Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Altindag Belediyesi, günümüzde müze olarak ziyarete açik olan Ulucanlar Cezaevi’nin önündeki 135 yillik Hapishane Çesmesi’nde restorasyon çalismasi baslatti
Çesmenin etrafinda hassas bir sekilde kazi yapan ekipler, çesmenin hemen yaninda zulalanmis halde duran aletler buldu. Parçalari hemen çikaran isçiler, çesmeye saklanan malzemelerin kesici aletler ve oksitlenmis sisler oldugunu görünce saskina döndü. Uzun yillar önce çesmeye zula yapilan aletlerin bir dönem cezaevinde kalan mahkumlara ait oldugu tahmin ediliyor. Yillardir bakimsiz durumda kalan ve günde binlerce kisinin önünden gelip geçtigi tarihi çesmede yasanan zula olayi duyanlari da sasirtti.
Cezaevi ile iliskili bu esyalari da Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde sergileyeceklerini belirten Altindag Belediye Baskani Doç. Dr. Asim Balci, “Altindag’da 135 yillik Hapishane Çesmesi ile yaklasik 250 yillik Öksüzce Çesmesi’ni restore etmeye basladik. Ulucanlar Cezaevi Müzemizin hemen yanindaki Hapishane Çesmesi’nin restorasyonu sirasinda bazi kesici aletler bulundu. Çesmeden böyle bir sey çikmasi bizi oldukça sasirtti. Uzun yillardir orada oldugu çok net. Çesmeden çikan kesici aletleri Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde bu tür aletlerin sergilendigi alana koyacagiz” ifadelerini kullandi. Ulucanlar cezaevi ayrica 1925’ten 2006’ya kadar Türk demokrasi tarihine ve pek çok önemli döneme sahitlik etti. Bülent Ecevit’ten Osman Bölükbasi’na, Nazim Hikmet’ten Necip Fazil’a, Yusuf Aslan’dan Muhsin Yazicioglu’na kadar pek çok ismin yolu buradan geçti. Aralarinda Iskilipli Atif Hoca, Deniz Gezmis, Hüseyin Inan ve Mehmet Pehlivanoglu’nun da bulundugu 19 kisi de bu cezaevinde idam edildi. 1 Temmuz 2006’da kapatilan cezaevi daha sonra restore edilerek müzeye dönüstürüldü. Cezaevindeki o dönemin kosullarina göre düzenlenen müzenin içerisinde mahkum olan ünlü isimlerin kisisel esyalari da yer aliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.