Tarih: 11.04.2022 14:22

Fazla stres bel agrisina problem oluyor !

Facebook Twitter Linked-in

Erdogan DEMIR/ Kesan Postasi (EDIRNE IGFA)-  Stres ve bel agrisi arasinda güçlü bir baglanti vardir. Stres, stres hormonlarinin salgilanmasina sebep olur. Stres hormonlari agrinin algilanmasini arttirir" diyen Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmani Prof. Dr. Turan Uslu, konuyla ilgili açiklamalarda bulundu. 

Uslu, " Stres hormonlari kaslarin sertlesmesine sebep olur. Sertlesen kaslarda agrili spazmlar olusur. Bel, sirt ve boyun kaslari strese karsi oldukça hassastir.Kaslardaki gerginlik ve sertlik dokulara kan akisini azaltir. Azalmis kan akimi iyilesmeyi geciktirir. Yeterli dolasim olmazsa dokulardan uzaklasmasi gereken asidik ortam yeterince uzaklastirilamaz. Metabolizma sonucu dokularda biriken ve yeterince atilamayan asit yapili ürünler dokularda agri ve yorgunluga sebep olur.

Stresin bizzat kendini bel agrisina yol açabilir. Yaslanma, daha önce geçirilmis fitik, mesleki zorlanmalar, kireçlenmeler ve eski ameliyatlara bagli bel problemi olanlarda stres durumu daha da olumsuz hale getirir. Önceden yatkinligi olanlarda hafif bir kas gerginligi bile ciddi omurga (bel-boyun-sirt) agrilarina yol açar. Kireçlenmeler ya da daha önceki nedenlerden dolayi omurgada hareket kisitliligi olanlarda kas gerginlikleri sinirleri sikistirir ve siyatalji (bacak agrisi), brakiyalji (omuz ve kol agrisi) gibi belirtileri alevlendirir. Gergin bel kaslari, bel agrisini arttirir. Ve agri kaslardaki gerginligi artirir. Her sekilde agri-bel agrisi-agri arasinda kisir bir döngü olusur.Eger stres varsa: Omurga en küçük zorlanmalari (agirlik kaldirma, durus bozukluklari, ani dönmeler, uzun süreli oturma, yorgunluk, uykusuzluk) tolere edemez hale gelir. Stres kaslari sertlestirir ve zedelenmeye yatkin hale getirir.

Stresi azaltmak; stresi azaltmak, gergin kaslarin sebep oldugu ya da artirdigi agrilari azaltabilir. Stresin tedavisi ve yönetimi bel agrilari ve diger omurga agrilarinin tekrarlanmasini azaltabilir.Egzersiz: stres egzersiz yoluyla azaltilabilir. Aerobik egzersizler özellikle stresi azaltmada etkin bir egzersiz yöntemidir. Egzersiz strese sebep olan hormonlarin seviyesini azaltir ve vücudun dogal agri salgilanmasini saglar. Germe egzersizleri sertlesmis kaslari esneterek stresi ve gerginligi azaltir. Yoga ve pilates gibi egzersizler kas gerginliklerini azaltmada etkindir" ifadelerini kullandi. 

Gevseme teknikleri; gevseme teknikleri genel bir vücut rahatligi saglanmasi için yapilir. Kaslar gevser, kan basinci, kalp atim sayisi ve solunum sayisi azalir. Bu tablo stres hormonlarinin sebep oldugu vücut degisikliklerinin tam tersidir.

Çok sayida gevseme teknigi vardir, stresin nefes alip vermeler, sicak boynalar, masaj, sakin ve huzurlu bir ortamda dinlenme, dua etmek vücudun genel bir gevsemesini saglayabilir.

Birçok gevseme teknigi son derece basittir, bazilarinda ise bir egiticiden yardim almak gerekebilir.

Biofeedback: bu teknik bir cihaz yardimiyla kaslardaki gevsemeyi ölçmeye ve bunun hasta tarafindan görülmesini daha sonra bu ölçünlerin degistirilebilmesinin egitilmesi esasina dayanir. Bu yolla kalp atimi sayisi, solunum sayisi, deri isisi, kas gerginligi degistirilebilir.

Masaj kaslari gevsetmede son derece etkin bir yöntemdir, hem kaslardaki gerginligi azaltir hem de dolasimi artirir. Düzenli masaj omurganin tüm agrili problemlerinin tedavisinde mutlaka göz önünde bulundurulmalidir.

Düzenli fiziksel egzersizler hem kas iskelet sagligi için gereklidir, hem de stresin seviyesini azaltir. Ayrica kardiyovasküler uyumu da arttirir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —