Tarih: 25.05.2022 00:41

Dijital Farkindalik Çalistayi

Facebook Twitter Linked-in

18 Mayis 2022 tarihinde Izmir Sehit Ömer Halisdemir Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi, Din ögretimi g-Genel Müdürlügüne bagli olarak Ege Bölgesi; Izmir, Denizli, Usak, Aydin, Manisa illerinde yer alan Proje Imam Hatip Liselerini kapsayan “Dijital Farkindalik Çalistayi”ni gerçeklestirmistir. 

Çalistaya katilan Imam Hatip Lisesi gençleri, çalistayda içinde bulundugumuz dünyanin yadsinamaz bir sekilde dijitallesmesiyle beraber dijitalizmin dogal getirisi olan algi yönetimi, sosyal medya, reklam ve propagandalara karsi izlenmesi gereken tutumu, bilinçli bireylerin davranislarinin neler olmasi gerektigini, sosyal medya etigi, analitik düsünme, konulara daha genis bir bakis açisiyla yaklasma ve çözüm önerisi üretebilme gibi dijitalizmle ilgili pek çok konuyu tartistilar.

Sehit Ömer Halisdemir Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi koordinatörlügünde gerçeklestirilen çalistaya; Izmir Il Millî Egitim Müdürlügü Sube Müdürü Yusuf Yilmaz, Imhad Baskani Burhanettin Kansizoglu, okullari temsil eden ögretmen ve ögrenciler katildi. 

Çalistayda açilis konusmasini  koordinatör okul Izmir Sehit Ömer Halisdemir Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi’nin Müdürü Ayse Hale Sariçam yapti.  

Izmir Il Millî Egitim Müdürlügü Sube Müdürü Yusuf YILMAZ, gençlerin yaptigi bu projenin çok önemli oldugunu, dijitallesen dünyada algi yönetimi, reklamlar ve belirli propagandalarla karsi karsiya kalan insanlarin bu durumlara karsi nasil bir tutum sergilemesi gerektigi konusunda bilinçli bir birey olmalari gerektigini dile getirdi.   

Yilmaz ”Ayni zamanda bugün burada oturan gençlerin yarinin özverili gençleri olduguna inaniyorim yeni çalismalarinin devamini dilerim” dedi


IMHAD Baskani Burhanettin KANSIZOGLU, Imam Hatip gençlerinin toplumu ilgilendiren konulara deginmelerinin, bu amaçla yaptiklari çalismalarin son derece önemli oldugunu, bu anlamda Imam Hatiplerin misyonunun çok genis oldugunu dile getirmistir.   

Ayni zamanda Türkiye’deki milyonlarca gencin rehberi olduklarini söyledi.
Gün boyu devam eden ve bildiri metninin yayimlanmasinin ardindan katilimci belgesi takdimleriyle sona eren “Dijital Farkindalik Çalistayi”nin sonuç bildirgesinde su bilgilere yer verildi:

Sürekli degisen ve yenilenen insanoglunun yasadigi dünya sisteminin de içindeki insanlarla esgüdümlü olarak degistigi bir dünyada her geçen gün yapilan icatlar, gelisen teknolojilerle birlikte insanoglu; bilgiye çok hizli ve kolay ulasilabilen, haberlesmenin çok daha kolay oldugu, hizli iletisimin ayni zamanda iletisimsizligi de beraberinde getirdigi bir dünyaya dogru evrilmektedir. 

Özellikle belirli medya organlari (televizyon kanallari, sosyal medya mecralari; instagram, twitter, facebook, youtupe, haber siteleri vb.) vasitasiyla belirli kisilerin görüslerine, markalarin reklamlarina, belirli gruplarin yaptigi propagandalara bilinçli yahut bilinçsiz bir sekilde insanlar maruz kalmaktadir.   

Sosyal medya üzerinden yapilan linçler, sahislara ya da belirli zümrelerin degerlerine yönelik hakaretler ve saygi sinirlarini asan tutumlar ise sosyal medya etigini konusmamiz gerektigini bizlere hatirlatmaktadir.   

Sosyal medya ahlakindaki bu yozlasmanin bireyler ve toplumlarin temelini olusturan aileler üzerinde ciddi etkileri vardir.  Aile yapisindaki bozulmalar, kirilmalar bütünüyle olmasa da bu etkilerin bir tezahürüdür.   


Dijital Farkindalik Çalistayimiz 21. Yüzyilda yasayan bir bireyin bu sorulara cevap aramasi, müzakere etmesi ve çözümler üretebilmesi temel misyonuyla toplanmistir.   


Komitelere ayrilan çalistayimizda birinci komitemiz dijital farkindalik temasi altinda sosyal medyada karsilastigimiz algi yönetimi, reklam vb.nin hayatimizdaki etkilerini incelemistir. Sosyal medya üzerinden yürütülen bu gibi faaliyetlerin olumlu ve olumsuz sonuçlarini tartismislar, bireyler ve toplum üzerindeki minör ve majör etkilerini inceleyerek belirli çikarimlara varmislardir.   


Ikinci komitemiz ise, dijital platformlarin aile üzerindeki etkisini, sosyal medya ahlakini ve yapilan linçleri tartismislardir. Bu komite insanlarin sosyal medyadaki fikir ve düsünce özgürlügünün boyutlarini, belirli kesimler üzerindeki etkilerini inceleyerek bir çözüme ulasmaya çalismislardir.   

Çalistayin sonunda “En Iyi Delege”  belgelerini Din Ögretimi Sube Müdürü Yusuf Yilmaz, katilim belgelerini ise IMHAD Baskani Burhanettin Kansizoglu  verdi

Izmir HABERI

1/5
Dijital Farkindalik Çalistayi

.


2/5
Dijital Farkindalik Çalistayi

.


3/5
Dijital Farkindalik Çalistayi

.


4/5
Dijital Farkindalik Çalistayi

.


5/5
Dijital Farkindalik Çalistayi

.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —