Uluslararasi Islam Kültür ve medeniyet sempozyum Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas katilimi ile basladi.
Kocaeli Büyüksehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi ve IHH Insani Yardim Vakfi tarafindan düzenlenen ‘’Kurban’’ konulu 2. Uluslararasi Islam Kültür ve Medeniyet Sempozyumu, Kocaeli Kongre Merkezinde yogun katilim ile basladi. Onursal Baskanligini IHH Genel Baskani Bülent Yildirim, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Doç. Dr. Tahir Büyükakin’in ortaklasa yaptigi sempozyumun düzenleme kurulunda akademi ve sivil toplum kuruluslarindan 18 isim bulunuyor. 7 ülkeden katilimcinin hazir bulunacagi panelin bilim kurulunda ise, 12 farkli üniversiteden 30 akademisyen görev aldi. Düzenlenen Sempozyuma Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Doç.Dr. Tahir Büyükakin, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Din Isleri Yüksek Kurulu Baskani Abdurrahman Haçkali, IHH Insani Yardim Vakfi Genel Baskani Bülent Yildirim, KOÜ Ilahiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Abdullah Kahraman, Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Hasan Aydinlik ve vatandaslar katildi.
DÜNYANIN KURBAN TECRÜBESI KOCAELI’NDE BULUSUYOR
Ilk günün açilis programinda Kocaeli Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Tasavvuf Mûsikîsi Korosu’nun dinletisi yapildi. Ardindan Izmit Fevziye Cami müezzini Hikmet Akça tarafindan Kuran-i Kerim tilaveti gerçeklesti. 2. Uluslararasi Islam Kültür ve Medeniyet Sempozyumunda Kocaeli Ilahiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Kahraman, “Ilmin Hakk’in rizasini kazanmak ve halkla paylasmak oldugu” düsturunu benimsediklerini belirterek, “Üretilen akademik bilginin halkimizla paylasilmasina büyük önem vermekteyiz” dedi. Kurban sempozyumunu önemli bulduklarini ifade eden Kahraman, sempozyumun hem teorik bilginin hem de tecrübenin harmanlandigi bir alani olusturmakta oldugunu, kurban ibadetinin tüm yönleri ile konusulacagini anlatti, “Bu sempozyum Türkiye’nin söz konusu alandaki tecrübesini bilimsel bir platformda dünyaya duyurmayi hedeflemektedir” dedi.
KALP, MANEVI ÂLEMDEN BESLENIR
Sempozyumun hayirlara vesile olmasini temenni eden Din Isleri Kurulu Baskani Abdurrahman Haçkali ise “Kurban, halkimizin elinden geldigince yerine getirmeye çalistigi önemli bir konu. Hikmetleri hem kisiye hem de iyi bir toplum olusturmaya yöneliktir” dedi. Abdurrahman Haçkali sözlerini, “Insanin bedeni ihtiyaçlari bulundugu gibi kalbi, ruhi ve manevi ihtiyaçlari oldugu da muhakkaktir. Kalp, manevi âlemden beslenir, o sayede manevi kirlerden arinir. Islam iki büyük ibadetin arkasindan iki bayram yani iki kutlama yapilmasini mesru kilmistir: Birincisi, gecesi gündüzüyle ihya ettigimiz Ramazan ayinin pesine kutladigimiz Ramazan Bayrami; ikincisi ise hac ibadetinden sonra kutladigimiz Kurban Bayrami. Toplumsal dayanisma Ramazan Bayraminda fitreler yoluyla, Kurban Bayraminda da kurban etlerinin paylasilmasi yoluyla saglanmaktadir” ifadeleri ile tamamladi.
KURBANLA YERYÜZÜNÜN HER YERINE ULASTIK
IHH Genel Baskani Av. Yildirim sempozyumda bulunmaktan duydugu mutlulugu dile getirerek, “Daha 23-24 yaslarinda iken Bosna Hersek savasina katilmis ve oradaki katliamlara birebir sahit olmustuk. Hatta ilk gittigimizde katledilen insanlari ve kadinlari görmüs, üzülmüs, gözyasi dökmüstük. Katliamlarin Endülüs’ten beri devam ettigini fark ettik. Çok gençtik. ‘Bu meselelerle nasil ilgilenecegiz’ diye düsünüp bunun için Müslümanlarin birbirini tanimasi gerektigini algiladik. Her yere gitmemiz gerekiyordu. Kurbanla yeryüzünün her yerine ulastik. ‘Yeniden ümmet seferi’ sloganiyla yeryüzünde sikinti yasanan bölgelere gitmeyi hedefledik. Kurban ibadeti Müslümanlara ve insanlara ulasmak için en önemli metottu. Faaliyetlerimizde hep alimlere danisarak adimlar attik. Düzenlenen bu sempozyum büyük önem tasiyor. Burada bir ilim ziyafeti yasanacak insallah.” diye konustu.
HZ. IBRAHIM ILE HZ. ISMAIL’IN TESLIMIYETI HATIRLANMALI
KOÜ Rektörü Prof. Dr. Hülagü ise, sempozyum dizisinin geçen yil basladigini hatirlatti. Düzenli olarak bir sempozyum düzenlemenin zorlugunu bildigini anlatan Hülagü, “Bu sempozyumu hazirlayan, emegi geçen herkese sükranlarimi sunuyorum. Kurban ibadetinin görünenin çok ötesinde anlamlar tasidigini biliyoruz. En önemlisi ilahi rizayi kazanmak ve kurban keserek Cenabi Hakka daha yakin olmaktir. Kurbanin diger önemli anlami Allah’in verdigi nimetlere sükretmek, kisinin bütün varligini gerektiginde Allah yolunda feda etmeye hazir oldugunu göstermektir. Bu anlamlar bize sunu gösteriyor, Mü’minler her kurban kesimiyle Hz. Ibrahim ile Hz. Ismail’in teslimiyetini hatirlamakta ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazir olduklarini simgelemektedirler” seklinde konustu.
BÜYÜKAKIN, SORULARIN CEVAPLARI BU SEMPOZYUMDADIR
Büyüksehir Belediye Baskani Büyükakin da, “Sempozyumda kurbanla ilgili birçok mesele konusulacak, güncel pek çok konuyla ilgili sorularin cevaplari burada bulunacak insallah.” dedi. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ise “Ilimiz bilim, sanayi ve teknoloji üssü oldugu kadar ayni zamanda bilisim ve inovasyon merkezi olarak da Türkiye’de öne çikan ve Türkiye’yi dünya ile yaristiran çok kiymetli bir sehir. Dinimizin iyi anlasilmasi, ibadetlerin en güzel sekilde yapilmasi gibi meselelerin de ilimizde ifsa edilmesi, güncel konulara cevap bulunmasi sehrimize çok yakisiyor. Bu millet yeniden bir dirilis ve kiyamin pesindedir.” ifadelerini kullandi. “Hem devletimizin hem sivil toplum kuruluslarimizin hem de milletimizin alicenapligi, fedakarligi elbette gönül cografyamizda tüm insanlikta takdir topluyor. Bu vesile ile sempozyumun hayirli sonuçlar dogurmasini Cenabi Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.
ISLAM INSANLIGA GÖNDERILMIS EN BÜYÜK NIMETTIR
Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Erbas ise ‘‘Islam insanliga gönderilmis en büyük nimettir. Ibadetleri, inanç esaslari, ilkeleri, sömürüyü ortadan kaldirmasiyla nimettir. Her zaman zulmün-zalimin karsisinda, inancina rengine bakmaksizin, irkina bakmaksizin, mazlumun yaninda yer almasiyla nimettir.’’ dedi. Kur’an-i Kerim’de infakla ilgili, dayanisma ve yardimlasma ile ilgili 255 ayet oldugunu hatirlatan Erbas, Islam’in ilkelerine uyuldugu müddetçe huzur içinde olundugunu belirterek, “Islam, zulmü engelleyen, mazlum kim olursa olsun gayrimüslim de olsa yaninda yer alan bir dindir.” dedi. Islam dininin gayrimüslimlere de anlatilmasi gerektigine isaret eden Erbas, "Çünkü bu nimete, Müslümanlarin oldugu kadar gayrimüslimlerin de ihtiyaci var. Tarih sahittir ki, Islam'in ilkelerinin uygulandigi asirlarda, Müslümanlar kadar gayrimüslimler de Islam nimetinden istifade etmislerdir. Islam'in hakim oldugu dönemlerde, bu zulümler olmamistir. Çünkü Islam, zulmü engelleyen, mazlum kim olursa olsun, Müslüman da olsa gayrimüslim de olsa onun yaninda yer alan bir dindir. Islam'in ilkelerine sarildigimiz müddetçe, dünya rahat etmis, huzur içerisin de olmustur." degerlendirmesinde bulundu.
"KURBAN IBADETI TEVHID, TAKVA VE TESLIMIYETIN SEMBOLÜDÜR"
Kur'an-i Kerim'de Adem aleyhisselamin iki oglunun kissasinda kurbanin tevhid ve takva, Hazreti Ibrahim ve Ismail kissasinda ise teslimiyet boyutunun anlatildigina isaret eden Erbas, "Kurban ibadeti tevhid, takva ve teslimiyetin sembolüdür." dedi. Kurban ibadetini anlama açisindan en genel çerçevede üç boyutun göz önünde bulundurulmasi gerektigini vurgulayan Erbas, "Birincisi bireysel boyut. Bu yönüyle kurban ibadeti iman bilincinin, Allah'in sevgisini ve rizasini kazanmanin, rahmetine ve magfiretine mazhar olmanin nisanesidir. Tevhidin siari, Allah yolunda fedakarligin ifadesidir. Kurban ibadetiyle mümin, mülkün gerçek sahibinin Allah oldugunu ikrar eder. O’na sükreder, varligin hakikatini idrak eder. Sükrünün ve teslimiyetinin bir nisanesidir kurban." ifadelerini kullandi.
“YARDIMLASMA VE PAYLASMA ILE HUZUR VE GÜVEN PEKISIR”
Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, ikinci ve en önemli boyutunun da sosyal boyut oldugunu dile getirerek, "Yardimlasma ve paylasma ile toplumsal huzuru ve güveni pekistirir. Toplumun farkli kesimleri arasinda sevgi ve saygi duygularini güçlendirir. Tipki zekat, sadaka, yardimlasma, dayanisma gibi. Iste infakin en önemli unsurlarindan birisidir." seklinde konustu. “Üçüncüsü ise evrensel boyuttur: Tevhide inananlari ayni duygu ve davranista bulusturan güçlü bir vahdet zeminidir. Kurban seferberlikleri sayesinde dünyanin dört bir tarafina götürülen yardimlara sahit olan gayrimüslim mahallelerde yasayan insanlarin, Islam’in merhamet ve sefkat yönüne bu sekilde sahitlik ederek topluca Islam’a girmelerine vesile olan, ümmet bilincinin güçlendiren, Müslümanlarin birbirine yakinlasmasini saglayan, inanan inanmayan herkesin bir araya geldigi evrensel bir kardeslik insa eden bir zemindir.” dedi. “Bu sempozyumun kurbanin hikmetlerinin, faydalarinin ve daha çok da insanliga mesajlarinin iyi anlasilmasina, soru ve sorunlarin çözümüne, kurumsallasmanin önemli oldugu günümüz dünyasinda kurbanin daha koordineli nasil yerine getirilebilecegine dair meselelere büyük katkilar sunacagina inaniyorum.” ifadeleriyle sözlerini tamamladi.
BUGÜN 5 OTURUM DÜZENLENECEK
Kocaeli Kongre Merkezinde gerçeklesen sempozyumun ikinci gününde 09.30 ile 17.30 saatleri arasinda, 5 farkli oturum gerçeklestirilecek. 28 akademisyenin söz alacagi oturumlarda, “Kurbanin Tarihçesi”, “Klasik Fikih Doktrininde Kurban”, “Diger Fihkî Mezheplerde Kurban”, “Bireysel, Toplumsal ve Iktisadî Açidan Kurban” ve “Kurbanla Ilgili Güncel Meseleler” gibi çesitli konularda sunumlar yapilacak.
SEMPOZYUN 3 GÜN SÜRECEK
Sempozyumun üçüncü ve son gününde 09.30 ile 17.00 saatleri arasinda, 4 farkli oturumda akademi camiasindan ve sivil toplum kuruluslarindan 17 katilimci dinleyicilere hitap edecek. Oturumlarda, “Yurt içinde Kurban Uygulamalari”, “Yurt disinda Kurban Uygulamalari”, “Sivil Toplum Kuruluslari” gibi ana basliklar altinda çok sayida konu konusulacak. Dördüncü ve son oturum ise, “Genel Degerlendirme Oturumu” ile kapanis yapilacak.
Kocaeli HABERI
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.