Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, "Insanlarin 12 saat, 14 saat zorla çalistirildigi günler geride kalmistir. Bugün 8-5 mesaisinin geride kaldigi bir dönemden geçiyoruz" dedi. Peki dünyada durum nasil? 8-5 mesaiye veda mi ediyoruz? Türkiye’de de çalisma saatleri düsürülebilir mi?
Part time islerde artis var
Dünyada çalisma saatlerinin düstügünü belirten Hanersman Danismanlik Kurucusu, Akademisyen-Yazar Ecehan Ersöz “21. yüzyilda is yapma biçimleri dijitallestikçe is hayatinin tüm bilesenlerine dair yeni düzenleme ihtiyaçlari doguyor. Mesai saatleri de bunun basinda geliyor. Dünyada çalisma saatleri ve çalisan motivasyonu ve verimliligi üzerine birçok arastirma yapiliyor. 8-5 mesaisinin alternatifini uzaktan çalisma ya da hibrit dedigimiz hem online hem fizikselin bir arada oldugu sistem olusturuyor. 8-5 mesai süresinde çalisanlar performans ve is çiktisi bazinda degerlendirildiginde kisalma mümkün olabiliyor. Hatta dünyada part time çalisilan islerde de artis söz konusu. Ilanlarda da bu durum göze çarpiyor. Çalismanin ve isin gelecegine dair birçok arastirma bunu gösteriyor. Dünya genelinde is modellerinin esneklestigi bir dönemden geçtigimiz için çalisma süresinin de buna göre sekillenmesi gerekiyor. Yine part-time çalisma da mesai saatinin daha kisa oldugu bir model. Örnegin Amerika'da part time çalisanlarin 2022 yilinda 26.5 milyon kisiye ulasacagi tahmin ediliyor. Avrupa'da da part time çalismanjn arttigi birçok ülke bulunuyor. Esnek/akilli çalisma konseptleri öne çikiyor” dedi.
Türkiye’de de düsebilir
Türkiye'de de belli kosullar saglanarak çalisma saatlerinin düsürülebilecegini aktaran Ersöz, “Fakat bu tamamen sektörün ve departmanlarin isleyisine göre degerlendirilmeli. Ilaveten performans bazli is sonuçlarina odaklanarak çalismak da diger bir yöntem. Fakat bu mesai süresindeki azaltma her pozisyonun dogasina uygun olmayabilir. Örnegin üretim gibi sürekliligi olan sürekli takip ve kontrol isteyen departmanlarda uygulanmasi zor olabilir. Ayrica artik is dünyasinin en önemli ihtiyaci yaraticilik. Rutin isleri yazilimlar zaten hallediyor ve çalisanlarin bu islere harcadigi zaman azaliyor. Mesai saatinde gerçeklestirilecek azalma çalisanlarinin farkli projeler gelistirmeleri için yaraticiliklarini artiracaklari sekilde desteklenebilir. Diger yandan is-yasam dengesi de önemli bir çalisan ihtiyaci oldugundan mesai saatlerine dair yapilacak düzenlemeler bu konuya da katki saglayabilir” diye konustu.
Çalisanlar sikiliyor
Çalisma saatlerindeki degisikligin sirketler ve çalisanlar için etkileri hakkinda da bilgi veren Ersöz, “Aslinda bir süredir artan dijitallesme / dijital dönüsüm uygulamalari; bir isletmeyi olusturan birçok fonksiyonun, çalisanlarin fiziksel bir ortamda illa 8-5 bulunmadan da yönetebilecegini kanitlar nitelikteydi. Geleneksel çalisma düzeni ve 8-5 mesai dijitallesmenin olmadigi dönemlere ait bir çalisma yöntemi. Baktigimizda endüstri devriminin ilk yillarindaki gibi islerin manuel yapildigi ve yavas ilerledigi bir dönemde degiliz. Öte yandan dijitallesmede alt yapinin saglandigi isletmelerde islerin yapilma süresi de kisaliyor. Diger yandan islerini tamamlayip da illa 8-5 mesai süresini tamamlama zorunlulugu çalisanlarda sikilmalara yol açabiliyor. Bu durumda is yerinde fiziksel olarak bulunulsa da zihnen baska mesguliyetlerle ilgilenme gibi bir verimsizlik de yasanabiliyor” ifadelerini kullandi.
‘Zaman degil nitelik önemli’
Çalisan memnuniyeti ve motivasyonu günümüz isletmelerinin giderek daha fazla dikkate aldigi bir konu olduguna dikkat çeken Ersöz, “Is veren markasi çalismalari kapsaminda bunu ele alan isletmelerde var. Mesai saatlerinin düsürülmesine olumlu bakan isletmelerde genelde çeviklik kültürü devreye giriyor. Bu kültürde mesai kavramini 8-5 ile sinirlamak yerine üretilen isin kalitesi ve niteligi ne kadar süre is yerinde kalindigindan daha çok önem kazaniyor. Bu kültürün içsellestirilmesi için bazi konularin sirket çalisanlarinca içsellestirilmesi gerekiyor” dedi.
‘Hedefe odaklanmak’
Ersöz, bu konulari ise su sekilde siraladi:
- Strateji Birligi, ortak paylasilan vizyon ve misyon ile firsatlar dogrultusunda hedefler belirlemek.
- Çevik Liderlik ile somut çiktilara ve hedeflere odaklanmak.
- Ekiplere bir isi nasil yapmalari gerektigini söylemek yerine, ekip üyelerini yetkilendirmek, inisiyatif vermek.
- Ekibin ortak vizyon benimsemelerini ve böylece motivasyon kazanmalarini saglamak.
- Üretilecek net bir deger tanimlamasi yapmak ve çalisanlarla paylasmak. Ayrica bunu destekleyecek basit, yalin ve somut metrikler kullanmak. Sabit bir mesai süresi yerine performans kriterlerini baz almak.
- Ortak hedefler dogrultusunda performans odakli olmak.
- Seffaf bilgi paylasimi ile çalismak, hiz ve verimlilik kazanmak.
- Gerekli teknolojik altyapiyi saglamak.
- Düzenli geri bildirimlerle süreçleri ve is sonuçlarini denetlemek.
Ticaret Bakanı Bolat ve Macar mevkidaşı Szijjártó, iki ülke iş insanlarını bir araya getiren toplantıya ev sahipliği yaptı.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, Ahmed Şara ile Mazlum Abdi arasında ayarladığı telefon görüşmesi, Şara'nın hattı açmamasıyla sonuçlandı.
New York Belediye Başkanı Mamdani, İsrail ile ilgili eski kısıtlamaları kaldırdı ve selefinin tartışmalı kararlarını geçersiz kıldı. “Yolumuz şeffaflık ve ifade özgürlüğü” dedi.
Suriye’de tedavüle giren yeni banknotlardaki sekiz köşeli yıldız, tasarımın ötesinde kültürel ve siyasi mesajlar taşıyor. Semboller üzerinden güçlü bir analiz.
Afganistan Platformu (AP), savaşın değil barışın dilini dünyaya taşımak için Türkiye’den güçlü bir iletişim atağı başlattı.
Denizli Büyükşehir Belediyesi Sevgi Eli, 2025'te afetzedeler de dahil binlerce aileye giysi ve ev eşyası yardımı ulaştırdı.
Yazar Adnan Kalkan, Aile Masası’nın 7. bölümünde sevgi, saygı ve merhametin aileyi nasıl ayakta tuttuğunu İslami ve insani boyutlarıyla ele alıyor.
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te Noter’in yanında açılan Nevale Yemek, ev tadında sulu yemekleri, uygun fiyatı ve aile emeğiyle kısa sürede ilgi odağı oldu.
ERCAN KUTLU / MEDYA90 - Balıkçı Kenan, Siteler Ortaokulu’nun başarılı öğrencilerini ağırladı. Balık boldu, meyve suyu boldu; en çok da cömertlik ve mutluluk vardı.
Modern hayatın dağınıklığında kaybolan insan için kalıcı iz bırakmanın yolu, tek bir ana hedef seçip zamanı, enerjiyi ve anlamı onun etrafında toplamaktan geçiyor.
AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet Bereket, uyuyan hücreler ve FETÖ terör örgütüyle mücadelenin tavizsiz sürdürülmesi gerektiğini açıkladı.
AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet Bereket, artan sokak çeteleri ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek yetkilileri acil ve caydırıcı önlemler almaya çağırdı.
Çekmeköy Çamlık Mahallesi'nde İETT şoförü tartışma sonrası kontrolü kaybetti, otobüs kaldırıma çıkarak araçlara ve yayalara çarptı. Olay yerinde panik yaşandı, yaralılar yola savruldu.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bir gemide bakım sırasında karbondioksit tüpü patladı. İlk belirlemelere göre 1 işçi hayatını kaybetti, 4 kişi gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat merkezli 12 ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonlarında 32 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
17 yıldır sürdürülen Yazı, Editörlük ve Medya Kursu’nun mezunları, Türk Edebiyatı Vakfı’ndaki törende belgelerini usta kalemlerin elinden aldı.
Yazı Editörlük ve Medya Kursu’nu başarıyla tamamlayan 36 kursiyer, yarın Sultanahmet’te Türk Edebiyatı Vakfı’nda düzenlenecek törenle belgelerini alacak.
Bir grup lise öğrencisi, Osmanlı’dan günümüze uzanan 200 yıllık vakıf mirasını belgesel, web sitesi ve akademik makaleyle bilim dünyasına taşıdı.
Yozgat’ta düzenlenen Edebiyat ve Bilim Buluşması programında Prof. Dr. Hamdi Temel, akademik birikimini ve edebi çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.
Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında öğrencilerle buluşan yazar A. Levent Ertekin, Türkçenin tarihsel gücünü ve Gazi Umur Bey’in dil mirasındaki rolünü anlattı.
Bahçekent Veteriner Kliniği’nin deneyimli ismi Veteriner Mustafa Büke, kış aylarında kediler ve köpeklerde görülen sessiz susuzluk tehlikesine karşı hayati uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Hamdi Temel, Pakistan’da düzenlenen uluslararası konferansta mikroplastiklerin insan vücudunda organlardan beyne kadar ilerleyebildiğini açıkladı.
Karya Farma HBX Ar-Ge ekibi, klasik antibiyotiklerin ötesine geçen HBX-2371 metodolojisiyle çok katmanlı biyolojik etki ağına sahip “akıllı antibiyotik” çalışmasını duyurdu.
HABER / ERCAN KUTLU - Adil Türkiye Partisi Genel Başkanı Dr. Ata Barlas Aşkar, kanser ve kronik hastalıklarda bilimsel yaklaşım, etik sorumluluk ve hasta güvenliğinin esas alınması gerektiğini vurguladı.
İzmir’de iki Hacettepe Üniversitesi mezunu ergoterapist tarafından kurulan Ergoterapi Danışmanlık Merkezi, özel eğitimde bireysel çözümler sunuyor.
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.