Uzun bir bayram tatilinin ardindan, ofislere geri dönüldü. Peki, çalisanlar deniz, kum ve günesi birakip ofiste bekleyen onlarca mailin içerisinde kaybolmaya hazir mi?
Uzun bir bayram tatilinin ardindan, ofislere geri dönüldü. Peki, çalisanlar deniz, kum ve günesi birakip ofiste bekleyen onlarca mailin içerisinde kaybolmaya hazir mi?
Tatil dönüslerinde ortaya çikan depresif duygu durumunun, kisinin hem is hem de özel hayatini olumsuz yönde etkileyebilecegini belirten Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, özellikle stresli is ortaminda çalisanlarin tatil sonrasi sendromu yasayabileceklerinin altini çiziyor.
Tatil dönüsü sendromu, kisinin tatil sonrasi günlük rutinin monotonluguna ve stresli is ortamina dönmesi ile hissettigi gerginlik, yorgunluk, odaklanma güçlügü ve motivasyon kaybi belirtileri ile kendini gösterir.
Tatilin son günlerine yaklasirken bitecegi düsüncesi, yogun kaygi hissetmeye sebep olabilecegi gibi, uyku düzeni ya da yeme davranisi problemlerini de tetikleyebilir. Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, bu süreci en az hasarla atlatmak adina, birtakim önerilerde bulundu.
Uzun tatil dönüslerinde evde en az 1 gün geçirin
Tatile çikmadan önce, isleri olabildigince tamamlamak ve tatil sonrasina is birakmamak konusunda hassas davranilmasi gerektiginin altini çizen Bayraktar, sunlari ekliyor: “Bütün sene kurulan hayallerin tatile gidildiginde sona erdigi düsüncesi, eve dönünce bavul bosaltma, temizlik yapma ve biriken isleri tamamlama gibi görevler ile bir araya geldiginde, gerginligi yönetmek çok daha zor bir hal alabilir. Bu nedenle, uzun tatil dönüslerinde ise baslamadan en az 1 gün evde vakit geçirmek ve ev düzenini saglamak oldukça önemlidir.”
Tatilden beklentileri gerçekçi tutmak gerek
“Çok eglenecegim” ya da “Çok dinleyecegim” beklentisine girmek, özellikle baska tatil firsati olmayanlar için hüsranla sonuçlanabilir. Tatile dair beklentileri olabildigince gerçekçi tutmak gerektiginin altini çizen Bayraktar, “Mümkünse, kisa da olsa farkli tatil planlari yapmak ve is hayatinin günlük rutini içinde kendine zaman ayirmak da, genel duygu durumunu olumlu yönde etkiler. Bu, kisinin tatile olmasi gerektiginden fazla anlam yüklenmesini engelleyerek tatil sonrasi sendromunun belirtilerini azaltir” açiklamasinda bulundu.
Sirket yetkililerine de görevler düsüyor
Is yerindeki huzur arttikça tatil sonrasi sendrom riskinin azalacagini belirten Bayraktar, daha verimli olmasi ve motivasyonlarinin düsümemesi adina, çalisanlara tasiyacaklarindan fazla is yükü verilmemesi, ofis içi sosyal etkinliklerin arttirilmasi ve çalisanlarin birbiriyle etkin iletisim kurmasi gerekliliginin altini çizdi.
Nevsehir HABERI
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.