Beyin Dostu Takviyeler

Beyin Dostu Takviyeler

Yaslanmayla birlikte beyin fonksiyonlarinda yasanan kaybin beynin dogru sekilde desteklenmesiyle önlenebilecegine dikkat çeken Dr. Elif Pahsa, 22 Temmuz Dünya Beyin Günü kapsaminda, beyin dostu destekleri siraladi.

Yaslanmayla birlikte beyin fonksiyonlarinda yasanan kaybin beynin dogru sekilde desteklenmesiyle önlenebilecegine dikkat çeken Dr. Elif Pahsa, 22 Temmuz Dünya Beyin Günü kapsaminda, beyin dostu destekleri siraladi.

 

Tarih boyunca insanlik yaslanmayi durdurmaya çalisti. Bugün halen dünyanin her kösesinde bilim insanlari yaslanmaya çare ariyor. Dünyada her gün binlerce insan yaslanma kaynakli, Alzheimer gibi hastaliklara yakalaniyor. Bu nedenle beyin sagligi konusundaki farkindalik büyük önem tasiyor.

 

Peki beynimizi nasil koruyabiliriz? 

Dogal yaslanmanin beyin fonksiyonlarimiza ilk etkisinin bellek gücündeki azalma oldugunu belirten Dr. Elif Pahsa, bu kaybin beynin dogru sekilde desteklenmesiyle önlenebilecegine dikkat çekiyor. Nootropik adi verilen bu desteklerin saglikli insanlarda beyin fonksiyonu üzerinde faydali etkisi olan takviye edici gidalar oldugu bilgisini veren Pahsa, beyin dostu destekleri söyle siraliyor:

 

“Nootropikler, hafizayi, motivasyonu, yaraticiligi, uyanikligi ve genel bilissel fonksiyonlari artirirlar. Ayrica beyin fonksiyonunda yaslanmayla gelisen düsüsü azaltabilirler. Bir diger önemli konu balik yaglari. Balik yaglari, iki tür omega-3 yag asidinden zengindir. Bunlar DHA ve EPAdir. DHA, beyninizin yapisini ve islevini korumada hayati bir role sahiptir. Aslinda, beyinde bulunan toplam yagin yaklasik 25’ini ve beyindeki omega-3 yaginin da 90’ini olusturur. Beyni hasara ve yaslanmaya karsi koruyabilen anti-inflamatuar etkiye sahiptir”.

 

Yasam Minerali Magnezyum

“Yasam mineralimiz olan, her hücrede etkisini gösteren magnezyum, sinir sisteminin normal isleyisine katkida bulunur. Beyinde anksiyolitik ve sedatif etki yaparak mental rahatlama saglar. Normal psikolojik fonksiyona katkida bulunur. Uyku kalitesini artirir. Yaygin agrilar yaninda yorgunluk, anksiyete, hafiza güçlügü, uyku problemleri, bas agrisi, hiperaktivite ve dikkat eksikligi durumlarinda yatistirici ve engelleyici etkiler gösterir”.

 

Soya, beyaz fasulye, ay çekirdegi, yumurta sarisi, tavuk karacigeri ve sigir karacigeri, sigir beyni gibi besinlerde bulunan Fosfatidilserinlerin de çok önemli oldugunu vurgulayan Pahsa; 

 

“Fosfatidilserin, beynimizde bulunan ve sinir hücrelerinin temel yapitasi olan yag asididir. Beyinde bilgi iletimini saglayarak; ögrenme, hafiza, odaklanma, algilama, yorumlama gibi birçok fonksiyonda görev alir. Alzheimer hastalari ile yapilan çalismalarda 3 aylik fosfatidilserin takviyesi ile hastaligin seyrinde iyiye gidis oldugu görülmüstür. Hafiza problemleri olan yaslilarda 6 aylik fosfatidilserin takviyesi ile hafizada iyilesme oldugu da kanitlanmistir. Özellikle tedaviye dirençli depresyon durumunda, mevcut tedaviye ek olarak verilen fosfatidilserin ve omega-3 takviyesi, depresyon belirtilerini geriletmistir”.

 

“Genel olarak beyin fonksiyonlarini iyilestirdigi görülen kafein; beyni ve merkezi sinir sistemini uyararak çalisir, daha az yorgun ve daha uyanik hissetmemizi saglar. Yapilan arastirmalarda kafeinin enerjik hissettirdigi, hafizayi ve reaksiyon sürelerini iyilestirdigi görülmüstür. Ancak bu etkisini saglamak için kafeinin kaynagi olarak tüketilen kahvenin gün içerisinde tüketilmesi ve 2 kupayi geçilmemesi uygun olacaktir.  

 

Siyah ve yesil çayda bulunan bir tür aminoasit olan L-teanin de tipki kafein gibi beyinde etkilidir. Beyindeki alfa dalgalarini yükseltir, zihnimizi rahatlatir, odaklanmayi artirir ve gün içerisinde uyanik hale getirir. Ayni sekilde gün içerisinde içilecek 2 fincan yesil çayin da stres azaltici ve gece uykusunu da iyilestirici oldugu görülmüstür. 

 

Öte yandan kurkumin ve kurkuminoidlerin, beyinde özellikle dikkat, hafiza ve motivasyon ile iliskili islevlerde görev aldigi bilinen asetilkolinin yikimindan sorumlu asetil kolin esteraz enzimini baskilayici etkisinin oldugu ve bu yolla hafizayi artirici özelliginin bulundugu saptanmistir. 

 

Sonuç olarak zerdeçaldan elde edilen kurkumin ve kurkuminoidlerin; kronik stres, depresyon, yasa bagli bilissel gerileme ve nörodejeneratif bozukluklar olan Alzheimer ve Parkinson hastaliklari tedavisinde yararli olabilecegi gösterilmistir”.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.