Tarih: 19.04.2022 17:35

Kansizlik ritim bozuklugu yapabilir

Facebook Twitter Linked-in

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Baris Çaynak uyariyor: “Çarpinti altta yatan çok ciddi kalp-damar hastaliklarinin geç kalinmadan teshis edilmesine sebep olabilir, ihmale gelmez. Çarpintiyi önemseyin ve en kisa sürede bir uzmana basvurun”

 

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Baris Çaynak, çarpinti hakkinda önemli bilgiler verdi…

“Kalple ilgili kisileri doktora gitmeye zorlayan en sik sikayetlerden biri çarpintidir. Kalpte ani baslayip kendiliginden sonlanan hizli atis veya ritmik atisin disina çikmak olarak görülebilir. Kalp ritmi çok hizlandiginda tansiyon düsmesine bagli göz kararmasi, halsizlik, hatta bayilma olabilir. Ritim bozukluklari çok detayli arastirilip, dogru teshisi koyduktan sonra yakin takiple dikkatli tedavi edilmelidir. Öncelikle ritim bozukluguna sebep olan hastaligi bulmamiz gereklidir. Çünkü çarpinti çogunlukla kalp damar hastaliklarina bagli olur. Bazen kalp damarlari tikali kisilerde gögüs agrisi olmaksizin çarpinti olabilir. Tetkikler sonucu böyle bir durum varsa kalp krizi geçirmeden basarili bir sekilde tedavi olabilirsiniz. Kalbin içindeki mitral kapaga bagli hastaliklarda çarpinti büyük oranda eslik eder. Kalp ultrasonu, ekokardiyografi ile böyle bir hastalik teshis edilirse, kalp yetmezligi gelismeden mitral kapak tamir edilebilir veya protez bir kapakla degistirilebilir. Atriyal fibrilasyon dedigimiz ritim bozuklugunda kalp içerisinde pihti olusabilir ve bu pihti beyine atarak felce sebep olabilir. Gördügünüz gibi çarpinti altta yatan çok ciddi kalp damar hastaliklarinin geç kalinmadan teshis edilmesine vesile olabilir, ihmale gelmez!”

 

DETAYLI BIR KAN TAHLILI ILE TESHIS EDILIR 

“Kalp disinda baska hastaliklar da çarpinti yapabilir” diyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Baris Çaynak, “O nedenle öncelikle bir kan tahlili ile arastirmaya baslariz. Kansizlik, anemi, kalbin hizli atmasina sebep olur. Halk arasinda genelde guatr olarak bilinen tiroit hastaliklarinda hizli atis ve ritim bozukluklari görülür. Ilaçlara veya yiyeceklere bagli olusmus elektrolit bozukluklarinda (çogunlukla potasyum düsüklügü ve ya yüksekliginde) ritim bozukluklari olur. Bazi kalp ilaçlari dokularda birikerek ritim bozuklugu yapabilir. Tüm bu hastaliklari detayli bir kan tahlili yaparak tespit edebiliriz” diyor.

 

4 SANTIMLIK KESIDEN KAPAK DEGISIMI

Prof. Çaynak, ‘Çarpintinin altinda yatan neden mitral kapak hastaligi ise kapak mutlaka degismeli mi?’ sorusuna ise su yaniti veriyor:  ‘Hayir. Sayet kapakta darlik degil de yetmezlik (kaçak) varsa, kapagi tamir ederek kendi kapaginizla hayatiniza devam etmeniz daha ideal bir cerrahidir. Ancak kapak kireçlenmis ve daralmissa, temizlenip metal ya da biyolojik bir kapakla degismesi gerekir. Metal kapakla degismisse ömür boyu kuvvetli bir kan sulandirici kullanmaniz gerekir. Bütün mitral kapak ameliyatlari, kapak degisse de tamir de olsa, gögüs kemigi açilmadan sag meme hizasindan, 4 santimlik bir kesiyle, kaburgalar arasindan yapilabilir. Üstelik ameliyat izi kadinlarda meme altinda kaldigi için hiç görünmez. Ben bu nedenle bu tarz ameliyatlara 'bikini cerrahisi' diyorum. 4. gün taburcu oluyorsunuz ve o gün itibariyle arabanizi kullanabilirsiniz, kolunuzu dilediginiz gibi hareket ettirebilirsiniz. Bir hafta içinde isinize dönebilir, her türlü sosyal faaliyetlerinize devam edebilirsiniz.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —