nin bu noktada tarihsel bir rol oynadigina dikkati çeken Kurtulmus, sunlari söyledi:
"Sayin Cumhurbaskanimiz gerçekten küresel liderligi herkes tarafindan takdir edilebilen bir pozisyonda dünyada örnek adimlar atiyor. Benim bilebildigim kadariyla 40'in üzerinde ülkenin hükümet baskanlari, devlet baskanlariyla görüsmüs, onlarcasiyla yüz yüze görüsmüs. Çok önemli toplantilara katilarak orada Türkiye'nin adaletli ve hakkaniyetli baris perspektifini anlatmis ve bütün bunlarin sonucu olarak da dünyadaki medyada da fevkalade ciddi sekilde izlenir, takip edilir bir küresel lider haline gelmis. Birileri de bu pozisyonuyla birlikte 'Sayin Cumhurbaskanimiz Nobel Baris Ödülü'ne aday olsun.' gibi sözler sagda solda söylemisler ama ne yazik ki Türkiye'nin bu misyonunu dahi anlayamamis olan bazilari kalkmislar diyorlar ki... ya bir kere bir seyi takdir edin, yani bu ülkenin vatandasisiniz. Çanakkale Köprüsü'nün daha açilis töreni bitmeden 'Surasinda su var, burasinda bu var.' diye elestiriyorlar. Bir kere de Türkiye'nin su küresel liderligini takdir edin. Ondan sonra bir sey söylerseniz söylediginiz sözün itibari olur. Türkiye'nin lideri, Cumhurbaskani bir liderlik ortaya koymus, Türkiye bütün güçleriyle ugrasarak bir fonksiyon ortaya koymus ama 'Tayyip Erdogan'in Nobel Baris Ödülü'ne aday olacak kadar da bir sey yapmadigini görüyoruz.' diye demeç vermis. Allah akil versin. Tayyip Erdogan'in Nobel Baris Ödülü'ne ihtiyaci yoktur. Öyle bir talebi de yoktur Türkiye'nin. Bu, herhangi bir ödül almak için degil, insanliga karsi yapilan bu islerin, suçlarin bir an evvel bitirilmesi ve ufacik bebeklerin öldürüldügü o insanlik disi savasin sonlandirilmasi için güçlü büyük Türkiye'nin ortaya koydugu bir vizyondur ve bir çabadir."
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.