Tarih: 12.07.2022 09:57

Göz yaralanmalari en çok temmuz ayinda görülüyor

Facebook Twitter Linked-in

Türk Oftalmoloji Dernegi, temmuz ayinin göz yaralanmalarinin en sik görüldügü ay oldugunu, organ ve görme kaybi gibi çok ciddi sonuçlari alinacak basit önlemlerle engellemenin mümkün oldugunu açikladi.

 

Türk Oftalmoloji Dernegi Oküler Travma ve Medikolegal Oftalmoloji Birimi Sekreteri Prof. Dr. Züleyha Yalniz Akkaya, “Dünya Saglik Örgütü’nün rakamlarina göre göz yaralanmalarindan dolayi 19 milyon kisi bir gözünde görme yetisini kaybetmis durumdadir. Yaz aylarinda göz yaralanmalarinda belirgin artis oluyor. Basit önlemlerle gözlerimizi korumak mümkün” dedi.

 

55 milyon kiside göz yaralanmasi

 

Türkiye’deki göz doktorlarini temsil eden tek dernek olan Türk Oftalmoloji Dernegi, yaz aylarinda artis gösteren göz yaralanmalarina karsi bireylerin göz sagligini korumalari için almasi gereken önlemlerle ilgili önemli açiklamalarda bulundu. Prof. Dr. Züleyha Yalniz Akkaya Dünya Saglik Örgütü’nün rakamlarina göre her yil yaklasik 55 milyon kisinin göz yaralanmasi geçirdigini, dünyada her yil yaklasik 23 milyon kisinin göz travmalari sonucu en azindan tek tarafli görme kaybi yasadigini belirtti.

 

19 milyon kisi yaralanma sonucu bir gözünü kaybediyor

 

Prof. Dr. Züleyha Yalniz Akkaya her yil 19 milyon kisinin göz yaralanmalari sonucu bir gözünü kaybettigini ya da görme yetisinin büyük bir bölümünü yitirdigini sözlerine ekleyerek, “Göz yaralanmalari, gözde kalici hasar, görmede azalma, görme kaybi ve organ kaybina neden olmalari nedeniyle önemlidir. Bu tür yaralanmalarin kisilerde hayati boyunca görülme ihtimali yüzde 20’dir. Yaz aylarinda göz travmalari artiyor. Tüm göz yaralanmalarinda oldugu gibi yaz aylarindaki yaralanmalar en çok erkekler ve çocuklarda görülmektedir.” dedi.

 

Akkaya su bilgileri aktardi: “Gündüzlerin uzun, havanin sicak ve okullarin tatil olmasiyla açik havada daha tehlikeli aktivitelerin yapilmasina bagli olarak göz travmalari yaz aylarinda artiyor. Hasat döneminde tarim alanlarinda çalisanlar da göz travmalarina maruz kaliyor. Suç ve siddet olaylari yaz aylarinda artima egilimindedir. Dügün ve çesitli kutlamalar açik havada yapildigindan havai fisek yaralanmalari da yaz aylarina özgü yaralanmalardir. Seyir esnasinda araçlarin camlarinin açik tutulmasi, kapaklari patlama özelligine sahip sodalarin içecek olarak tercih edilmesi yaz aylarindaki göz travmalarinin daha nadir görülen nedenlerindendir.”

 

 

Göz yaralanmalarini önlemek için

 

Prof. Dr. Züleyha Yalniz Akkaya göz travmalarini önlemenin mümkün oldugunu belirterek, is yerlerinde koruyucu polikarbonat gözlük ve baret takilmasinin ve havai fisek kullaniminin kontrol altina alinmasinin önemine dikkat çekti. Akkaya ayrica “Genellikle çocuk ve kadinlarin maruz kaldigi ev içi kazalarinin önlenmesinde de koruyucu gözlüklerin yeri vardir. Kimyasal maddeler kullanilirken ve ev içi tadilatlarinda koruyucu gözlük ve eldiven takilmali çocuklar ortamdan uzaklastirilmalidir. Temizlikte kullanilan kimyasal maddeler kilitli dolaplarda, tutulmali, çocuk yeterli olgunluga geldiginde bu maddelerle ilgili bilgilendirilmeli.” dedi.

 

  

TOD Hakkinda

 

Türk Göz Hekimlerinin resmi ulusal mesleki dernegi olan Türkiye Oftalmoloji Dernegi (TOD), göz hastaliklari uzmanlarini ve bu konuda uzmanlik egitimi almakta olan hekimleri bünyesinde barindiriyor. 5 bini askin üyesiyle ulusal göz sagligina katkida bulunmayi, üyelerinin mesleki ve bilimsel alanlar basta olmak üzere her alanda gelismelerini saglamayi, haklarini korumayi, halkin göz sagligini ve meslegin gelecegini tehdit eden etik ve bilim disi uygulamalarla mücadele etmeyi amaçliyor. 1928 yilinda kurulan dernegin genel merkezi Istanbul’da bulunuyor. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —