Nilüfer Belediyesi’nin düzenledigi “Bir yönetmen, bir söylesi” etkinliginde izlenime sunulan Muhtaç adli belgesel film büyük ilgi gördü. Türkiye’deki tarim ve gida politikalarini anlatan filmde, Türk çiftçisinin son yillarda çesitli nedenlerde yasadigi sikintilar da konu ediliyor.
Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi is birligi ile düzenlenen “Bir yönetmen, bir söylesi” etkinliginde Mehmet Emre Battal’in yönetmenligini yaptigi Muhtaç isimli belgesel film sinemaseverlerle bulustu. Konak Kültürevi’nde düzenlenen film gösterimine sanatseverlerin ilgisi büyüktü. Filmde, endüstriyel üretim ve hizli tüketim dünyasinda muhtaçlik iliskisinin baglami, yerelden, üreticinin dünyasindan anlatiliyor
1970’lerden bugüne kadar tarimin dönüsümünü, köyden kentlere göçle birlikte tarim alanlarinin azalmasini ve topragi isleyen üreticilerin sanayi kentlerinde isçilesmeye baslamasini anlatan belgesel filmde, Türk çiftçisinin son yillarda kuraklik, yüksek girdi maliyetleri, ödenemeyen borçlar, pandemi gibi çesitli nedenlerle yasadigi sikintilar da konu ediliyor. Mehmet Emre Battal’in yönettigi, yapimciligini Yigit Nalçaci’nin üstlendigi ve Antalya Altin Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Film Yarismasi'nda finale kalan filmi, sanatseverler ilgiyle izledi. Film gösteriminin ardindan yönetmen Mehmet Emre Battal ve yapimci Yigit Nalçaci’nin katilimi ile söylesi düzenlendi.
Türkiye’de tarimin bitme noktasina geldigine ve girdi maliyetlerinin hizla arttigina dikkat çeken yönetmen Mehmet Emre Battal, “Biz bu çekimlere 2020 yilinda basladik. Bugün maliyetler çok daha fazla artti. Biz bu yapimda durumu göstermek istedik. Su an gelinen nokta iç açici degil. Bugün hem üretici hem de tüketici zor durumda. Girdi maliyetlerinin yüksekligi ve emegin karsiligin alinamamasi topraklarin terk edilmesini hizlandiriyor. Girdilerin altindan kalkamayan çiftçi, topraklarini satarak üretimi birakiyor. Bu durum bölgelerdeki göçün artmasina da sebep oluyor” dedi.
Yapimci Yigit Nalçaci da çekimler sirasinda Türk tarim sisteminin çürümüs hale geldigini gördüklerini belirterek, “Bu belgeseli çekince gördük ki merkezi planlama çok önemli. Çiftçi ve tarim emekçileri, uzmanlar, merkezi planlama sistemi olmadikça islerin yoluna girmeyecegi düsüncesinde. Disa bagimli olursaniz dünya genelinde olusan olumsuz gündem sizi de derinden etkiliyor. Uygulanan ekonomik sistem herkesi derinden etkiliyor. Sorumlulardan çok sorunun çözümüne odaklanmaliyiz. Çiftçiler kazanamayinca hedeflerini küçülterek üretimden çekiliyor. Her yil yüzlerce binlerce dönüm toprak kaderine terk ediliyor. Tarim alanlarinda fabrikalar yükseliyor ve o bölge insani düsük maasla sosyal güvence için oralarda çalismak zorunda kaliyor. Eskiden ürettigiyle kazanan çiftçi yatirim yaparken, bugün geçim mücadelesi veriyor. Özetle çiftçi de tüketici de mutlu degil” diye konustu.
Söylesinin sonunda Nilüfer Belediye Meclisi Üyesi Tugçe Savas ile Nilüfer Kent Konseyi Baskani Neslihan Binbas, Nalçaci ve Battal’a katilimlari için tesekkür etti.