Türk Oftalmoloji Dernegi, temmuz ayinin göz yaralanmalarinin en sik görüldügü ay oldugunu, organ ve görme kaybi gibi çok ciddi sonuçlari alinacak basit önlemlerle engellemenin mümkün oldugunu açikladi.
Türk Oftalmoloji Dernegi Oküler Travma ve Medikolegal Oftalmoloji Birimi Sekreteri Prof. Dr. Züleyha Yalniz Akkaya, “Dünya Saglik Örgütü’nün rakamlarina göre göz yaralanmalarindan dolayi 19 milyon kisi bir gözünde görme yetisini kaybetmis durumdadir. Yaz aylarinda göz yaralanmalarinda belirgin artis oluyor. Basit önlemlerle gözlerimizi korumak mümkün” dedi.
55 milyon kiside göz yaralanmasi
Türkiye’deki göz doktorlarini temsil eden tek dernek olan Türk Oftalmoloji Dernegi, yaz aylarinda artis gösteren göz yaralanmalarina karsi bireylerin göz sagligini korumalari için almasi gereken önlemlerle ilgili önemli açiklamalarda bulundu. Prof. Dr. Züleyha Yalniz Akkaya Dünya Saglik Örgütü’nün rakamlarina göre her yil yaklasik 55 milyon kisinin göz yaralanmasi geçirdigini, dünyada her yil yaklasik 23 milyon kisinin göz travmalari sonucu en azindan tek tarafli görme kaybi yasadigini belirtti.
19 milyon kisi yaralanma sonucu bir gözünü kaybediyor
Prof. Dr. Züleyha Yalniz Akkaya her yil 19 milyon kisinin göz yaralanmalari sonucu bir gözünü kaybettigini ya da görme yetisinin büyük bir bölümünü yitirdigini sözlerine ekleyerek, “Göz yaralanmalari, gözde kalici hasar, görmede azalma, görme kaybi ve organ kaybina neden olmalari nedeniyle önemlidir. Bu tür yaralanmalarin kisilerde hayati boyunca görülme ihtimali yüzde 20’dir. Yaz aylarinda göz travmalari artiyor. Tüm göz yaralanmalarinda oldugu gibi yaz aylarindaki yaralanmalar en çok erkekler ve çocuklarda görülmektedir.” dedi.
Akkaya su bilgileri aktardi: “Gündüzlerin uzun, havanin sicak ve okullarin tatil olmasiyla açik havada daha tehlikeli aktivitelerin yapilmasina bagli olarak göz travmalari yaz aylarinda artiyor. Hasat döneminde tarim alanlarinda çalisanlar da göz travmalarina maruz kaliyor. Suç ve siddet olaylari yaz aylarinda artima egilimindedir. Dügün ve çesitli kutlamalar açik havada yapildigindan havai fisek yaralanmalari da yaz aylarina özgü yaralanmalardir. Seyir esnasinda araçlarin camlarinin açik tutulmasi, kapaklari patlama özelligine sahip sodalarin içecek olarak tercih edilmesi yaz aylarindaki göz travmalarinin daha nadir görülen nedenlerindendir.”
Göz yaralanmalarini önlemek için
Prof. Dr. Züleyha Yalniz Akkaya göz travmalarini önlemenin mümkün oldugunu belirterek, is yerlerinde koruyucu polikarbonat gözlük ve baret takilmasinin ve havai fisek kullaniminin kontrol altina alinmasinin önemine dikkat çekti. Akkaya ayrica “Genellikle çocuk ve kadinlarin maruz kaldigi ev içi kazalarinin önlenmesinde de koruyucu gözlüklerin yeri vardir. Kimyasal maddeler kullanilirken ve ev içi tadilatlarinda koruyucu gözlük ve eldiven takilmali çocuklar ortamdan uzaklastirilmalidir. Temizlikte kullanilan kimyasal maddeler kilitli dolaplarda, tutulmali, çocuk yeterli olgunluga geldiginde bu maddelerle ilgili bilgilendirilmeli.” dedi.
TOD Hakkinda
Türk Göz Hekimlerinin resmi ulusal mesleki dernegi olan Türkiye Oftalmoloji Dernegi (TOD), göz hastaliklari uzmanlarini ve bu konuda uzmanlik egitimi almakta olan hekimleri bünyesinde barindiriyor. 5 bini askin üyesiyle ulusal göz sagligina katkida bulunmayi, üyelerinin mesleki ve bilimsel alanlar basta olmak üzere her alanda gelismelerini saglamayi, haklarini korumayi, halkin göz sagligini ve meslegin gelecegini tehdit eden etik ve bilim disi uygulamalarla mücadele etmeyi amaçliyor. 1928 yilinda kurulan dernegin genel merkezi Istanbul’da bulunuyor.
Ticaret Bakanı Bolat ve Macar mevkidaşı Szijjártó, iki ülke iş insanlarını bir araya getiren toplantıya ev sahipliği yaptı.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, Ahmed Şara ile Mazlum Abdi arasında ayarladığı telefon görüşmesi, Şara'nın hattı açmamasıyla sonuçlandı.
New York Belediye Başkanı Mamdani, İsrail ile ilgili eski kısıtlamaları kaldırdı ve selefinin tartışmalı kararlarını geçersiz kıldı. “Yolumuz şeffaflık ve ifade özgürlüğü” dedi.
Suriye’de tedavüle giren yeni banknotlardaki sekiz köşeli yıldız, tasarımın ötesinde kültürel ve siyasi mesajlar taşıyor. Semboller üzerinden güçlü bir analiz.
Afganistan Platformu (AP), savaşın değil barışın dilini dünyaya taşımak için Türkiye’den güçlü bir iletişim atağı başlattı.
Denizli Büyükşehir Belediyesi Sevgi Eli, 2025'te afetzedeler de dahil binlerce aileye giysi ve ev eşyası yardımı ulaştırdı.
Yazar Adnan Kalkan, Aile Masası’nın 7. bölümünde sevgi, saygı ve merhametin aileyi nasıl ayakta tuttuğunu İslami ve insani boyutlarıyla ele alıyor.
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te Noter’in yanında açılan Nevale Yemek, ev tadında sulu yemekleri, uygun fiyatı ve aile emeğiyle kısa sürede ilgi odağı oldu.
ERCAN KUTLU / MEDYA90 - Balıkçı Kenan, Siteler Ortaokulu’nun başarılı öğrencilerini ağırladı. Balık boldu, meyve suyu boldu; en çok da cömertlik ve mutluluk vardı.
Modern hayatın dağınıklığında kaybolan insan için kalıcı iz bırakmanın yolu, tek bir ana hedef seçip zamanı, enerjiyi ve anlamı onun etrafında toplamaktan geçiyor.
AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet Bereket, uyuyan hücreler ve FETÖ terör örgütüyle mücadelenin tavizsiz sürdürülmesi gerektiğini açıkladı.
AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet Bereket, artan sokak çeteleri ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek yetkilileri acil ve caydırıcı önlemler almaya çağırdı.
Çekmeköy Çamlık Mahallesi'nde İETT şoförü tartışma sonrası kontrolü kaybetti, otobüs kaldırıma çıkarak araçlara ve yayalara çarptı. Olay yerinde panik yaşandı, yaralılar yola savruldu.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bir gemide bakım sırasında karbondioksit tüpü patladı. İlk belirlemelere göre 1 işçi hayatını kaybetti, 4 kişi gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat merkezli 12 ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonlarında 32 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
17 yıldır sürdürülen Yazı, Editörlük ve Medya Kursu’nun mezunları, Türk Edebiyatı Vakfı’ndaki törende belgelerini usta kalemlerin elinden aldı.
Yazı Editörlük ve Medya Kursu’nu başarıyla tamamlayan 36 kursiyer, yarın Sultanahmet’te Türk Edebiyatı Vakfı’nda düzenlenecek törenle belgelerini alacak.
Bir grup lise öğrencisi, Osmanlı’dan günümüze uzanan 200 yıllık vakıf mirasını belgesel, web sitesi ve akademik makaleyle bilim dünyasına taşıdı.
Yozgat’ta düzenlenen Edebiyat ve Bilim Buluşması programında Prof. Dr. Hamdi Temel, akademik birikimini ve edebi çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.
Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında öğrencilerle buluşan yazar A. Levent Ertekin, Türkçenin tarihsel gücünü ve Gazi Umur Bey’in dil mirasındaki rolünü anlattı.
Bahçekent Veteriner Kliniği’nin deneyimli ismi Veteriner Mustafa Büke, kış aylarında kediler ve köpeklerde görülen sessiz susuzluk tehlikesine karşı hayati uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Hamdi Temel, Pakistan’da düzenlenen uluslararası konferansta mikroplastiklerin insan vücudunda organlardan beyne kadar ilerleyebildiğini açıkladı.
Karya Farma HBX Ar-Ge ekibi, klasik antibiyotiklerin ötesine geçen HBX-2371 metodolojisiyle çok katmanlı biyolojik etki ağına sahip “akıllı antibiyotik” çalışmasını duyurdu.
HABER / ERCAN KUTLU - Adil Türkiye Partisi Genel Başkanı Dr. Ata Barlas Aşkar, kanser ve kronik hastalıklarda bilimsel yaklaşım, etik sorumluluk ve hasta güvenliğinin esas alınması gerektiğini vurguladı.
İzmir’de iki Hacettepe Üniversitesi mezunu ergoterapist tarafından kurulan Ergoterapi Danışmanlık Merkezi, özel eğitimde bireysel çözümler sunuyor.
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.