Tarih: 03.06.2022 13:00

Sinava girecek ögrencilere ve ailelere öneriler

Facebook Twitter Linked-in

Liselere Giris Sinavi (LGS) için geri sayim basladi. 5 Haziran Pazar günü sinava girecegi tahmin edilen 1 milyon 300 bin ögrenci ve aileleri için stres ve heyecan seviyesi de artti. Sinav öncesinde ögrencilerin kaygili olmasinin normal oldugunu belirten Anadolu Saglik Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Hatta kaygi, çok asiri olmadigi sürece dikkati sürdüren ve motive eden bir duygudur ancak yüksek kaygi seviyesi basarisizlik getirecektir. Bazi noktalara dikkat ederek ögrencilerin bu süreci saglikla atlatmalarina destek olmak önemli” dedi.

 

Ögrencilerin sinav öncesi uyku ve beslenmesine dikkat etmesi gerektigini hatirlatan Anadolu Saglik Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Sinavdan birkaç gün öncesinde yürüyüs gibi açik havada egzersiz ve sakin aktiviteler gerçeklestirilebilir. Uyku ve dinlenmeye de özen gösterilmeli. Stres ve endise seviyesi nefes egzersizleriyle birlikte minimize edilebilir. Yavasça burundan derin nefes alip vermek sinav öncesinde sakinlesmeyi saglayabilir” dedi.

 

Odaklanamama durumunda baska soruya geçilebilir

Sinav sirasinda odaklanmanin önemli oldugunu söyleyen Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Sinav sirasinda odaklanma problemi yasandiginda ögrencilerin farkli bir soruya geçebilir veya birkaç saniye gözlerini dinlendirip sinava geri dönmek sinav basarisini etkileyebilir” seklinde konustu. Ezgi Dokuzlu, sinav sonucu ne olursa olsun basarili bir gelecek için tek bir sinavin önemli olmadigini, bunun için birçok sansin olacagini unutmamak gerektigini iletti.

 

Aileler bu önerileri dikkate almali...

Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, veliler için de önerilerde bulundu:

Sinavin egitim hayatinda sadece bir asama oldugu, yalnizca bir zaman dilimindeki bilgi ve becerilerimizi ölçtügü anlatilmalidir. Evde sinav hakkinda konusuldugunda anne ve babalar yorum yapmadan anlayarak, empati göstererek sakince dinlemelidir. Sinav günü ve önceki günler rutin düzen devam etmeli. Anne ve baba kaygili olsa bile çocuga kaygisini yansitmamaya çalismali. Ebeveynler kiyaslayici, küçük düsürücü ve suçlayici dilden kaçinmali, olumlu sözler, takdir cümleleri kullanmali.  Ebeveynler çocuklarina emekleri için tesekkür etmeli. Çocuklarina, ellerinden gelen çabayi göstereceklerine inandiklarini söylemeliler. Ögrencinin sinava hazirlanma süreci ve hedefleri, çevresiyle ve arkadaslariyla kiyaslanmamali. Sinav sonrasi ögrencinin emekleri ve basarisi mutlaka takdir edilmeli. Sinav kötü geçtiyse çocugun çalismadigi veya yeterince emek harcanmadigi konusulmamali. Sinavdan sonra mutlaka ögrenciler dinlenmeli. Gelecege dair hedefler, sinav basarisi, puan sonuçlari hakkinda bir süre yorum yapilmamali.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —