• BIST 100

    10884,18%1,89
  • DOLAR

    32,58% 0,19
  • EURO

    35,27% 0,52
  • GRAM ALTIN

    2471,35% 0,34
  • Ç. ALTIN

    3961,18% -0,21

Tarimin kalbi Finike'de atiyor

Türkiye’nin ilk Tarim Fuari 7 yil aradan sonra kapilarini açti

EKONOMI 11.05.2022 15:54:00 0
Tarimin kalbi Finike

Türkiye’nin ilk Tarim Fuari 7 yil aradan sonra kapilarini açti

 

Baskan Böcek, ‘Çiftçimizle gurur duyuyorum’ 

 

Türkiye’nin ilk tarim fuari ‘Hasyurt Tarim Fuari’, düzenlenen törenle kapilarini ziyaretçilere açti. Büyüksehir Belediye Baskani Muhittin Böcek, Türkiye’de örtü alti yetistiriciliginde ilk sirada Antalya’nin yer aldigini belirterek “Ekonomik kriz, enerjiye, gübreye, akaryakita gelen zamlar gibi tüm olumsuzluklara ragmen üretim için yaptiginiz fedakarlik nedeniyle sizlere tesekkür ediyor ve gurur duyuyorum” dedi. Baskan Böcek, çiftçi kardeslerine, “Birileri sizleri unutmus olabilir ancak bu Yörük çocugu sizleri asla unutmayacak” diye seslendi. 


 

Antalya Büyüksehir Belediyesi himayesinde Finike Belediyesi, Antalya Tarim Konseyi, Kumluca Ticaret Borsasi ile Kumluca Ticaret ve Sanayi Odasi’nin organizasyonunda, Tarim ve Orman Bakanligi, Antalya Ticaret Borsasi, Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi ve diger paydaslarin destegiyle “Eski yerinde yeni yüzüyle” mottosuyla bu yil 11-14 Mayis’ta Finike’de düzenlenecek olan, Hasyurt Tarim Fuari 7 yil aradan sonra 25’inci kez kapilarini ziyarete açti. Hasyurt Tarim Fuari için tören düzenlendi. Törene, CHP Antalya Il Baskani Nuri Cengiz, CHP Antalya Milletvekili Aydin Özer, IYI Parti Antalya Milletvekili Hasan Subasi, Antalya Valisi Ersin Yazici, Antalya Büyüksehir Belediye Baskani Muhittin Böcek, Finike Kaymakami Zafer Sag, Finike Belediye Baskani Mustafa Geyikçi, Kumluca Belediye Baskani Mustafa Köleoglu, Demre Belediye Baskani Okan Kocakaya, ATSO Baskani Davut Çetin, Antalya Tarim Konseyi ve Antalya Ticaret Borsasi Baskani Ali Çandir, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Murat Hüdavendigar Günay, Kumluca Ticaret Borsasi Baskani Fatih Durdas, protokol üyeleri, akademisyenler, tüccarlar, üreticiler, komisyoncular, çiftçiler ve çok sayida vatandas katildi. 

 

BASKAN BÖCEK: ‘TARIMIN KALKINMASI IÇIN ÇALISIYORUZ’

Hasyurt Tarim Fuari açilis töreninde konusan, Antalya Büyüksehir Belediye Baskani Muhittin Böcek, Türkiye’nin ilk tarim fuari olma özelligi tasiyan, son olarak 2014 yilinda 24’üncüsü düzenlenen ve 7 yildir yapilmayan Hasyurt Tarim Fuarini 25’ncisini gerçeklestirdiklerini belirterek tarimin kalkinmasi için çalistiklarini söyledi. Tarimin baskenti Antalya’da ulusal ve uluslararasi alanda tarim sektöründeki paydaslarin bir araya gelmesine öncülük eden ve tarima ivme kazandiran fuarlarin yapilmasini önemsediklerini anlatan Baskan Böcek, “Çiftçi kardeslerimin tarimdaki gelismeleri yakindan takip etmesini ve kendilerini gelistirmelerini önemsiyorum. Bu fuarimizda da tarim konusundaki uzmanlarimiz, akademisyenlerimiz ve tüm paydaslarimizla bilgi ve deneyimlerimizi paylasacagiz. Fuarimizda; tohum, fide, gübre ve seracilik alaninda deger üreten 70’in üzerinde firmamiz 4 gün boyunca tek çati altinda sizlerle birlikte olacak. Çiftçilerimiz yeni hizmet ve ürünleri taniyacak, tarimsal teknolojilerle tanisma ve kullandiklari ekipmanlari kiyaslama firsati bulacaktir. Ayrica yeni is ve ticari birliktelikler kuracaklar” dedi. 

 

‘VERIMLI TOPRAKLARI EKONOMIK DEGERE DÖNÜSTÜRÜYORUZ’

Türkiye’de örtü alti yetistiriciliginde Antalya’nin ilk sirada yer aldigini belirten Baskan Böcek, “Ürettigimizi marka haline getirmeli, tanitmali ve pazarlamaliyiz. Finikeli, Kumlucali, Demreli, Kasli, Elmalili hemserilerim olarak yöremizi bir seracilik merkezi haline getirdiniz. Bu bölgede tarimsal faaliyette bulunan 100 binin üzerinde vatandasimiz vardir. Antalya nüfusunun yarisi tarimla geçinmektedir. Allah’in bize bahsettigi bu verimli topraklari ve iklim avantajimizi ekonomik bir degere dönüstürüyoruz. Türkiye’de örtü alti yetistiriciliginde ilk sirada olan Antalya’miz tarimda da ülkemizin yüzde 50’ye yakin ihtiyacini karsilamaktadir. Antalya Büyüksehir Belediyemize ait 21 halimizde, 995 komisyoncumuz ve 905 tüccarimizla tarim sektörüne ve ülke ekonomisine katki sagliyoruz” diye konustu.

 

‘MÜCADELENIZI IYI BILIYORUM’

Baskan Böcek sözlerini söyle sürdürdü: “Ben de sizler gibi narenciye bahçesi olan, cam seralardan gelmis bir kardesiniz olarak sizlerin çektigi zorluklari ve üretim için verdiginiz mücadeleyi çok iyi biliyorum. Gittigim her yerde tarimla ugrasan ve kirsalda yasayan siz hemserilerimle bagda, bahçede, serada, tarlada, yaylalarda bir araya geliyorum.

 

Ekonomik kriz, enerjiye, gübreye, akaryakita gelen zamlar gibi tüm olumsuzluklara ragmen üretim için yaptiginiz fedakarliklardan dolayi sizlere tesekkür ediyor, hepinizle gurur duyuyorum. 31 Mart seçimlerinde “Tarlada izi olmayanin harmanda yüzü olmaz” diyerek sizlere destek verecegime söz vermistim. Sizler de kutsal oylarinizla beni bagriniza bastiniz. Göreve geldigimiz günden bu yana yerelden kalkinacagiz ve birlikte basaracagiz demistim. Ne söz verdiysek tikir tikir çalisip, teker teker yapmaya, Antalya’miza gece gündüz demeden hizmet etmeye devam edecegiz.”

 

‘YÖRÜK ÇOÇUGU SIZI UNATMAYACAK’

Baskan Böcek, Hasyurt Tarim Fuari’nin düzenlenmesinde bugüne kadar emegi geçen, baslatan ve devam ettiren belediye baskanlarina, katki koyan emek veren tüm kurum ve kuruluslara tesekkür ederek, fuarin bereketli geçmesini ve hayirli olmasini dileyerek, çiftçi kardeslerine seslendi. Böcek, “Birileri sizleri unutmus olabilir ancak bu Yörük çocugu sizleri asla unutmayacak! Cumhuriyetimizin 100. yilinda da “Köylü Milletin Efendisidir” diyen Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda kararlilikla yürüyecegiz. Sevgiyle kalin, Cumhuriyetle kalin, Atatürk’le kalin” dedi.

 

SAG: ‘FUAR YASATILMALI’

Finike Kaymakami Zafer Sag da, 7 yil aradan sonra düzenlenen Hasyurt Tarim Fuari’nin Türkiye’nin ilk fuari olmasindan dolayi öneminin büyük oldugunu belirterek, “Bu nedenle yasatilmali, devam ettirilmeli. Ilçemiz örtü alti sebze, nar ve turunç üretimi ile Türkiye ekonomisine katki vermeye devam edecektir” diye konustu.

 

GEYIKÇI: ‘FUARI ULUSLARARASI ALANA TASIMAK ISTIYORUZ’

Finike Belediye Baskani Mustafa Geyikçi de Hasyurt Tarim Fuari’na ev sahipligi yapmaktan duydugu mutlulugu dile getirdi. Geyikçi, 1992 yilinda 30 civarinda firma ile okul bahçesinde bir dönüm alanda hayata geçirilen Hasyurt Tarim Fuari’ni uluslararasi alana tasimak istediklerini söyledi. Geyikçi, “Fuarin baslangicindan bu yana emegi geçenlere tesekkür ediyorum” dedi. 

 

ÇANDIR: ‘FUAR TARIMIN BULUSMA NOKTASI OLACAK’

Antalya Tarim Konseyi ve Antalya Ticaret Borsasi Baskani Ali Çandir da, Türkiye’nin ilk tarim fuarini uluslararasi alana tasima hedefinde olduklarini söylerken, “Tarimdaki yenilikler, tarimdaki gelismeler gerek akademik kadrolar gerek konusunda uzman ekonomist ve sektör paydaslariyla fuarda gündeme gelecek. Hasyurt Tarim Fuari tarimin bulusma noktasi olacak” diye konustu.

 

GÜNAY, ‘BÖLGE TARIMINI CANLANDIRACAK’

Kumluca Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Murat Günay da, Bati Akdeniz’in dünyanin en saglikli yas sebzesini ürettigini belirterek, fuarin bölge tarimini canlandiracagina inandigini belirterek, “Tüm paydaslarimizla birlikte bu fuarimizi ilerleyen yillarda da tüm dünyada önemli bir noktaya tasiyacagiz” dedi.

 

DURDAS ‘BÖLGEMIZIN MARKA DEGERI ARTACAK’

Kumluca Ticaret Borsasi Baskani Fatih Durdas da yaptigi konusmada, fuari uluslararasi alana tasiyarak seracilik ve narenciyenin merkezi olan Bati Akdeniz bölgesini daha iyi taninir hale getirmeyi amaçladiklarini belirterek, “Ürünlerimizi dünya pazarindaki marka degerini artirarak bölge ve ülke ekonomisine katki saglamak istiyoruz” diye konustu. 

 

FUARA BASLATAN VE DEVAM ETTIRENLERE PLAKET

Açilis konusmalarinin ardindan Antalya Büyüksehir Belediye Baskani Muhittin Böcek, Finike Kaymakami Fatih Sag, Finike Belediye Baskani Mustafa Geyikçi ve Antalya Tarim Konseyi Baskani Ali Çandir, fuari baslatan ve bugüne kadar gelmesine katki koyan Adem Gökyar, Mehmet Aksoy adina Salih Aksoy, Muammer Genç, Mehmet Emin Turgut, Niyazi Dumrul, Mehmet Ünal, merhum Mahmut Esen adina kardesi Ramazan Esen’e plaket takdim etti. Plaket takdiminin ardindan tüm protokol üyeleri ve paydaslar toplu fotograf çektirip açilis kurdelesini keserek fuari ziyarete açti. Baskan Böcek, protokol üyeleriyle birlikte Hasyurt Tarim Fuarinda, stantlari tek tek ziyaret ederek hayirli olmasini ve basarili geçmesini diledi. Baskan Böcek, Antalya Valisi Ersin Yazici ve protokol üyeleriyle birlikte Antalya Büyüksehir Belediyesi standini da ziyaret etti. Ziyaretçilere Büyüksehir Belediyesi’nin tarimla ilgili çalismalari hakkinda bilgi verildi. 

 

TOHUMDAN GÜBREYE…

6 bin metrekare alanda düzenlenen fuarda tohumdan gübreye, zirai ilaçtan sulama sistemlerine, sera konstrüksiyonlarindan fideye kadar birçok sektörden katilimcilar yer aliyor. Girisin ücretsiz oldugu fuari ziyaret edecek olan çiftçiler, tarimla ilgili yeni hizmet ve ürünleri taniyacak, katilimci ve firmalar ile gerçeklestirecekleri görüsmelerde soru ve önerilerine karsilik bulacak, kullandiklari marka ve ürünler haricinde rakip marka ve ürünleri de görerek kiyaslayacak, yeni is ve ticari birliktelikler kurarak, ürün ve üretimlerini daha degerli hale getirme firsati bulacak.

 

DOLU DOLU FUAR

Fuar kapsaminda birçok etkinlik düzenlenecek. Uluslararasi “Bati Antalya’da Örtüalti Yetistiriciligi ve Turunçgil Üretiminde Yenilikçi Yaklasimlar Uluslararasi” paneli düzenlenecek olan fuarda, “Söz Çiftçide” programinda üreticiler sorun ve taleplerini anlatacak. “Tarimda Finansman ve Ziraat Bankasi Kredi Uygulamalari” baslikli bilgilendirme toplantisinin düzenlenecegi fuarda, çiftçi ailelere yönelik ödüllü bilgi yarismasi yapilacak. Fuara katilacak olan büyüksehir belediyelerinin tarim daire baskanlari, tarim ve belediye iliskisini degerlendirecek. Fuarda, tarimla ilgili çok sayida panel ve bilgilendirme toplantisi gerçeklesecek, konser ve ödül töreni düzenlenecek.

 


LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16

YAZARLAR