Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
“Köyde Okuma Etkinlikleri” bozkirda heyecan kaynagi olmaya devam ediyor. Akademisyenler gibi üniversite ögrencileri de etkinliklere ilgi gösterip yer almaya basladilar.
Pes pese gelen istekleri geri çevirmemek için köy ve kasaba okullarina yönelik özverili çabasini sürdüren Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, özgün bir çalisma olarak baslattigi ve öncülük ettigi “Köyde Okuma Etkinlikleri” programinin 40’incisini ve 41’incisini, 3 Haziran 2022 Cuma günü Sorgun’un Belencumafakili Köyü ve Eymir Kasabasi’ndaki okullarda gerçeklestirdi.
Belencumafakili Ilkokulu / Belencumafakili Imam Hatip Ortaokulu ve Eymir Ilkokulu / Eymir Imam Hatip Ortaokulu ögrenci ve ögretmenleriyle gerçeklestirilen etkinlige YOBÜ – Tip Fakültesi’nden Doç. Dr. Mahmut Kiliç, Mühendislik – Mimalik Fakültesi’nden Dr. Ögr. Üyesi Mustafa Erbakan, Meslek Yüksekokulu’ndn Ögr. Gör. Didem Kösedag ve Ögr. Gör. Serkan Öncü de katilip katki verdiler. Ayrica YOBÜ – Genç Girisimciler Toplulugu (GGT) ögrencileri de istirak ederek ilkokul ögrencileriyle aktiviteler gerçeklestirdiler.
Akademisyenler ögrencilerle "Belencumafakili'dan da Aziz Sancar çikabilir", "Eymir'den de Fuat Sezgin çikabilir" ve "Ben de yaparim" basliklari etrafinda bilgilendirici, ufuk açici ve yol gösterici söylesilerde bulundular. Ögretmenlerle de bir araya geldikleri anlarda "Okulda ve Çevrede Proje Yapmak" konulu kritiklerde ve sohbetlerde bilgiler paylasip önerilerini paylastilar. Ögrencilerle ve ögretmenlerle samimi bir atmosferde dopdolu bir program icra edildi.
ANASINIFINDAKI ÇOCUKLAR NESE DOLUYDU
Anasinifi ögrencilerinden baslayarak bütün düzeylerde ögrencilerin akademisyenlerle bulusmasina firsat verilmeye çalisilan programda, konuklarin “minik” ruhlu ve isik saçan bakislariyla umut veren çocuklarla kisa sohbetler ettiler. YOBÜ-GGT üyesi üniversite ögrencileriyle okul bahçesinde, palyaço gösterici gibi etkinliklere katildilar. Onlar için bitmesini istemedikler nese dolu bir gün oldu.
ILOKULLAR CAPCANLIYDI
Ilkokul ögrencilerine küçük söylesiler yoluyla yakin çevreden baslayarak tarim ürünleri, gidalar, salgin hastaliklar, bilim insanlarinin hayatlarindan örnekler, temel bilimlerdeki öncü çalismalar ve bunlarin önemini kavratici tarzda sohbetler eden akademisyenlerin ilgiyle takip edildigi gözlendi. Merakli sorulariyla siniflarinda capcanli ortamlar olusturdular. Ayrica açik havada üniversiteli agabeyleriyle yüz boyamasi, takim oyunlari ve müzik etkinliklerinde bir araya gelerek kaynastirici faaliyetler gerçeklestirdiler.
ORTAOKUL ÖGRENCILERI SORULARINA CEVAP ALDILAR
Akademisyenler ortaokul ögrencilerine bilim okuryazarligi, teknoloji okuryazarligi, çevre okuryazarligi, sanat okuryazarligi yönünde farkindalik doguran bilgiler paylastilar ve onlarin farkli meslekleri tanimalarina katki verip bilimle ugrasmaya özendirici anlatilarda bulundular.
HEDIYELER DE VERILDI
Ögrencilere dagitilmak ve okullarda degerlendirilmek üzere gittikleri yerlere hediye kitaplardan da götürmeye çalisan akademisyenler; TÜBITAK yayinlarindan Merakli Minik, Bilim Çocuk ve Bilim Teknik Dergileri, Türk Eczacilari Birligi'nin Gürbüz Eczanede yayini, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin yayinlari, Kayseri Bilim Merkezi'nin Günlük Hayatimizda Bilim yayini ve kitaplardan olusan hediyeleri de teslim ettiler. Bu vesileyle, Kütahya Dumlupinar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kazim Uysal, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi önceki dönem Rektörü Ankara Yildirim Beyazit Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Acer, Yildiz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ismail Kocaçaliskan, Kâsif Çocuk Yayinlari Imtiyaz Sahibi Emrullah Köker, Türkiye Gönüllü Egitimciler Dernegi Baskani Dr. Ibrahim Erdogan, emekli ögretmen Selami Tanoglu, Eczaci Mehmet Ali Çakir ve farkli meslek mensubu gönüllülere de giyabinda tesekkür edildi. Ayrica YOBÜ-GGT ögrencileri kendi aralarinda, üniversite bünyesinde ve çevresinde temin ettikleri hediye kitaplari da okullara teslim ettiler.
“KÖY KOLEJI” DE ANLATILDI
Prof. Dr. Mustafa Böyükata, sürekli gündemde tutmaya çalistigi “Köy Koleji” düsüncesini burada da açikladi. Köy ve kasabalarda yerlesik okullarin “butik okul” görünümünde oldugu ve birebir egitim verildigini dile getiren Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Ögretmenlik meslegini kutsal kilan yanlardan birisi de özveri gerektirmesidir. Bir ögretmenin okula gidisi mühendisin ise gidisi, doktorun hastaneye gidisi gibi olamaz. Ögretmen teneffüsleri, hafta sonlari, geceleri de isinin kaygisinda olan kisidir. Hiçbir olumsuzluk ögretmen için pes etmeyi geri atmayi saglayan bir bahane olmamalidir” dedi.
AKADEMISYENLER DUYARLI
Etkinliklere istirak eden akademisyenlerin önemli ve yerinde bir çalisma yürüttügü ve duyarliliklari gözleniyor. Doç. Dr. Mahmut Kiliç bir araya geldigi ögrencileri düsündürmeye ve iyi egitim almanin önemini kavramaya dönük bilgiler verdi. Kendisinin de ayni yöreden hayata basladigini bu yörenin bir çocugu olarak egitim hayatini devam ettirdigini hatirlatarak, kariyer yolculugundan bahsetti. Ögrencilerin meslek seçimi yönünde sorularina cevaplar vererek deneyimlerini aktaran ve onlara yol gösterici bilgiler paylasan Dr. Ögr. Üyesi Mustafa Erbakan, “Bu etkinlikte ögrencilere meslek seçimlerinde, ilgi alanlarini ve sahip olduklari yeteneklerini dikkate almalarinin öneminden bahsettim. Ayrica mevcut sistemde, hayalini kurduklari mesleklerle ilgili iyi bir altyapi olusturmak adina teknik ve endüstri meslek liselerinin kendilerine katki saglayabilecegini dile getirdim. Bazi ögrencilerin meslek seçimi konusunda sasirtici derecede bilgili oldugunu gördüm. Acil Servis Teknisyeni olmak istedigini belirten minik arkadasimiz dikkatimi çeken bir örnektir” dedi. Ögr. Gör. Didem Kösedag etkinlikle ilgili yaptigi degerlendirmesinde “Her gittigim köyde olumlu nitelikte bambaska ögrenci profiliyle karsilasiyorum. Bugün çocuklarla tasarim konusunda konusmalar yaptik. Hayallerini tasarlamalari için etkinlik düzenledim. Buradaki çocuklarin arasina karistigimda ve onlarla iletisim kurdugumda ‘Köy Koleji’ söyleminin ne kadar yerinde oldugunu anliyorum. Çocuklarin her biri madendeki cevher gibiler. Bu cevherleri isleyecek de usta gerekli. Burada öncelikle ögretmenlere ve akademisyenlere büyük is düsüyor. Dilerim hepimiz bu çocuklarin geleceklerini nakislamak için tüm gücümüzle çabalariz” dedi. TEMA Vakfi’nda da görevi olan Ögr. Gör. Serkan Öncü çevre duyarliligi bakimindan bilgiler verdi. Ayrica sohbet ortamlarinda ögretmenlerin is motivasyonlarini artirici uygulamalara da deginip bu yönde hatirlatmalarda bulundu.
ÜNIVERSITE ÖGRENCILERI IÇIN DE DENEYIM OLDU
Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nin Akademik Danismanligini yaptigi YOBÜ – GGT ögrencileri için de farkli bir deneyim ve tecrübe oldugu degerlendirildi. Topluluk Baskani Hakan Akbas, kirsaldaki okullara yönelik etkinliklerde yer alma firsati bulduklarindan duydugu memnuniyeti ifade ederek, çocuklara hosça vakit geçirmek, onlar için güzel bir seyler yapmak, okul bahçesinde çilek dikmek, egitici oyun türü faaliyetler gerçeklestirmek kendilerini gelistirmek bakiminda da oldukça fayda sagladigini degerlendirdi. Sosyal girisimcinin bir sorunu ortadan kaldirincaya kadar, bir degisimi ortaya çikartincaya kadar çaba içerisinde olmasi gerektigini hatirlatan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, bunun hirsla degil azimle, inatla degil sebatla yapilan bir süreç oldugunu ifade ederek, YOBÜ-GGT ve bu toplulugun mensuplarini güzel çalismalarindan dolayi tebrik etti, onlar için unutulmaz bir deneyim olarak zihinlerinde kalacagini hatirlatti.
TESEKKÜR EDILDI
Ögretmenler tarafindan yapilan bazi degerlendirmelerde, programin ögrencilerin ufkunu açtigi, bilime ve bilim insanlarina karsi bir merak ve istek olustugu, üniversite ögrencilerin güzel etkinlikler yaptigi ve çocuklarin çok eglendigi, onlarda hem mutluluk hem de bir heyecan seline dönüstügü, ögrenciler için bir farklilik, farkindalik ve özgüven patlamasi oldugu, ögretmenler açisindan ve ögrenciler açisindan bir motivasyon oldugu, bütün ögrencilere tek tek dokunularak onlarin kendilerini degerli hissetmesinin saglandigi, alçak gönüllü akademisyenlerle tanisildigi ve mükemmel ötesi unutulmaz bir gün yasandigi ifade edildi. Böylesi çalismalarin özellikle bilimsel merak ve bilimsel çalismalara zemin olmasini ümit ettiklerini ifade eden Belencumafakili IHO Müdürü Hüseyin Nafiz Ünal ve kendileri için son derece degerli bir gün yasandigina deginen Eymir IHO Müdürü Hayati Uluer, akademisyenlere ve YOBÜ-GGT ögrencilerine tesekkür ettiler. Programa yakin ilgi gösterip istirak eden Sorgun Ilçe Milli Egitim Müdürlügü yöneticilerinden Sube Müdürü Aydin Bora emek ve gayretlerinden dolayi Prof. Dr. Mustafa Böyükata ve diger akademisyenler ile üniversite ögrencilerine tesekkür etti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.