Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nin öncülük ettigi “Köyde Okuma Etkinlikleri” programinin 39’uncusu, 23 Mayis 2022 Pazartesi günü Sorgun - Külhüyük Sehit Sait Özbek Ilkokulu/Ortaokulu’nda gerçeklestirildi. Etkinlige YOBÜ – Egitim Fakültesi Temel Egitim Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Babayigit de katildi ve katki verdi. Ayrica aslen Bakü’lü olup Doktorasini Türkiye’de tamamlamis olan Dr. Dadas Mutallimov da akademisyenlere eslik etti.
Akademisyenler ögrencilerle " Külhüyük'ten de Ulug Bey çikabilir" ve "Ben de yaparim" basliklari etrafinda bilgilendirici, ufuk açici ve yol gösterici sohbetler gerçeklestirdiler. Ögretmenlerle de bir araya gelerek "Okulda ve Çevrede Proje Çalismalari" konulu söylesi gerçeklestirdiler. Hem ögrencilerle hem de ögretmenlerle sohbet havasinda ve etkilesimli bir yolla bilgi aktariminda bulundular.
Anasinifindan sekizinci sinifa kadar her düzeyde ögrencilerle onlarin siniflarinda bir araya gelen Prof. Dr. Mustafa Böyükata, merak uyandiran ve düsündüren sorular sorup tartisma açti. Öncü bilim insanlarinin hayatlarindan örneklerle, onlarin bilime ilgilerini ve ilerde bilim insani olarak hayallerini gerçeklestirebileceklerini degerlendirdi. Çocuklari özendirici bir üslup ve anlatim tarzi ortaya koyan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, ögrencilerde farkli bilgi ve beceri kazanmaya yönelik farkindalik olusturmaya çalisti. Deneysel, teorik ve hesaplamali arastirmalardan söz ederek biliminsanlarinin çalisma biçimleri hakkinda da bilgiler paylasti.
Doç. Dr. Özgür Babayigit ögrencilerde okuma aliskanliginin kazandirilmasina dönük bilgiler paylasti ve kitap okumanin insan beyninin gelisimindeki etkilerine degindi. Doç. Dr. Özgür Babayigit, “Kitap okumak, zihin gelisimi açisindan olumlu katkiya sahiptir. Okuma aliskanligi ve okuma sevgisi kazanmak gerekir. Okuma aliskanligi olanlar okuduklarini daha hizli anlarlar, muhakeme yetenekleri daha gelismis olur” dedi. Matematik dersinin önemi üzerinde de duran Doç. Dr. Özgür Babayigit, ilerleyen ögrencilik hayatinda matematik dersinin tüm merkezi sinavlarda yer aldigini vurguladi ve matematik sorularini yapanlarin merkezi sinavlarda bir adim önde oldugunu söyledi. Verdigi bilgiler ile ögretmen ve ögrenciler için yol gösterici bir gün yasanmasina vesile oldu.
Ögrencilere dagitilmak ve okullarda degerlendirilmek üzere gittikleri yerlere hediye kitaplardan da götürmeye çalisan akademisyenler; TÜBITAK yayinlarindan Merakli Minik, Bilim Çocuk ve Bilim Teknik Dergileri, Türk Eczacilari Birligi'nin Gürbüz Eczanede yayini, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin yayinlari, Kayseri Bilim Merkezi'nin Günlük Hayatimizda Bilim yayini ve kitaplardan olusan hediyeleri de teslim ettiler. Bu vesileyle, Kütahya Dumlupinar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kazim Uysal, Isler Yayinlari sahibi Mehmet Isler ve CEO’su Emir Çetinkaya, Yildiz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ismail Kocaçaliskan, Kâsif Çocuk Yayinlari Imtiyaz Sahibi Emrullah Köker, Türkiye Gönüllü Egitimciler Dernegi Baskani Dr. Ibrahim Erdogan, emekli ögretmen Selami Tanoglu, Eczaci Mehmet Ali Çakir ve farkli meslek mensubu gönüllülere de giyabinda tesekkür edildi.
Prof. Dr. Mustafa Böyükata, köy okullarinin okulöncesi egitim için, ilkokul ve ortaokul düzeyindeki egitim için mükemmel yerler olduguna vurgu yapan degerlendirmeleriyle, “Köy Koleji” olarak niteledigi ve “butik okul” olarak gördügü bu okullar için yapilabilecekler konusunda ögretmenlerle düsüncelerini paylasti. Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Farkli sehirlerde dogup dünyaya gelen, üniversite egitimi için bir baska yere giden, orada farkli sehirlerden arkadaslari ile bir araya gelen, yeni deneyimleriyle birikim kazanip öyküler biriktiren genç ögretmenlerin bir araya geldigi bu köy ve kasaba okullarinda, ögretmenler hatiralariyla ögrencilere yol gösterebilirler. Bu ögretmenler farkli bakis açilariyla üretecekleri düsüncelerini bir araya getirdiklerinde ise çok özgün proje fikirleri gelistirebilirler. Ögrenciye, köy halkina ve çevreye olumlu katkilar yapabilirler. Proje tabanli çalismalar ile ögretmenler kendilerini de gelistirirler” dedi.
YOBÜ akademisyenlerine eslik eden Dr. Dadas Mutallimov, farkli ülkelerdeki egitim ögretim uygulamalarina iliskin bazi örnekler ile karsilastirarak yaptigi degerlendirmesinde, bu tür etkinliklerin yerinde, faydali ve etkileyici oldugunu ifade etti.
Gerçeklestirilen ziyaretin kendileri ve ögrencileri için çok degerli oldugunu ifade eden Okul Müdürü Emre Akkaya ve programin bir kismina istirak eden Sorgun Ilçe Milli Egitim Müdürlügü yöneticilerinden Sube Müdürü Aydin Bora emek ve gayretlerinden dolayi Prof. Dr. Mustafa Böyükata ve Doç. Dr. Özgür Babayigit’e tesekkür ettiler.
Yozgat HABERI