Tarih: 05.05.2022 14:09

Dikkat! Uzun süre ayakta durmak topuk dikenine yol açiyor

Facebook Twitter Linked-in

Topuk bölgesine soguk uygulama agrilari azaltiyor…

 

Çok ayakta durma, o bölgeyi zorlayan egzersizler, obezite, uygun olmayan ayakkabi kullanimi, fazla düz veya çukur ayak yapisi gibi degisik faktörler topuk dikenine yol açiyor. Sabahlari ve gün içinde yürümeye ilk baslandiginda siddetli agri yasandigina dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Doç. Dr. Nihal Özaras, agrilari azaltmak için topuk bölgesine soguk uygulama, istirahat ve fizik tedavi öneriyor. Doç. Dr. Nihal Özaras, uzun vadede ayaga binen yükün azaltilmasi için kilo verilmesini tavsiye ediyor.

 

Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Doç. Dr. Nihal Özaras, yasam kalitesini bozan topuk dikeni rahatsizligina yol açan etkenler hakkinda bilgiler ve önemli tavsiyeler paylasti. 

 

Ayakta çok duranlar dikkat etmeli…

 

Ayak tabaninda boydan boya uzanan ve plantar fasya adi verilen bir yapinin oldugunu belirten Doç. Dr. Nihal Özaras, “Çok ayakta durma, o bölgeyi zorlayan egzersizler, obezite, uygun olmayan ayakkabi kullanimi, fazla düz veya çukur ayak yapisi gibi degisik faktörler sonucu plantar fasyada enflamasyon gelisebilir. Bu duruma plantar fasiit adi veriliyor. Plantar fasiit tedavi edilmez ve uzun süre devam ederse plantar fasyanin topuga yapistigi yerde kemiksi bir çikinti meydana geliyor. Bu yapi da topuk dikeni olarak tanimlaniyor.” dedi.

 

Sikayetler yasam kalitesini bozuyor

 

Topuk dikeni var ise sabahlari ve gün içinde yürümeye ilk baslandiginda siddetli agri olmasinin çok normal oldugunu ve bir süre yürüdükten sonra agrinin azaldigini ifade eden Doç. Dr. Nihal Özaras, “Ancak uzun süre ayakta durma veya yürüme ile agri tekrar ortaya çikabilir. Bu sikayetler kisinin yasam kalitesini bozar. Topuk dikeninin büyüklügü ile agrinin siddeti çogu zaman orantili olmayabiliyor.” diye konustu.

 

Iste agrilari azaltacak yöntemler

 

Doç. Dr. Nihal Özaras, sikayetlerin yogun oldugu alevlenme dönemlerinde ayak tabani ve topuk bölgesine soguk uygulama, istirahat, enflamasyonu giderici ilaç kullanimi ve fizik tedavi önerildigini söyledi ve sözlerini söyle tamamladi:

 

“Bu yöntemlerden fayda görmeyen hastalarda topuk bölgesine enjeksiyon yapilabilir. Uzun vadede sikayetlerin tekrarlamasini önlemek için ise kilo vererek ayaga binen yükü azaltmak, topuk bölgesini destekleyen yumusak tabanli ayakkabi kullanimi, düzenli olarak plantar fasya germe egzersizlerinin yapilmasi etkili yöntemlerdir.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —