Tarih: 06.06.2022 23:55

Akademisyenler mahallelere de indi.

Facebook Twitter Linked-in

Öteden beri gönüllü olarak yürüttügü ve her biri ayri özgün nitelikteki çalismalariyla toplumda düsünce degisimine de katki veren Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, akademisyenlerin Yozgat’ta mahalle aralarindaki okullarda da görünür olmasini sagliyor. 

MINI SÖYLESI

Prof. Dr. Mustafa Böyükata, 6 Haziran 2022 Pazartesi günü Yozgat’ta Karatepe Mahallesi’ndeki 75. Yil Dr. Müzeyyen Çokdegerli Ilkokulu ögrencileriyle bir “Mini Söylesi” gerçeklestirerek 4’üncü sinif ögrencileriyle bir araya geldi ve "Ben de Yaparim" basligi altinda etkilesimli, sohbet havasinda ilgi çekici konulara deginerek çocuklarin sorularina cevap verdi. Ögrencilerle ve sinif ögretmenleriyle etkilesimli ve yüksek enerjili biçimde yürütüldügü oldukça etkili oldugu ifade edilen mini sohbet için Okul Müdürü Sami Ünal Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya tesekkür etti.

BILIM SÖYLESILERI

Yozgat’in Mutafoglu Mahallesi’ndeki Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu’nda düzenlenen "Mutafoglu Bilim Söylesileri" programinda Prof. Dr. Mustafa Böyükata ile birlikte YOBÜ’den Spor Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mehmet Güçlü, Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel, Bilgi Islem Dairesi Baskan Vekili Dr. Ögr. Üyesi Gökalp Çinarer, Meslek Yüksekokulu Ögretim Görevlileri Nefise Yüksel ve Didem Karadag da ögrencilerle bir araya geldiler. 

Ögrencilere bilim okuryazarligi, teknoloji okuryazarligi, saglik okuryazarligi, sanat okuryazarligi ve iliskili konularda temel düzeyde farkindalik olusturacak nitelikte bilgiler paylasan akademisyenlerle bir araya gelen ögrencilerin merak yüklü sorular sordugu gözlendi. 

Ögrencilerle spor bilimleri ve olimpiyatlarla ilgili konularda sohbet eden Prof. Dr. Mehmet Güçlü yaptigi degerlendirmede, “Çocuklarla bir araya geldigim için çok mutlu oldum. Hepsi o kadar güzeldi ki kucaklayasim geldi. Hepsinin farkli yetenekleri var. Bundan bir sey olmaz dediginiz bir çocuk bakmissiniz çok iyi yerlere gelmis. Önemli olan onlari motive edip içindeki yetenekleri ortaya çikarabilmesine katki saglamak. Gençler gelecegimizdir, onlara ne kadar yatirim yaparsak ülkenin gelisimine o kadar katki saglamis oluruz” dedi.

Ögrencilere çevreye duyarlilik, temel bilimler ve akademik kariyer yolculugundan aktardigi bilgilerle yol gösterip ufuk açan Prof. Dr. Hamdi Temel ise “Bu zamana kadar çocuklarla etkinlik yapmamistim ve meslegimle ilgili bilgileri o yas grubuna nasil anlatacagim konusunda tedirgindim. Sinifa girdigimde ögrencilerle saglikli yasam üzerine konustuk. Etkinlik sonunda ögretmenlik mesleginin ne kadar kutsal oldugunu bir kere daha anladim. Burada biz egitimcilere büyük görev düsüyor. En iyisi olmak için çalismaliyiz ve çocuklara en iyisini vermeliyiz” dedi.

Çocuklarla yazilim, güncel teknolojik gelismelerle beraber sanal gerçeklik ve metaverse kavramlari üzerine sohbetler gerçeklestiren, sanal dünyaya küçük bir deneme yapmalari için özel gözlükte getiren Dr. Ögr. Üyesi Gökalp Çinarer, ögrencilerin sanal gözlük kullanarak alternatif bir dünya olan sanal dünya ile etkilesime girmelerini, oldukça popüler olan metaverse ile tanistirilip eglenceli vakit geçirmeleri sagladi ve yaptigi degerlendirmesinde “Çocuklarla sohbet ettigimde gördüm ki, proje gelistirebilecek potansiyelde ögrenciler var. Bu ögrencilerin gelisimine katki saglamak için elimizden geleni yapmak isteriz” dedi.

Ögrencilerle sulu boya çalismasi ve resim çizme etkinligi yapan Ögretim Görevlisi Nefise Yüksel kendisi için de çok anlamli de duygulu anlar yasama firsati oldugu belirterek “Bu çocuklarin gelisimi için dogru ve etkili dokunuslara ihtiyaç vardir. Benimde hayatimda farkli zamanlarda birilerinin etkisi olmustur. Her ögrencinin ilgiye ihtiyaci vardir. Yorucu çalismalar olmasina ragmen her davet edildigin de yer alip böylesi çalismalara katki vermek istiyorum” dedi.

