ISTANBUL (IGFA)- Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Doç. Dr. Nihal Özaras, Dünya Parkinson Günü dolayisiyla yaptigi açiklamada Parkinson hastalari ve egzersiz konusunda degerlendirmede bulundu. Parkinson hastaliginin ilerleyici bir nörolojik hastalik oldugunu kaydeden Doç. Dr. Nihal Özaras, “Ellerde titreme, hareketlerde yavaslama, kaslarda sertlik, denge ve yürüme bozukluklari bu hastalikta görülen baslica problemlerdir.” dedi.
DÜZENLI EGZERSIZ MUTLAKA YAPILMALI
Ilaç tedavisinin sikayetleri kontrol altina almada etkili oldugunu vurgulayan Doç. Dr. Nihal Özaras, “Ancak mutlaka düzenli egzersiz de yapmak gerekmektedir. Düzenli egzersiz yapan ve fiziksel olarak aktif yasayan Parkinson hastalarinin fonksiyonel durumlarinin daha iyi seyrettigi bilinmektedir. Egzersizler beyinde bazi faydali nörokimyasal maddelerin artisini saglayarak nöroplastisiteyi tetikler. Ayrica hastaligin psikolojik yönüyle bas etmede de faydalidir.” dedi.
HASTANIN IHTIYACINA GÖRE EGZERSIZ PROGRAMLARI BELIRLENMELI
Parkinson hastaliginin her hastada farkli seyrettigini ifade eden Doç. Dr. Nihal Özaras, “Bu nedenle hastanin fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmani tarafindan degerlendirilmesi ve ihtiyacina göre egzersiz programinin düzenlenmesi gerekir. Denge, koordinasyon, yürüme egzersizleri; kas kuvvetlendirmeye ve dayanikliligi artirmaya yönelik egzersizler, fleksibilite egzersizleri siklikla reçete edilen egzersiz çesitleridir. Ancak egzersiz türü ve yogunlugu kisinin durumuna göre belirlenir. Düzenli devam edilen fizik tedavi programlari hastaligin klinik seyri degistikçe fizik tedavi programini da güncellenmelidir.” diye konustu.