Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Çocuklarimiza hayatin her alaninda en iyisini sunmak istiyoruz. En iyi okullarda okusun, en iyi gidalarla beslensin, en iyi çocuklarla arkadaslik etsin…
Çocuklarimiza hayatin her alaninda en iyisini sunmak istiyoruz. En iyi okullarda okusun, en iyi gidalarla beslensin, en iyi çocuklarla arkadaslik etsin… Ancak özellikle arkadaslari konusunda bazen problem yaratabiliyoruz. Ebeveynlerin çocuklarinin arkadaslik iliskilerine daha dengeli yaklasmasi gerektigini söyleyen DoktorTakvimi.com uzmanlarindan Psk. Dan. Isil Ustaalioglu, bu konuda ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulunuyor.
Çocuklarin sosyal gelisimi ailede baslar ve arkadaslik iliskileriyle sürdürülür. Yani çocugun sosyallesebilmesi için arkadaslik iliskisi kurmaya ihtiyaci vardir. Sosyal iliskiler, çocuk hakkinda birçok bilgiye ulasmamiza yardimci olur. Çünkü her çocuk kendi kisilik özelligini arkadaslariyla kurdugu iliskilere mutlaka yansitir. Çocuklar, yaklasik ortaokul dönemine kadar arkadaslik iliskilerini yönetmek için yetiskin destegine ve tecrübesine ihtiyaç duyar. Anne ve babalar çocuklarinin arkadaslik iliskileri konusunda çok hassastir. Çocuklar içinse arkadaslik iliskileri bambaska bir dünyayi temsil eder.
Çocugunuz sizi örnek alir
“Çocuklarimizi yetistirirken onlarin güzel davranislar edinmesini isteriz” diyen DoktorTakvimi.com uzmanlarindan Psk. Dan. Isil Ustaalioglu, ancak bunun için öncelikle ebeveynlerin benzer tutumlar sergilemesi gerektiginin altini çiziyor: “Çocugunuz kendine sizi örnek alir. Sahip oldugu olumsuz duygularini saglikli yasayamayan, öfkeli ve müdahaleci ebeveynlerin çocuklari da genelde olumsuz duygularini kontrol etmekte zorlanir. Çocuga emir verici veya kontrolcü yaklasan ebeveynler istemeden de olsa çocuklarina diktatörlügü ögretebilir ve onlarin sahip olabilecegi sosyal becerilerini gelistirmek yerine geriletebilir. Anne ve babanin davranislari, çocugun arkadaslariyla olan davranis ve tepkilerine etki eder. Çocugun ilk iliskisi kendine bakim verenle yani genelde anne ve babayla olur. Ebeveynlerinden gözlemlediklerini ve ögrendiklerini gerçek hayattaki iliskilerinde uygulayan çocuk, rol model aldigi ebeveynin davranislarina benzer davranislarda bulunur.”
En etkili anne-baba tutumu demokratik tutumdur
Ebeveynlerin çocuklarinin arkadaslik iliskilerine yaklasirken kontrolcü olma noktasinda dengeyi saglamasi gerektigine dikkat çeken Psk. Dan. Ustaalioglu, en etkili anne-baba tutumunun demokratik tutum oldugunu söylüyor. Anne, baba ve çocuk arasinda esitlik temelli bir iliski olmasi gerektigini de belirten Ustaalioglu, “Aile üyeleri arasinda sevgi, saygi, hosgörü bulundugunda, çocugun sosyal gelisimine en uygun aile ortami olusturulmus olur” diyor. Psk. Dan. Isil Ustaalioglu, ebeveynlerin çocuklarinin arkadaslik iliskileri konusunda dikkat etmesi gerekenleri ise söyle siraliyor:
Öncelikle zorunlu kalmadikça çocugunuzun arkadaslik iliskileriyle ilgili yönlendirmede bulunmayin. Çocugun kendi kararlarini özgürce verebilmesi konusunda hosgörülü olun. Yani çocuk arkadaslariyla oyun oynadiginda, tartistiginda, konustugunda ya da herhangi bir paylasimda bulundugunda müdahale etmeyin. Nerde, ne zaman, nasil davranacagina birakin, çocugunuz kendisi karar versin. Sürekli arkadaslariyla ilgili ayni sorulari sorarak çocugunuzu bunaltmayin. Unutmayin önemli olan çocugun size bahsettigi anlardir. Çocugunuz sizinle arkadaslari hakkinda konusmak istediginde gerçek bir dinleyici olun. Onun size ne anlatmak istedigine kulak verin. Abartili olumsuz tepkilerden kaçinin. Yogun öfke, saskinlik, korku tepkilerinden uzak bir dinleme biçimi konunun anlasilmasi bakimindan daha saglikli olacaktir. Çocugunuzun arkadasiyla yasadigi sorunlari çözmesi için ona zaman verin. Her çocuk arkadaslariyla sorun yasarr. Bu sorunlar çocugun sosyal iliskilerini ve sorun çözme becerisini gelistirebilmesi için büyük bir firsattir. Destege ihtiyaci oldugunda çocugunuza kendi fikrini sorun. Neye ihtiyaci oldugu kendisine sorulan çocuk cevap vermek yani sorunu çözebilmek için düsürecektir. Böylece kendi sorunlariyla bas etme becerisi elde edecektir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.