RAMAZAN BAYRAMINDA IKRAM EDILEN ÇIKOLATA VE SEKERLERI TÜKETMEDEN ÖNCE DIKKATLI OLUN! BESIN ALERJINIZ VARSA IÇERIGINI BILMEDIGINIZ ÜRÜNLERI KESINLIKLE TÜKETMEYIN.
Seker Alerjimizin Oldugunu Nasil Anlariz?
Çocuk Alerji, Immünoloji ve Gögüs Hastaliklari Uzmani ve Besin Alerji Dernegi Baskani Prof. Dr. Ahmet Akçay, “ Seker yedikten sonra kurdesen, karin kramplari, kusma gibi belirtiler olusuyorsa seker alerjiniz olabilir. Bayramda en çok ikram edilenlerden seker ve çikolatayi besin alerjiniz varsa tüketmekten kaçinin. Tükettiginiz takdirde siddetli alerjik durumlarla karsilasabilirsiniz. Bu reaksiyonlara anafilaksi denir. Anafilaksi; nefes darligi, agiz ve dil sismesi, hirilti, kurdesen gibi belirtilere neden olur. Anafilaksi hemen tedavi edilmezse hayati tehlike olusturabilir.” dedi.
Belirtileriniz Siddetli Olmadan Alerji Doktoruna Danisin
Besin alerjinin oldugundan süpheleniyorsaniz belirtileriniz siddetli hale gelmeden mutlaka alerji doktoru ile görüsmeniz gerekir. Alerjinin siddetli oldugu durumlarda görülen anafilaksi, yasami tehdit edici reaksiyon meydana getirebilir. Anafilaksi belirtilerinden bazilari: Nefes darligi, dudaklarin, dilin veya bogazin sismesi, hirilti olabilir. Seker yedikten sonra siskinlik, gaz, mide bulantisi ya da kusma, karin kramplari, ishal belirtileri görebilirsiniz. Besin alerjileri ve besin intoleranslari birbiri ile karistirilmamalidir. Besin alerjisi, bir bagisiklik sistemi tepkisidir. Intolerans ise sindirim sistemi ile ilgili bir durumdur; vücudunuzun bazi yiyecekleri sindirmekte zorlandigi zamanlarda olur.
Sekere Alerjiniz Varsa, Seker Içeren Tüm Besinlerden Kaçinmaniz Gerekir
Iste Bazilari:
Alkolsüz içecekler ve meyve sulari, Reçeller, jöleler, suruplar, Seker, dondurma, kek, kurabiye ve seker çubuklari gibi tatlilar, Tahillar, krakerler, granola barlar ve ekmek, Fistik ezmesi, Seker içeren diger tatlandiricilari tüketmemeniz gerekir.
Çikolata Alerjimiz Oldugunu Nasil Anlariz?
Çikolata, aslinda bir karisim seklindedir. Ana bileseni kakao çekirdeginin islenmis bir versiyonu olan kakao tozudur. Bu toz daha sonra seker, yag ve soya lesitini gibi emülgatörlerle karistirilir. Süt ürünleri ile çesitli çikolatalar elde edilir. Çikolataya alerjisi olan kisilerde çikolata içerisinde birden fazla bilesen oldugundan dolayi neyin reaksiyona sebep oldugu anlasilmayabilir. Buna etki eden birçok olasilik vardir. Soyaya karsi alerjiniz varsa da vücudunuz çikolataya tepki gösterebilir. Bu nedenle çikolata alerjiniz mevcutsa çikolata tüketmeden içerigine mutlaka bakmanizi öneririz.
Çikolatadaki Ana Alerjen Kakaodur
Çikolata alerjisinde ilk olasilik kakaoya karsidir. Vücudun kakaoya alerjisi varsa, bagisiklik sistemi vücuda kakao girdiginde tepki verir. Nefes darligi, kurdesen, hiriltili öksürük, sismis dil, dudaklar veya bogaz, mide bulantisi ya da kusma, karin kramplari en sik rastlanan belirtiler arasindadir.Bu belirtiler hemen tedavi edilmezse yasami tehdit edebilen anafilaksi ortaya çikabilir.
Çikolatadaki Kafeine de Dikkat Edelim
Çikolataya tepki gösteren bir kisinin, kafeine duyarli olmasi da mümkündür. 100 gramlik bir çikolatanin içinde yaklasik 43 miligram kafein bulunur. Kafein aliminin öneminin altini çizen Prof. Dr. Ahmet Akçay, “Kafeine karsi çok hassas olan kisiler için 43 mg kafein miktari bile belirti göstermeye yeterlidir. Gergin veya sinirli davranis, kaygi, artan kalp atis hizi, ishal, mide bulantisi veya mide agrisi gibi sindirim sorunlari, bas dönmesi, bas agrisi, uyku problemi, sinirlilik gibi belirtileriniz mevcutsa kafein duyaraliligina (intolerans) sahip olabilirsiniz. Kafein alerjisi nadir görülse de bazi kisilerde kurdesen ve kizariklik gibi cilt reaksiyonlarina sebep olabilir. Kafeine duyarli kisiler kahve, çay veya enerji içecekleri içerken de bu belirtileri görebilir.” dedi.
Yemislere Alerjiniz Varsa Yediginiz Çikolatanin Içerigine Dikkat Edin
Çikolataya alerjisi olan bazi kisiler, çikolatadaki diger bilesenlere tepki gösteriyor olabilir. Agaç yemisleri, yer fistigi ve soya gibi çikolatada bulunan diger bilesenler yaygin besin alerjisi tetikleyicileridir. Çikolata alerjisi olmayip da yer fistigina veya agaç yemislerine ciddi sekilde alerjisi olan biri, bu bilesenleri içeren çikolata ile ayni tesiste yapilan sade çikolataya da tepki verebilir, çünkü bulas olma riski yüksektir.
Çikolataya Alerjiniz Yok Ama Soya ve Bugday Alerjiniz Varsa Çikolata Yerken Vücudunuz Tepki Verebilir
Soya alerjiniz varsa çikolata tüketirken dikkat etmeniz gerekir, çünkü soya alerjisi olan biri, tipik olarak soyanin kendisindeki proteine karsi alerji tepkisi verir. Daha az yaygin olarak kisi soya lesitini gibi çikolatada bulunan soya türevli bir bilesendeki eser miktarda soya proteinine de tepki gösterebilir.
Çikolataya Karsi Gelisen Alerjik Reaksiyondan Nasil Korunabilirsiniz?
Prof. Dr. Ahmet Akçay, “Besin alerjisi olan herkes, yedigi yiyecegin içinde ne oldugu konusunda kendisini egitmek için özenli ve dikkatli olmalidir. Marketlerde, kafelerde besinlerin içerik etiketlerini mutlaka okumalari gerekir. Restoranlarda, besin alerjisi olan kisiler yiyeceklerinin potansiyel alerjenleri içermediginden emin olmalidirlar. Ayrica arkadaslarinizdan ve ailenizden, yaninizda alerjiyi tetikleyen yiyecekler yememelerini istemek de faydali olacaktir. Kakao alerjisi olan herkes, çikolata içeren sekerlemelerin yaninda milkshake veya sicak kakao gibi içecekleri de tüketmemelidir. Çikolata, kahve, alkolsüz içecekler veya alkol gibi içecekleri tatlandirmak için kullanilabilir, bazi ilaçlarda tatlandirici olarak da kullanilmaktadir. Çikolataya alerjisi olan kisiler, tüketecekleri besinlerin içeriginde çikolata olup olmadigini besin etiketi okuyarak anlayabilirler.” diyerek besin etiketi okumanin önemini vurguladi.
Keçiboynuzu “Yeni” Çikolata Mi?
Çikolatanin en yaygin ikamesi keçiboynuzu adi verilen bir baklagildir. Keçiboynuzu islenerek kakaoya benzeyen bir toz olusturulur. Genellikle firinlanmis tatlilarda, içeceklerde çikolata alternatifi olarak kullanilan keçiboynuzu kafein içermez. Bu, kafein duyarliligi olanlar için iyi bir tercih olabilir. Bayramda sofranizda keçiboynuzlu tatlilara yer açabilirsiniz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.