“Köyde Okuma Etkinlikleri” programinin 42’ncisi Yozgat’in Sorgun Ilçe Milli Egitim Müdürlügü Günyazi Ilkokulu’nda gerçeklestirildi.
“Köyde Okuma Etkinlikleri” programinin 42’ncisi Yozgat’in Sorgun Ilçe Milli Egitim Müdürlügü Günyazi Ilkokulu’nda gerçeklestirildi.
Yozgat kirsalinda nerede bir okul var ise oraya gitmeye çalisan Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, ilkokul, ortaokul veya lise düzeyinde olup olmamasina bakmaksizin köy ve kasabalardaki okullarin ögrenci ve ögretmenleri ile bir araya gelmeyi sürdürüyor.
Sorgun – Günyazi Ilkokulu Müdürü Tutku Erdogan’in daveti üzerine 10 Haziran 2022 Cuma günü gittigi okulda Prof. Dr. Mustafa Böyükata, anasinifi ögrencileri, birlestirilmis sinifta egitim gören 1’inci ve 2’nci sinif ögrencileri ile 3’üncü ve 4’üncü sinif ögrencilerinin ögretmenleri esliginde ayri ayri bir araya geldi.
"GÖZLEM YAPARIM KAYIT TUTARIM"
Prof. Dr. Mustafa Böyükata, "Gözlem Yaparim Kayit Tutarim" temali etkinlikte 1’inci ve 2’nci sinif ögrencilerinin okul bahçesinden ve çevreden topladiklari objelerin resimlerini çizmelerini istedi ve çocuklarla seçtikleri objelerin resimlerini çizerek kayit altina alislarini konu edindigi bire bir söylesi esnasinda, dogal çevreye dair kisa süreligine bilgiler paylasti. Ögrencilerin ilgiyle aktif katilim sagladiklari ve yaptiklarini anlatmaya yönelik isteklerini artirdiklari gözlendi.
"BEN DE AZIZ SANCAR OLABILIRIM"
Söylesi basligi olarak seçtigi "Ben de Aziz Sancar olabilirim" konulu sohbetinde Prof. Dr. Mustafa Böyükata, 3’üncü ve 4’üncü sinif ögrencilerine öncü bilim insanlarindan bahis açarak onlari tanitici kisa bilgiler verdi. Aziz Sancar’in da bir köyde dünyaya geldigini, kendisinin de bir köy okulunda okudugunu hatirlatarak çocuklarin öncü isler ortaya koyabilecek birer bilim insani olabileceklerini düsünmelerini saglamaya çalisti. Matematikten, sayilarin öneminden söz açarak bugünkü ilerlemelerin ve teknolojik gelismelerin altinda yatan en önemli alanin matematik oldugunu fark etmelerini sagladi. Degisik konularda çocuklarin sorularina da cevap vererek, genis yelpazede ufuk açici bilgiler paylasti.
ANASINIFINDA BIR BILIMINSANI
Okulun anasinifini da ziyaret eden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, orada da çocuklarla vakit geçirdi. Geometrik sekilli objelerle etkinlik yapip, küçük, büyük ve daha büyük olan nesneleri ayristirmak ve renklerine göre gruplandirarak onlar üzerine konusmakla baslayan diyalog, çocuklarin farkli tasarimlar yapmasi ve onlari anlatmasiyla sürdü. Çocuklarin araba, tuzak, kapi, bazi harf ve yatak olarak isimlendirdikleri tasarimlarini içtenlikle anlattigi bir atmosfer yasandi.
HEDIYELER DE TESLIM EDILDI
Gittigi yerlere bos gitmemeye özen gösteren Prof. Dr. Mustafa Böyükata, ögrencilere dagitilmak ve okullarda degerlendirilmek üzere götürdügü hediye kitaplardan; TÜBITAK yayinlarindan Merakli Minik ve Bilim Çocuk, Türk Eczacilari Birligi'nin Gürbüz Eczanede yayini, Kayseri Bilim Merkezi'nin Günlük Hayatimizda Bilim yayini, Yozgat Bozok Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelisimi Bölümü birinci sinif ögrencilerinin hazirladigi materyaller ve gönüllülerce temin edilen kitaplardan olusan hediyeleri de teslim etti. Bu vesileyle, Kütahya Dumlupinar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kazim Uysal, Yildiz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ismail Kocaçaliskan, YOBÜ Saglik Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Ögr. Üyesi Ayse Sener Taplak, Kâsif Çocuk Yayinlari Imtiyaz Sahibi Emrullah Köker, Türkiye Gönüllü Egitimciler Dernegi Baskani Dr. Ibrahim Erdogan, emekli ögretmen Selami Tanoglu, Eczaci Mehmet Ali Çakir, Istanbul'dan Halil Vedat Firatli Ilkokulu Müdür Yardimcisi Bülent Yilmaz ve farkli meslek mensubu gönüllülere de giyabinda tesekkür edildi.
BURASI BIR BUTIK OKUL: “KÖY KOLEJI”
Ögretmenlerle gerçeklestirdigi sohbette Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Köy Koleji” fikrini burada da açikladi ve “Böylesi hakikatli bir okul binasi ve dogal çevresi tam bir ‘köy koleji’ potansiyeli tasiyor. Köy okullarinda var olan firsatlari rahatlikla görebiliriz. Sehrin kalabaligi insani yoruyor, sehrin gürültüsü insani yoruyor, ulasim ve binalar arasindaki sikismisliklar sehirlerde egitimi olumsuz etkiliyor. Böylesi olumsuzluklar köy okullarinda yok. Çocugu derslerde islenecek konulara odaklamak çok kolay. Kisa sürede pek çok konuya deginmek mümkün. Hemen hemen her derste, islenen her konuyu farkli konularla iliskilendirerek, baglantilar kurarak anlatmak mümkündür. Bunu yaptigimizda STEM anlayisina uygun egitim vermis oluruz” dedi.
Ögretmenlerin degerlendirmelerine ve güncel gündemlerinde olan egitime dair yorumlarina da kendi yorumlarini katarak rahat bir tartisma ortami açan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, ögretmenlik meslegine ve egitimin çok yönlü ele alindiginda bilinmesi gereken temel bazi konulara da yer verdigi bulusmada, bir bakima “özel hizmet içi egitim semineri” ortami olusturdu.
ÖGRETMENLER TESEKKÜR ETTI
Ögretmenlerin de heyecanla karsiladigi ziyarete iliskin yaptiklari degerlendirmelerde etkili ve memnuniyet verici bir program oldugu ifade edildi. Okul Müdürü Tutku Erdogan duygu ve düsüncelerini ifade ederken, “Mustafa hocamizin sinifa girdigi andan itibaren yüzünde gülücükler eksik olmadi. Bu enerjisi ögrencilerime de hemen isleyiverdi. Onlardan resimler çizmesini istedi ve çizdikleri resimler karsisinda öyle hayranlikla izledi ki, ben de o siralarda oturan minik bir ögrenci olmak ve o takdiri almak isterdim. Ardindan bize yaptigi söylesi ile aslinda ne kadar kiymetli bir okulda ögretmen oldugumuzu tekrar hatirlatti. Kendisine emekleri ve demeçleri için ayrica çok tesekkür ediyoruz” dedi.
Kendileriyle ve ögrencileriyle bir araya gelisinde Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nin ele aldigi konularin önemini vurgulayan Sinif Ögretmeni Ülkü Misirli, “Hocamiza, bir konu üzerine çok farkli açilardan bakip degerlendirmeyi, olumsuzluklari degil olumlu taraflarini görüp o alanda ilerlemeyi anlatip bizlerde ve ögrencilerde farkindalik olusturdugu için çok tesekkür ederiz. Ögrencilerimize bugün isterlerse her seyi yapabileceklerini, bizlere ise gözümüzün önünde olan isiklari aydinlatabilecegimizi örneklerle anlatip hatirlatti” dedi.
Anasinifi Ögretmeni Merve Sungur ise “Hocamiz bizlere vermis oldugu bilgilerle, ögretmenligin nasil bir meslek oldugunu ve neler yapmamiz gerektigini tekrar düsündüren degerlendirmeleri ile ufkumuzu açmistir. Ögrenciler ile olan sohbeti neseli ve içtendi. Bizlerle olan sohbeti ise hayata karsida nasil olmamiz gerektigini vurgulayan nitelikteydi. Bize bu bilgileri, içtenlikle ve samimiyetle aktardigi sohbeti için kendisine tesekkür ederiz” dedi.
“KÖY KOLEJLERI” KIRSALA AÇILAN KAPIDIR
Etkinlikte kendisine eslik eden ve yörede uzun zamandir görev yapan, Farasli Köyü’nde Okul Müdürü iken köylerdeki egitim faaliyetlerine yönelik bu etkinliklerin baslatilmasina önayak olan, lise yillarinda Kayseri-Pazarören’de ayni okulda birlikte okumus olan, Ahmet Fakili Ortaokulu Müdür Yardimcisi Hakan Özbay ile yaptiklari çalismalari degerlendiren Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Türkiye’de artik ‘köye dönüs’ konusulmalidir. Kirsala dönüsün stratejileri gelistirilmeli ve yol haritalari çikartilmalidir. Bunun çok gerçekçi ve saglikli yapilip yürütülmesi gereken bir is olduguna inaniyorum. ‘Köy koleji’ düsüncemizde bu okullarin kirsala açilan bir kapi olmasini da konusmaliyiz” dedi.
Milli Egitim Bakani Mahmut Özer’in, köy okullarinin aktif egitim birimleri olarak kullanilmasi yönünde "köy yasam merkezleri" açiklamasiyla baslattigi süreci dikkate deger gördügünü de ifade eden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Böylesi açiklamalari önemsiyorum. Çalismalarimizin çok farkli kesimlerin dikkatini çektigini de biliyorum. Elli, belki yüz yil sonrasini düsünmeliyiz. Topluma hayal kirikligi yasatmayacak isler yapmaliyiz. Köy ve kasabalarda atil kalan kamu binalarinin çok iyi degerlendirilmesi gerekir. Böylesi fiziki alanlar ciddi potansiyeller barindiriyor. Yeri geldikçe bunlara dair de düsüncelerimizi paylasmaya devam edecegiz” dedi.
ILÇEDE MEMNUNIYETLE KARSILANDI
Sorgun’a bagli köy ve kasaba okullarindaki bütün ortaokullara ziyaret gerçeklestiren ve hemem hemen bütün ilkokullara da ulasmaya çalisan Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nin ilçede memnuniyetle karsilandigi degerlendiriliyor. Sorgun Ilçe Milli Egitim Müdürlügü’ne gerçeklestirdigi ziyarette Ilçe Milli Egitim Müdürü Musa Öcal ve Sube Müdürü Aydin Bora ile bir araya gelen Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya gönül verip özveriyle sürdürdügü çalismalarindan dolayi kendisine ve onun sahsinda etkinliklerde yer alan bütün diger akademisyenlere tesekkür edildi.
Yozgat HABERI
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.