Türk Kizilay Çocuk Programlari Koordinatörlügü ve Save the Children Türkiye Ülke Ofisi 6-18 yas grubu çocuklara “Afetlere Hazirlik Egitimleri” veriyor.
Türkiye, hem cografi konumu hem de küresel iklim krizi sebebiyle birçok dogal felakete karsi risk olasiligi en yüksek ülkeler arasinda. Son yillarda gerçeklesen afetlerle çokça insanin ölümü ya da kaybolmasi, toplumlarin iklimle baglantili afetlere karsi nasil hazirlanip karsilik vermesi gerektigi sorusunu gündeme getirdi.
Bu soruya yanit bulmak adina Save the Children Türkiye Ülke Ofisi Afetlere Hazirlik Plani ve Türk Kizilay Çocuk Programlari Koordinatörlügü is birligiyle olusturulan proje, çocuklarin afetlere karsi farkindaliklarinin arttirilmasi ve olasi afet sirasinda ne yapmalari gerektigi konusunda egitimler vermeyi hedefliyor.
2013 yilindan bu yana 4-18 yas grubu çocuklarla; koruyucu/önleyici ve farkindalik yaratmaya yönelik; psikososyal destek, çocuk koruma, sosyal uyum, gençlerin güçlendirilmesi ve egitime destek faaliyetleri yürüten Türk Kizilay Çocuk Programlari Koordinatörlügü’nün tecrübesiyle, projede, göçe maruz kalan çocuklarin uyum sorunlarini en aza indirmek, travmalarini atlatabilmelerine destek olmak, farkli kültürlerle beraber yasama bilincini gelistirmek ve kisisel gelisimlerine ve egitime erisimlerini kolaylastirmayi da amaçliyor.
Save the Children Türkiye Ülke Ofisi is birligiyle afetlere hazir bir nesil yetisiyor
Subat 2022’de baslayan is birligi çerçevesinde, afetlere hazirlikli olmanin, çevrede bulunan tehlikeleri ve riskleri saptamanin olasi can ve mal kayiplarini azaltmada büyük bir öneminin ve etkisinin oldugu bilinciyle, 6-18 yas grubu çocuklarla okullarda ve faaliyet alaninda bir araya gelinerek afetlere hazirlik egitimleri verildi.
Egitimler, Türkiye’de en sik rastlanan deprem, sel, yangin/orman yangini ve heyelan afetlerinden ve bu afetlere hazirlik süreçlerinden olusuyor. Egitime katilan çocuklar, dogal afetler için alinmasi gereken önlemleri ve afet sirasinda/sonrasinda yapilmasi gerekenleri canlandirma, hikaye anlatimi ve çizim vb. yöntemlerle ögrendi.
Bugüne kadar 3.000’in üzerinde çocugun katildigi egitimler; Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, Hatay, Istanbul, Izmir, Kahramanmaras, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Konya, Mardin, Osmaniye ve Sanliurfa’da uygulaniyor. Uygulanan egitimlerle 4.000’in üzerinde çocuga ulasilmasi amaçlaniyor.