Sefaatli köy okullari için de “DALYA!

Sefaatli köy okullari için de “DALYA!

Egitim ögretim süreci içerisinde özenle hazirlanip, yogun ve yorucu olmasina karsin özveriyle yürütülen “Köyde Okuma Etkinlikleri” programinin 43’üncüsü 13 Haziran 2022 Pazartesi günü Sefaatli’nin Pasaköy’de gerçeklestirildi.

Egitim ögretim süreci içerisinde özenle hazirlanip, yogun ve yorucu olmasina karsin özveriyle yürütülen “Köyde Okuma Etkinlikleri” programinin 43’üncüsü 13 Haziran 2022 Pazartesi günü Sefaatli’nin Pasaköy’de gerçeklestirildi.

Pasaköy Ilkokulu / Ortaokulu Müdürü Emrah Dogan’in daveti üzerine, Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) akademisyenlerinden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Saglik Bilimleri Fakültesi Dekan Yardimcisi Dr. Ögr. Üyesi Gökçen Aydin Akbuga, Çocuk Gelisimi Bölüm Baskani Dr. Ögr. Üyesi Senay Aras Dogan, Aras. Gör. Dr. Hamdullah Akinci ve Ögr. Gör. Nefise Yüksel, ziyaretlerinde ögrencilerle "Pasaköy'den da Ali Kusçu çikabilir" ve "Ben de yaparim" basliklari etrafinda bilgilendirici, ufuk açici ve yol gösterici söylesilerde bulundular. Ögretmenlerle de bir araya gelerek "Okulda ve Çevrede Proje Yapmak" konulu degerlendirmelerde ve görüs alisverisinde bulunup bilgiler paylasildi. YOBÜ akademisyenleri yani sira Dr. Dadas Mutallimov ile üniversitenin Idari Personellerinden Ahmet Koçyigit ve Asli Çaglar’da programa istirak ettiler. 

ÖGRENCILER MUTLU VE ILGILI

Ilkokul ögrencileriyle kisa süreli söylesilerde bilim ve sanat alanlarinda farkindalik ve bilinçlenmeye dönük etki olustugu gözlendi. Okulun 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü sinif ögrencileri suluboya çalismasi yapip resim çizim uygulamasi gerçeklestirdiler. Bilim ve teknoloji okuryazarligi konusunda bilgi edinen ortaokul ögrencileri sorularina cevap aldiklari gibi mesleki yönde bilgi edinme firsati da buldular. Çok yönlü bilgiler paylasilan ve dolu dolu bir gün yasandi. 

Akademisyenler, ögrencilere dagitilmak ve okulda degerlendirilmek üzere götürdükleri hediye kitaplardan; TÜBITAK yayinlarindan Merakli Minik ve Bilim Çocuk, Türk Eczacilari Birligi'nin Gürbüz Eczanede yayini, Kayseri Bilim Merkezi'nin Günlük Hayatimizda Bilim yayini, Yozgat Bozok Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelisimi Bölümü birinci sinif ögrencilerinin hazirladigi materyaller ve gönüllülerce temin edilen kitaplardan olusan hediyeleri de teslim etti. Bu vesileyle, Kütahya Dumlupinar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kazim Uysal, Yildiz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ismail Kocaçaliskan, YOBÜ Saglik Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Ögr. Üyesi Ayse Sener Taplak, Kâsif Çocuk Yayinlari Imtiyaz Sahibi Emrullah Köker, Türkiye Gönüllü Egitimciler Dernegi Baskani Dr. Ibrahim Erdogan, emekli ögretmen Selami Tanoglu, Eczaci Mehmet Ali Çakir, Istanbul'dan Halil Vedat Firatli Ilkokulu Müdür Yardimcisi Bülent Yilmaz ve farkli meslek mensubu gönüllülere de giyabinda tesekkür edildi. 

AKADEMISYENLER ISTEKLI

Etkinliklere katilip katki veren akademisyenler, böylesi çalismalarin önemine inandiklarini ve her firsatta yer alip destek olmaya istekli olduklarini ortaya koydular. Prof. Dr. Mustafa Böyükata okuldaki bütün ögrenci gruplariyla ayri ayri bir araya gelerek ögrenci düzeylerine uygun söylesiler gerçeklestirdi. 

Ögrencilere ilk yardim uygulamalarindan bahsedip pratik bilgiler paylasan Dr. Ögr. Üyesi Gökçen Aydin Akbuga, “Kirik, çikik, burkulma durumlarinda ilk yardim, burun kanamasinda ilk yardim, böcek isirmalarindan ilk yardim, sicak çarpmasinda ilk yardim konularini çocuklarla isledik. Onlar için ben, benim için de onlar çok farkli yüzlerdi. Çok ilgiyle dinlediler. Sordugum bütün sorulara aktif biçimde cevap verdiler. Bizler için özel olarak hazirlanmalari, hatta okulu süslemeleri çok manidardi. Ögrencilerin sorduklari sorular bekledigimden çok üst bir seviyedeydi. ‘Köyde Okuma Etkinligi’ kapsaminda olusan bu samimi ortami paylastigim için çok mutlu oldum” dedi.

Gelisim dönemindeki çocuklar için saglikli büyümeye iliskin hijyen konularina dair bilgiler veren Dr. Ögr. Üyesi Senay Aras Dogan, ögrencilerden gelen sorulara da cevap verdi. Kendisi içinde degerli bir gün oldugunu ve etkinlikte yer almaktan duydugu memnuniyeti ifade etti.

Ögrencilerle sosyal hizmet meslegi hakkinda konusan Aras. Gör. Dr. Hamdullah Akinci, "Sosyal hizmet uzmanlarinin ne is yaptigindan ve sosyal hizmet mesleginin hangi konulari içerdiginden bahsettik. Ögrencilerin kendilerini rahatlikla ifade edebilmeleri ve durumlarini degerlendirme becerileri etkileyici derecede yüksekti. Ögretmenleri ile olan iliskileri de ideal düzeydeydi. Bu ‘Köyde Okuma Etkinligi’ sayesinde birbirimizden haberdar olmak nasip oldu. Gerek ögretmenlerim, gerekse ögrenciler ile böyle bir ortamda fikir alisverisinde bulunmak benim için de çok etkileyiciydi" dedi.

Etkinlikte ilkokulun 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü sinif ögrencilerinin bulundugu birlestirilmis sinifta görsel sanatta temel kavramlara yönelik uygulamali çalismalar yapan Ögr. Gör. Nefise Yüksel, “Nokta, çizgi, açik-koyu, renk, kompozisyon ve denge konulu çalismalarla basladik. Denge konusuyla ilgili uygulamali ilk çalismamizda çocuklarin gayretleri yüksekti. Çocuklar el isi kagidi ile farkli boyuttaki geometrik birimleri, kagit üzerinde aralik ve doluluk bosluguna dikkat ederek yerlestirdiler. Denge hayatin her yerinde aranir. Bunu algilamak istedik. Üç boyutu yakalamak için kursunkalem ile ton çubugu da çalistik. Son olarak aile kavramini isleyerek sulu boya teknigini kullanmayi denedik. ‘Ailemiz’ konulu sulu boya çalismasi yaptik. Uzun süren, yaklasik 4 saat hiç bikmadan, odaklanarak disiplinli ve keyifle bir çalisma atmosferi yakaladik. Ayrica sanatin farkli türleri ile de mesgul olduk, birlikte Türküler söyleyerek etkinligimizi tamamladik. Çocuklar sanata karsi oldukça istekliydiler. Yeni bir yüz görmek onlari çok mutlu etti. Bunu rahatlikla gözlemliyordum. Sevgi sarmali olduk diyebilirim. Ögretmenlerini de çok seviyorlar. Ögretmenle olan sevgi bagi basarida en etkili yolardandir diye düsünüyorum” dedi.

Daha öncede bir kez benzer etkinlige katilmis olan ve aslen Azerbaycanli olan Dr. Dadas Mutallimov izlenimini ve düsüncelerini ifade ederken “Köy okuluna yönelik yapilan bu ziyaretimiz de önceki gibi heyecanli ve umut doluydu. Degerli hocam Prof. Dr. Mustafa Büyükata'nin konusmalari, ögrenciler ile iletisimi ve enerjisi okulun gençleri ile birlesince köy okulunda taze ve parlak yildizlarin patlamasinin isaretini vermistir. Her defasinda gençlerin gözlerinden parlayan umudu görünce gelecege yönelik olumlu inancimiz gittikçe daha da artarak hedefimize bizi ulastiriyor. Hocamizin da söyledigi gibi bir kisinin tek basina bir hayalini gerçeklestirmek için onun Dünya’ya bir kaç defa gelmesi gerekiyor ki, o hayali gerçek olsun. Fakat daha fazla kisi bir araya gelirse bu hedefe daha çabuk ulasmak mümkün olur. Bir nebze de olsa bu yolda ben de çok degerli akademisyen hocalarimla karinca misali egitime destek çalismasina katilmis bulundum. Ögrenciler hayalleriyle, soru cevap bölümüne katilimlariyla ve de ögretmenlerinin tecrübesi ile bizlere bu yolun önemini hatirlatmis oldular. Bizleri de Aziz Sancar, Ibn-i Sina ve diger bir çok öncü bilim insani gibi yeni bilim insanlarinin köy okullarinda saklandigindan haberdar ettiler. Köy okullari olarak ögretmen arkadaslar ve bizler bu mücevherleri ortaya çikarmakla sorumluluk aldigimizi anladik” dedi ve durmadan yola devam etmek gerektigini vurgulayarak, bu yolda kolayliklar dileyip Okul Müdürü basta olmak üzere ögretmenler, okul çalisanlari ve ögrencilere misafirperverlikleri ve güler yüzlülüklerinden dolayi tesekkür etti. 


HERKÖYDE BIR “KÖY KOLEJI” VAR

Sürekli gündeme getirdigi “Köy Koleji” düsüncesini burada da sohbet konusu yapan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, mevcut okullarin “butik okul” görünümüne sahip oldugunu ifade etti ve “Ögrencilerin özel yanlarini otaya çikartacak onlarin yetenek ve yetkinliklerini güçlendirecek proje faaliyetlerini ögretmenlerimiz aliskanlik haline getirmeliler” dedi. Gerçeklestirilen etkinliklerin nasil basladigini ve bu güne kadar neler yaptiklarini da özetledi. Prof. Dr. Mustafa Böyükata ise “Egitim ögretim döneminin son haftasindayiz. Bu etkinlikle Sefaatli’nin köy okullari için de ‘Dalya!’ dedik. Fakat gelecek dönemde kismetse devam edecegiz. Ümit ediyorum daha faydali olabilecegiz. Uzaktan yakindan bizimler olan herkese çok tesekkür ederim” dedi. 

Kendisi de aslen Pasaköylü olan YOBÜ Saglik Bilimleri Fakültesi’nde görevli Idari Personel Ahmet Koçyigit, etkinlik çok güzel oldugunu belirterek “Gerek ögrencilere yönelik olsun ve gerekse göreve yeni baslayan ögretmenlere yönelik olsun, aktarilan tecrübe ve bilgilerin çok yararli oldugu açikça görülüyordu. Akademisyenlerin deneyimlerinden faydalanacaklarini düsünüyorum” dedi ve kendilerine tesekkür etti.

Ögretmenler tarafindan yapilan bazi degerlendirmelerde, “Köyde Okuma Etkinlikleri” kapsaminda düzenlenen program için okula gelen akademisyenlerin ziyaretiyle ögrencilerin eglenirken yeni Dünyalara da kapilarini açtigi, ögrencilerin kitap okuyarak, resim yaparak, bilim insanlarinin hayatlarini konusarak oldukça keyifli zaman geçirdigi, farkli bir deneyim olustugu, bilime dair bilgilendirici temalarla ögrencilere hayatlari boyunca unutamayacaklari güzel bir ani yasatildigi vurgulandi.

Pasaköy Ilkokulu / Ortaokulu Müdürü Emrah Dogan, “ Yozgat Bozok Üniversitesinden gelen akademisyen hocalarimiza ayri ayri tesekkür ederiz. Kendilerinden hem pozitif enerjilerini aldik hem de etkinlik yaptirip hediyeleriyle çocuklarimiza unutulmaz bir ani birakislarini izledik. Bizlere ve ögrencilerimize hos bir gün yasattilar” dedi, araliksiz emek veren ve sürekli bir gayretle fedakarlik sergileyen Prof. Dr. Mustafa Böyükata, diger akademisyen ve bütün ziyaretçilere tesekkür etti.

Yozgat HABERI



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.