Yaptigi degerlendirmede Ögretim Görevlisi Didem Karadag “Köyde okuma etkinliklerinde kirsaldaki çocuklarla bir araya gelmistik. Bugün de Yozgat Merkezde ortaokul ögrencileriyle bulustuk. Bu bulusma kendimi elestirme firsati verdi bana. Merkezdeki ögrencilerin her imkâninin oldugunu ve bu yüzden de çok fazla bir katki sunamayacagimi düsünüyordum. Ögrencilerle birlikte tasarim odakli düsünme üzerine konustuk ve etkinlikler yaptik. Anladim ki; üniversitede sadece kendi bulundugum birimdeki egitime katki saglamaya çalisiyormusum. Iki adim ötede bulunan bir okuldan haberim bile yokmus. Oradaki çocuklarla tanistiktan sonra akademisyenlerin hepsinin hiç olmazsa merkezdeki okullara gidip o ögrencilere farkli pencereden bakmalari için katki saglamalari gerektigini anladim. Bu vatani gelistirecek, güzellestirecek olan o çocuklar böylesi bulusmalari hak ediyorlar. Hepsi gökkusagi gibi birbirinden farkli renklere sahipler. Bu ülkeye, çocuklara güzel seyler kattigimiz zaman hizmet etmis oluruz. Sadece üniversitede 12 saatlik ders yükümüzü doldurdugumuzda degil. Hani bir deyim vardir ya ‘Yerinden yurdundan etmek’ diye; Prof. Dr. Mustafa Böyükata hocamiza tesekkür ediyorum, sayesinde ‘yerimden yurdumdan olup’ bambaska bir mekanin içerisine dahil oldum. Dilerim böyle etkinliklere çok daha fazla akademisyen gönül verir” dedi. 

Etkinliklerde TÜBITAK popüler bilim dergileri ile egitim ögretimi destekleyici yönde kitaplardan olusan hediyelerde dagitildi ve okula teslim edildi. 

ÖGRETMENLERLE DE SÖYLESI YAPILDI

Okulun bahçesinde ögretmenlerle ögle yemegi esnasinda bir araya gelen akademisyenler, kendi mesleki deneyimleri isiginda ve yasadiklari tecrübelerden yaptiklari hatirlatmalarla yol gösterici ve yön verici degerlendirmelerde bulundular. 

Yürütmekte oldugu faaliyetlerin geri planindaki felsefeyi de açiklayici bilgiler veren Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Okullardaki yeni ögretmen profilleri çok zengin. Farkli sehirlerde dogup büyüyen, üniversite egitimlerinde ya baska bir sehre giderek ya da farkli sehirlerden insanlarla tanisarak biriktirdikleri hatiralarini ögrencilerle paylasmasi, onlar için yol gösterici ve özendirici olacagini bilmeliyiz. Ögrenci velilerinin tutum ve davranislarinda ortaya çikabilecek istenmedik durumlarin da dogal karsilanmasi gerekir. Oralara takilip zaman kaybetmek dogru degildir. Farkina vardigimiz her durum bize yeni sorumluluklar yükler. O sebeple de özverili olmayi gerektirir ve bu yüzden de ögretmenlik kutsal bir görevdir. Programa destek olan akademisyenlere, davet eden Okul Müdürü Orhan Aslan ve etkinlige önayak olan Imdat Icik bey ile bütün ögretmen ve ögrencilerimize tesekkür ederim” dedi.

ÖGRETMELER MEMNUN KALDILAR

Program kapsaminda okula ziyarette bulunan akademisyenlerin kendilerini çok mutlu ettigini ifade eden ögretmenler, okul, kendileri ve ögrenciler için iz birakacak düzeyde farkli bir gün yasandigina yönelik degerlendirmelerde bulundular.

Bu baglamda Matematik Ögretmeni Osman Yozgat “Tüm ögrenciler için farkli bir deneyim oldu. Akademisyenler sorular sordugunda parmaklar havaya kalkarken gördügüm enerjiyi uzun zamandir çocuklarda görmemistim. Sinifta olusan havayi tarif etmeye kelimeler yetersiz kalir” diyerek, duygu ve düsüncelerini ifade etti.

Sosyal Bilgiler Ögretmeni Imdat Icik de “Bugün üniversiteden gelen akademisyenler sayesinde okulca bir ilk yasadik. Bölgemizden yetisen bilim insanlarinin varligi, gelecekte de ögrencilerimiz arasindan bilim insanlarinin yetisebileceginin mümkün oldugu düsüncesini verdi. Bugünkü ziyaret, ögretmenler olarak ögrencilerimize yaklasim konusunda kendimizi ‘resetlememizi’ sagladi” seklinde hissettiklerini ifade etti. 

Okul Müdürü Orhan Aslan çok güzel bir faaliyet gerçeklestirildigini ifade ederek, “Sadece ögrenciler için degil ögretmenlerimiz için de çok faydali bir etkinlik oldu. Akademisyen hocalarimizin emegine saglik” dedi ve kendilerine tesekkür etti.

Yozgat HABERI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —