Pako Sokak Hayvanlari Sosyal Yasam Kampüsü
Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in hayvan haklari odakli vizyonu kapsaminda çalismalarini sürdüren Pako Sokak Hayvanlari Sosyal Yasam Kampüsü’nde kedi ve köpekler hem tedavi ediliyor hem de sahiplendiriliyor. Can dostlari sahiplenenlerin arasinda onlarin tedavilerini üstlenen Pako çalisanlari da bulunuyor. Veteriner Hekim Devran Aydin ve Radyoloji Teknikeri Gül Kaplan bunlardan sadece ikisi.
Izmir Büyüksehir Belediyesi Pako Sokak Hayvanlari Sosyal Yasam Kampüsü can dostlari sahipsiz birakmiyor. Kampüste Veteriner Isleri Müdürlügü personeli tarafindan tedavi edilen kedi ve köpeklere sicak yuva imkani da saglaniyor. Bazen de personel kendi tedavi ettigi can dostlari sahipleniyor. Veteriner Hekim Devran Aydin tedavi sürecinde bag kurdugu “Çiko”ya,
Radyoloji Teknikeri Gül Kaplan ise “Kavun”a evinin kapilarini açti.
Baglandim, birakamadim
Devran Aydin kedilerin yükseklik algisi olmadigi için genellikle cam veya balkondan düsme sonucu yaralanarak tedavi için Pako Sokak Hayvanlari Sosyal Yasam Kampüsü’ne getirildigini söyledi. Yüksekten düsmeye bagli olarak ayagi ve kürek kemigi kirilan “Çiko”yu da kendisinin tedavi ettigini dile getiren Aydin, “Bazi hayvanlarin Pako Sosyal Yasam Kampüsü’ndeki tedavisi uzun sürüyor. Onlardan biri de Çiko’ydu. Çiko’yu ameliyattan sonra yürüyüsü düzelsin diye her gün gezdirmem gerekiyordu. Ara sira eve de götürüyordum. Iki üç ay derken giderek baglandim. Sonra farkina vardim ki onu sahiplendiremeyecegim derecede güçlü bir bag kurmusum. Sahiplendirmekten vazgeçip ben sahiplendim. Daha önce de burada tedavi ettigimiz bir kediyi sahiplenmistim. Simdi iki kedim oldu” dedi. Aydin, bazi insanlarin sahiplendikleri hayvanlari terk ettigini ifade ederek “Bu hayvanlar için duygusal bir çöküs oluyor. O nedenle hayvan sahiplenenler bunun ömür boyu bir baglilik oldugunu bilmeliler” diye konustu.
“Aramizda inanilmaz bir bag olustu”
Pako Sokak Hayvanlari Sosyal Yasam Kampüsü Radyoloji Teknikeri Gül Kaplan da tedavi için kampüse getirilen Kavun isimli erkek köpegi sahiplendi. Daha önce de golden cinsi köpeginin oldugunu, ancak 6 yilin sonunda kayboldugunu söyleyerek, “Ben o zaman çok üzüldüm. Bir süre hayvan sahiplenemedim. Burada ise basladigim zaman Kavun ile karsilastik. Aramizda inanilmaz bir bag olustu. Sanki kaybolan köpegimizi bulmus gibi çok heyecanlandim. Sahiplenmeye karar verdim” dedi.
Kaplan: “Lütfen onlari terk etmeyin”
Kavun’la yasamanin çok keyifli oldugunu dile getiren Gül Kaplan, “Bu durumu bir yol arkadasligi gibi düsünmek lazim. Onunla yol almak, bir seyler paylasmak harika. Geri dönüsü de inanilmaz oluyor. Sizi öyle seviyor, öyle bekliyor ki. Tek karsiligi sevgi. Geçenlerde terk edilen bir can dostumuz daha geldi. Kafeste toplu yasamaya alisik degil. Cins köpeklerle birlikte yasamaya alisik degil. Bütün gün agliyor, sahibi bekliyor. Kafese gittigimizde onu sahiplenecegimizi düsünüyor. Bu olmayinca yeniden agliyor. Hiçbir zaman sürece adapte olamiyor. Burada bütün canlilara çok iyi bakiliyor. Ama bazilari ev hayvani ve böyle ortamlarda yasamaya uygun degil. Lütfen onlari terk etmeyin. Onlarin üzüldügünü, agladigini, sahiplerini beklediklerini unutmasinlar. Lütfen imkani olan buradan dostlarimizi sahiplensin”.
Pako Sokak Hayvanlari Sosyal Yasam Kampüsü’nde Doberman, Golden, Sibirya Kurdu, Rottweiler, Belçika Kurdu, Alman Kurdu cinsi can dostlar da bulunuyor.
Satin alma sahiplen
Avrupa standartlarinda insa edilen yesil odakli kampüs, adini 2020 yilinda hayatini kaybeden gazeteci Bekir Coskun’un köpegi Pako’dan aldi. 16 barinak ve 4 hizmet binasindan olusan kampüste yavrular ve farkli köpek cinsleri için birimler kuruldu. Yaklasik 37 bin metrekarelik alanda insa edilen tesisin kapasitesi ilave barinaklarla 3 bin köpege kadar çikabilecek. Merkezde tedavi ve rehabilitasyona ihtiyaç duyan hayvanlarin sorunlarinin giderildigivve sahiplendirmenin tesvik edildigi veteriner hizmet birimleri, yasakli irk barinaklari ve karantina bölümleri de bulunuyor. Açik hava amfi ve gösteri alaninin da bulundugu tesiste “Satin alma sahiplen” slogani ile yurttaslar burada ortak bir alanda köpeklerle bir araya gelebiliyor. Kampus, sokak hayvanlari acil müdahale üssü olarak da hizmet veriyor. Uzman hekimler tarafindan birçok komplike operasyon burada yapilabiliyor.