Tarih: 10.07.2022 12:03

Beynindeki tümörden sohbet ederken kurtuldu!

Facebook Twitter Linked-in

27 yasindaki Danyel Yousuf, beynindeki tümörden, KKTC’de ilk kez, Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi’nde beyin cerrahisi ekibi tarafindan yapilan uyanik beyin tümörü ameliyati ile kurtuldu. 

 

Son dönemde sik sik havale geçiren ve sol tarafinda güç kaybi yasayan 27 yasindaki Danyel Yousuf’a Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi’nde gerçeklestirilen tetkiklerde beyin tümörü teshisi konuldu. Yousuf, beynindeki 6 santimetre büyüklügündeki tümörden, Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi’nde Doç. Dr. Özgür Çelik ve Dr. Hüsnü Kosucu tarafindan “Uyanik Beyin Tümörü (Uyanik Kraniotomi)” teknigi ile gerçeklestirilen operasyonla kurtuldu.  

 

Hekim deneyimi ve yüksek teknolojik donanim gerektiren Uyanik Beyin Tümörü (Uyanik Kraniotomi) ameliyati, dünyada sayili merkezde uygulanabiliyor. Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi’nde gerçeklestirilen operasyon ise Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde bir ilk olma özelligi tasiyor. 

 

Uyanik beyin tümörü ameliyati ile kalici hasarlarin önüne geçiliyor!

Hasta ile iletisim halinde gerçeklestirilen Uyanik Kraniotomi; hareket, konusma, güç kaybi gibi beyin fonksiyonlarini etkileyen sinirlerin korunmasini amaçliyor. 27 yasindaki Danyel Yousuf da Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi’nde gerçeklestirilen  2 saatlik operasyonla beynindeki tümörden herhangi bir fonksiyon kaybina ugramadan kurtuldu. 

 

Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dali Uzmani Doç. Dr. Özgür Çelik baskanliginda gerçeklestirilen uyanik beyin tümörü ameliyati, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmani Dr. Hüsnü Kosucu, Nöroloji uzmani Dr. Nurhak Demir, Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlari Dr. Yesim Taseli ve Dr. Arda Yaman’in da yer aldigi kalabalik bir hekim kadrosu ve ameliyathane ekibi tarafindan gerçeklestirildi. 

 

Doç. Dr. Özgür Çelik, tümörün beyinden çikarilmasi sirasinda Uzm. Dr. Nurhak Demir ile koordineli çalistiklarini, cerrahi islem devam ederken hastanin nörolojik durumunun sürekli takip edildigini, yapilan muayenelerle hastanin sol kol ve sol bacaktaki hareket yeterliliginin sürekli degerlendirildigini söyledi. Yaklasik 2 saat süren ameliyat sonunda vücudun sol tarafini hareket ettiren beyin bölgesinden yaklasik den 6 santimetrelik tümör basariyla çikarildi.  

 

Uyanik beyin tümörü ameliyatinin, tümörün çikarilmasi sirasinda beynin zarar görmesini ve hastada kalici hasarlar olusmasini engellemek için uygulanan sofistike bir teknik oldugunu söyleyen Doç. Dr. Özgür Çelik, “Bu ameliyati, genel anestezi risklerinden korunmak için bölgesel anestezi uygulamalariyla yapilan islemlerle karistirmamak gerekir. Uyanik ameliyat genel anestezi altinda yapilan ameliyatlardan kat ve kat daha risklidir. Uyanik beyin tümörü ameliyati ile islem sirasinda hasta nörolojik açidan sürekli muayene edilir, fonksiyonel beyin dokusu haritalandirilarak, beyin fonksiyonlari anlik degerlendirmelerle korunur. Böylece tolere edilemeyecek kalici agir hasarlarin olusma riski en aza indirgenir” ifadelerini kullandi.

 

Ameliyat sirasinda hasta ve doktor iletisim halinde kaliyor

Insan kafatasi derisi, kemigi ve beyin zari agri lifleri içerirken, beyinde agri lifi bulunmuyor. Bu ameliyat total skalp blogu (kafatasi cildinin tamamen agrisiz hale getirilmesi) denilen özel bir islem uygulandiktan sonra basliyor. Ameliyatin beyin zari açilana kadar olan kisminda hastanin konforunu saglamak için kisi oldukça yüzeysel bir anestezi ile uyutuluyor. Beyin zari açildiktan sonra hasta uyandiriliyor. Doç. Dr. Özgür Çelik, “Beyin içerisinde islem yaparken agri ve aci hissedilmez. Bu nedenle ameliyat sirasinda hasta uyanik haldedir. Konusmasi, kol bacak hareketleri takip edilir. Ameliyat sonrasi konusma bozuklugu ve felç gibi risklerle karsi karsiya kalma riski en aza indirgenir. Beyin içi islem tamamlandiktan sonra cerrahi katmanlarin kapatilmasi asamasinda ise hasta yeniden uyutulur” diyor.

 

Uyanik beyin tümörü ameliyatlari dünyada sayili merkezde yapilabiliyor

Uyanik beyin tümörü ameliyatlari, dünyada üst düzey ameliyatlar sinifinda kabul ediliyor. Bu ameliyat tekniginin dünyada sayili merkezde yapilabildigini hatirlatan Doç. Dr. Özgür Çelik, “Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi’nde bu ameliyatlari gerekli ve uygun hastalarda rutin olarak uygulamaya basladik. Bu ameliyatlar sirasinda, tümörle saglam beyin dokusu arasindaki siniri belirlemede nöronavigasyon, güçsüzlük gelisme ihtimali olan kas gruplarinin elektrofizyolojik olarak takibine olanak saglayan nöromonitörizasyon ve tümörün beyinden çikarilmasini kolaylastiran ultrasonik aspiratör teknolojilerini kullanmaktayiz” dedi. 

 

Uyanik beyin tümörü ameliyati hastaya genel anestezi verilmeden yapiliyor

Uyanik beyin tümörü ameliyati hastaya genel anestezi vermeden yapilan beyin ameliyati anlamini tasiyor. Yöntem fonksiyonel beyin bölgelerinin gerçek-zamanli ve tam olarak haritalanmasina olanak saglayarak, ameliyat sirasinda özellikle kalici felç ve konusma bozukluklarinin gelisme riskini en aza indirgiyor. Bu nedenle özellikle motor alan ve konusma merkezinde yerlesen tümörlerin cerrahisinde genel anesteziye göre daha üstün özel bir yöntem olarak kabul ediliyor.

 

Uyanik beyin tümörü ameliyatinin karari titiz bir degerlendirme sonucunda veriliyor. Ameliyat öncesinde çok detayli radyolojik incelemeler yapiliyor. Özellikle çekilen fonksiyonel MR görüntüleriyle, tümörün fonksiyonel beyin bölgeleri ile olan iliskisi ortaya konuluyor. Bu dogrultuda cerrahinin uyanik kraniotomi teknigi ile yapilip yapilmayacagina karar veriliyor. Fonksiyonel bölgede yer almayan tümörler için uyanik kraniotomi tercih edilmiyor.

 

Ameliyat sonrasi fizik tedavi destegi de alan ve kendi basina yürüyebilir hale gelen Danyel Yousuf, sol kolunun da kuvvetlenmeye basladigini söyledi. Yousuf, ameliyati ve ameliyat sonrasi tedavisiyle ilgilenen Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi doktor, hemsire, fizyoterapist ve tüm saglik personeline tesekkür etti. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —