Tarih: 27.07.2022 19:54

TAV yilin ilk yarisinda 29,9 milyon yolcuya hizmet verdi

Facebook Twitter Linked-in

TAV Havalimanlari 2022’nin ilk yarisina iliskin finansal ve operasyonal sonuçlarini açikladi. Pandemiye dayali seyahat yasaklarinin kalkmasiyla toplam yolcu trafigi yüzde 129 artarken, TAV’in dis hatlarda hizmet verdigi yolcu sayisi yüzde 235 artarak 17 milyon oldu.

 

Havalimani isletmeciliginde Türkiye’nin dünyadaki lider markasi TAV Havalimanlari, 2022’nin ilk alti ayinda önceki yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 164 artisla 412 milyon avro ciro elde etti. 

 

TAV Havalimanlari Icra Kurulu Baskani Serkan Kaptan “Sektördeki 25. yilimizi kutlarken, TAV’i sekiz ülkede 15 havalimani isleten ve hizmet sirketleriyle birlikte ayak izi 29 ülkede 90 havalimanina ulasan bir dünya markasi haline getirmenin gururunu yasiyoruz. Mayis 2022'de yürürlüge konmus olan yeni yönetim yapimiz ile hizmet kalitemizi sürekli iyilestirmek, mevcut havalimanlarimizda daha fazla yolcuya hizmet vermek ve ayni heyecan ve motivasyonla portföyümüze daha fazla havalimani ve hizmet noktasi ekleyerek TAV'i daha ileriye tasimak için çalismaya devam edecegiz. 

 

Havacilik tarihinin en büyük krizlerine neden olan pandemiden söz verdigimiz gibi daha güçlü çikmayi basardik. Bu dönemde Almati'yi portföyümüze katmak ve ortagimiz Fraport ile birlikte Antalya'daki imtiyazimizi 2052 yilina kadar uzatmak uzun vadeli büyümemiz için iki kritik  dönüm noktasi oldu. Bu basarilarla ortalama imtiyaz süremizi sekiz yildan 30 yila çikararak sirketimiz için önemli bir deger yarattik. 

 

Cografi olarak dengeli havalimanlari portföyümüz sayesinde 2022’nin ilk yarisinda küresel trafik toparlanma egrisinin üzerinde kalmaya devam ediyoruz. Büyüme odakli bir sirket olarak, Orta Dogu, Afrika, Balkanlar ve BDT ülkeleri gibi hedef bölgelerimizde ortaya çikan yeni firsatlari her zaman yakindan takip  ediyoruz. Kârli ve sürdürülebilir büyüme firsatlari olustugunda portföyümüze yeni havalimanlari eklemeye devam etmek istiyoruz. 

 

Güçlü yolcu toparlanmasi ve Almati'nin katkisiyla ikinci çeyrekte pandemi öncesi kârlilik seviyemizi asmayi basardik. 2019 yilinin ikinci çeyregine kiyasla ikinci çeyrek ciromuz yüzde 39, FAVÖK yüzde 21 ve net kârimiz yüzde 40 oraninda artti.  Bu performansla ilk yariyi 412 milyon avro ciro, 129 milyon avro FAVÖK ve 31 milyon avro net kâr ile tamamladik. Jeopolitik zorunluluklardan kaynaklanan trafik artisi nedeniyle Almati göz alici derecede iyi bir çeyrek geçirdi ve son derece kuvvetli gelen konsolide sonuçlarimizda önemli bir payi oldu. Bununla birlikte önümüzdeki çeyreklerde Almati'dan daha normale yakin bir finansal performans bekliyoruz. 

 

Yil boyunca, Rus trafigi önemli ölçüde iyilesti ve en son haftalik toparlanma seviyesi itibariyla baktigimizda TAV için 2019’a kiyasla yüzde 49 ve Antalya için de yüzde 55 seviyesine kadar çikti. Ayrica Rusya ve Ukrayna kaynakli trafik kaybi kismen Ingiltere, Almanya, Polonya, Kazakistan, Israil ve Avrupa'nin geri kalanindan gelen çok güçlü trafik tarafindan telafi edildi. Bu gelismelerle birlikte Antalya’da aylik dis hat yolcusu Haziran’da 2019’un yüzde 80'ine ulasti. 

 

2022 yili boyunca yolcu ve is görünümünde meydana gelen tüm bu degisiklikleri tekrar degerlendirerek 2022 kârlilik beklentilerimizi yukari yönde revize ettik. Sene basinda açikladigimiz beklentilerimize göre artik çok daha yüksek bir ciro, daha yüksek bir FAVÖK ve Havas, Almati ve hizmet sirketlerinden kaynaklanan marj daralmasi nedeniyle daha düsük bir FAVÖK marji bekliyoruz. Yolcu sayisi beklentilerimizde ise bir degisiklik olmadi. Böylece seneyi 252 milyon avro ile 291 milyon avro arasi FAVÖK ve 50 milyon avronun üstünde net kâr ile kapamayi bekliyoruz. 

 

Pandemi döneminin getirdigi büyük zorluklara ragmen yatirimlarimiza devam ettik. Almati'da havalimaninin kapasitesini ikiye katlayarak en az 14 milyona çikaracak olan yeni terminalin insaatina basladik. Yeni terminal ile havalimaninin hizmet kalitesini önemli ölçüde artiracagiz. Almati Havalimani’nda misafirimiz olacak yolcularimiza en kaliteli hizmet ve destek fonksiyonlarini sunarak sinifinin en iyisi bir kullanici deneyimi yasatmayi hedefliyoruz. 2052 yilina kadar sürecek olan bir sonraki imtiyaz dönemine hazirlik olarak amiral gemimiz Antalya Havalimani’nda da kapasite artirim yatirimlarimiz devam ediyor. 

 

Paydaslarimiz için mümkün olan en yüksek degeri yaratarak, kalici ve sürdürülebilir büyüme saglamak için çalismaya devam edecegiz. Çalisanlarimizin mutlulugunu saglamak, yolcu memnuniyetini artirmak ve çevremize karsi sorumluluk bilinciyle hareket etmek en önemli önceliklerimiz olmaya devam edecek. Bu alanda ülkemizin lider isletmelerinden biri olarak karbon ayak izimizi küçültmeye ve havalimanlarimizi net sifir emisyon hedefine tasimak için çalismaya devam edecegiz. 

 

1997 yilindaki kurulusundan beri TAV, havalimani isletmeciligi is kolunu yeniden tanimlamaya ve yeni bir endüstrinin olusmasina öncülük etti. Bugün çok farkli bir dünyada yasiyor olsak da ana yaklasimimiz degismedi. Bir havalimani ancak gelecege bakarak hayal edilebilir. Her zaman ileriye bakiyoruz ve havalimanlarinin gelecegini sekillendiriyoruz. 

 

Dünyanin en büyük havalimani yönetim platformunun bir parçasi olarak, grup içinde isbirligi imkanlari yaratmak ve hizmet kalitesini gelistirmek için sürekli yenilik yapmak kurum kültürümüzün önemli bir parçasi. Yolcu deneyimi, dijitallesme, operasyonel verimlilik ve kurumsal sosyal sorumluluk alanlarinda grup içi sinerjileri artirmaya devam edecegiz. Bu vesileyle, gelecegin havalimanlari vizyonumuzu hayata geçirmemizi saglayan çalisanlarimiza, hissedarlarimiza ve is ortaklarimiza bir kez daha tesekkür etmek istiyorum” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —