Tarih: 17.04.2022 11:57

HIV pozitif sayisi ürkütücü sekilde artiyor!

Facebook Twitter Linked-in

ISTANBUL (IGFA) - Cinsel Saglik ve Üreme Sagligi Haklari (CISÜ) Platformu adina konusan Pozitif-iz Dernegi Baskani Çigdem Simsek, HIV’i etkisiz hale getirmek için artik pek çok ilaç alternatifinin olduguna dikkat çekti.

" HIV enfeksiyonunun son 10 yilda yüzde 460 arttigi tek ülke Türkiye” uyarisini yapan Simsek, su anda tüm Türkiye’de sadece 4 sehirde gönüllü test ve danismanlik merkezi bulundugunu vurgulayarak, her ilde en az bir merkezin açilmasi gerektigini kaydetti.

Dünyada ve Türkiye’de antiretroviral tedavi denilen ilaçlar ile HIV pozitif kisiler herkes kadar saglikli ve kaliteli bir sekilde dogal yasam sürelerini sürdürebildigine dikkati çeken Simsek, "Bu ilaçlar sayesinde HIV ile enfekte kisilerin artik korunmasiz cinsel iliskiyle aktariciligi da kalmiyor. Türkiye ise HIV epidemisinin dünyada artis oraninin en hizli oldugu Dogu Avrupa ve Orta Asya ülkeleri arasinda yer aliyor" dedi.

"ÜRKÜTÜCÜ BIR ARTIS VAR"

Türkiye’de son yillardaki yeni enfeksiyonlarda görülen artisin ürkütücü boyutlarda olduguna dikkat çeken Simsek, Saglik Bakanligi’nin açikladigi resmi verilere göre; Türkiye’de ilk vakanin görüldügü 1985 yilindan 15 Kasim 2021 tarihine kadar toplam 31 bin 336 kisinin HIV tanisi aldigini kaydetti. Simsek, “ HIV enfeksiyonunun son 10 yilda yüzde 460 arttigi tek ülke Türkiye. 2000 yilinda 168 kisi HIV tanisi almisken, bu sayi 2019’da 3 bin 248 oldu. 2019 verilerine göre Türkiye’de her gün 9 kisi HIV tanisi aliyor. Yillar içindeki bu artisin baslica nedeni, ülke olarak HIV ve AIDS’e iyi bir yanit verememis olmamiz” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —