BURSA (IGFA) - Mesane denilen idrar torbasinin mikrobik ajanlarla ya da kimyasal maddelerle iltihaplanmasina sistit denildigini söyleyen Demirag, “Sistit daha çok kadinlarda görülen bir hastaliktir. Sistit hastaliginda idrar yaparken yanma, agri, sik idrara gitme, bulanik idrar yapma, idrarda koku, kasik agrisi, göbek altinda agri, hassasiyet, devamli idrar var hissi ve idrarda kan görülür. Kadinlarda sistitin sebebi genelde mikrobik ajanlardir bu ajanlardan en sik görüleni ise E.Coli denilen bakteridir” dedi.
KADINLARDA DAHA FAZLA
E.Coli’nin kadinlarda vajina bölgesine bulasmasinin sistit yaptigina isaret eden Kübra Demirag, “Bu genelde büyük abdest yaptiktan sonra yanlis taharetlenme neticesinde olur. Taharetlenirken arkadan öne dogru degil de önden arkaya dogru yapilmalidir. Taharetlenirken arka tarafa dokunmus olan el, tuvalet kagidi veya bez ön tarafa dokundurulmamalidir. Kadinlarda idrar yolu erkeklere göre çok daha kisa oldugundan idrar yolu agzina bulasan bu E. Coli bakterisi kolaylikla mesane içerisine girebilir. Bu yüzden sistit kadinlarda erkeklere göre daha fazla görülür” diye konustu.
KRONIKLESME TEHLIKESI
Havuzlarin sistit açisindan denize göre daha riskli oldugunun altini çizen Demirag, “Çünkü havuz suyu içerisine katilan kimyasal maddeler mesaneye kadar ulastiginda yaptiklari tahris ile mikrobik olmayan sistit meydana getirir. Sistit tedavi edilmedigi takdirde veya tam tedavi edilmedigi takdirde kroniklesir” dedi.
FARKLI DÖNEMLER
Kadinlarda ilk cinsel iliskiden birkaç gün sonra sistit ortaya çikabilecegini açiklayan Kübra Demirag, “Bu genelde balayi tatilinde oldugu için bu sistite balayi sistiti denir. Bu kadinlarda ilk cinsel iliskide idrar yolunun vajinaya açildigi yerde meydana gelen tahrise bagli olarak idrar yolunun çapi ödem nedeniyle daralir. Bu daralma neticesinde idrar tam bosaltilamaz, mesanede artik idrar kalir bu da sistite neden olur. Gebelik döneminde, logusalikta, menopoz dönemlerinde de sistit görülme ihtimali artar” diye konustu.
ISTE KORUNMA YÖNTEMI
Psikolojik Danisma Uzmani ve Holistik Yasam Koçu Kübra Demirag, sistitten korunmak için yapilmasi gerekenleri söyle siraladi: “ Her gün yeteri kadar su içilmelidir. Bu miktar 2.5-3 litre arasinda olmalidir. Büyük abdestten sonra taharetlenme usulüne uygun yapilmalidir. Havuz veya denizden çiktiktan sonra islak mayo ile durulmamalidir. Hem havuz hem deniz seçenekleri varsa deniz tercih edilmelidir. Havuzda veya denizde mümkünse yarim saatten fazla kalinmamalidir. Günde en az bir kez büyük abdest yapabilecek sekilde diyetin düzenlenmesi gereklidir. Kabizlik mevcutsa ve diyetle düzelmiyorsa kabizlik ilaci kullanilmalidir. Pamuklu iç çamasiri tercih edilmelidir. Iç çamasiri her gün degistirilmelidir. Adet dönemlerinde sik pet degistirilmelidir. Iliskiden hemen sonra beklemeden idrar yapilmalidir. Sistit gelisirse vakit geçirmeden tedavi edilmelidir.”