Prostat büyümesi erkeklerde 40’li yaslardan itibaren kendini hissettirmeye baslayabiliyor. Sik idrara çikma, idrar yaparken yanma hissi gibi belirtilerle kendini gösterebilen prostat büyümesi, bazen sinsice ilerleyip hiç belirti vermiyor. Prostat büyümesi, tedavi edilmedigi sürece böbrek yetmezligine kadar varan sonuçlar dogurabiliyor. Yapilan çalismalar 60 yasindaki erkeklerin 50’sinde, 80 yasindaki erkeklerin ise 90’inda iyi huylu prostat büyümesinin görüldügü gösteriyor. Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Murat Savas, prostat büyümesi ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.
40’li yaslardan sonra büyüme basliyor
Prostat bezi erkeklerde idrar kesesinin hemen altinda bulunan, idrar kanalini çevreleyen ve sekil olarak kestaneye benzeyen bir organdir. Eriskin bir erkekte agirligi 25-30 gram olan ve semen sivisinin yapimina katkida bulunan prostat bezi, 40’li yaslardan itibaren büyümeye baslar. Normalde bir kestane büyüklügünde olan prostat bezi, bir mandalina hatta portakal büyüklügüne erisebilir ve bu durum ‘Iyi huylu prostat büyümesi (Benign prostat büyümesi-BPH)’ olarak adlandirilir. Iyi huylu prostat büyümesi ile prostat kanseri farkli hastaliklardir. BPH prostat kanserine yol açmazken, her iki hastalik bir arada bulunabilmektedir.
Böbrek yetmezligine bile neden olabilir
Prostat büyümesi idrara çikma rutininde degisiklikler ile kendini gösterir. Prostat büyümesi, bir süre sonra hastanin idrar yolunu tikayarak idrar akisini engellemeye baslar. Tikanikligin derecesine bagli olarak hastalarda idrar yapmayla ilgili yakinmalar ortaya çikmaktadir. Bazen prostat belirti vermeden de büyüyebilir. Böbrek sagliginin korunmasinda prostat sagligi önemlidir. Prostat büyürken kisinin idrar yollarini da olumsuz olarak etkilemektedir. Ani idrar tikanmasi, idrar yolu iltihabi, idrar kesesi bozukluklari ve böbrek yetmezligine kadar varabilen rahatsizliklar hastaligin bilinen olumsuz etkilerinden bazilaridir. Iyi huylu prostat büyümesinin görüldügü kisilerde ayni anda prostat kanseri de olabilir. Prostat kanserinin kendine özgü erken dönem belirtileri yoktur. Hastalikta dogru taniya ulasmak için her iki yönden de incelemeler yapilmalidir.
Prostat büyümesi konusunda bu belirtilere dikkat!
1- Sik idrara çikma
2- Ani idrar yapma istegi
3- Idrar kaçirma
4- Idrar yaparken yanma ve sizi hissinin olmasi
5- Idrar kuvvetinin ve kalinliginin azalmasi
6- Idrari baslatmakta güçlük
7- Kesik kesik idrar yapma
8- Idrarin sonunda damlama
9- Idrari tam bosaltamama hissi
10- Idrarda kan
Tedavi kisiye uygun planlanmali
Iyi huylu prostat büyümesi her zaman tedavi gerektirmeyebilir. Bazen sadece düzenli kontrollerle takibi yapilabilen hastalikta tedaviye ne zaman baslanmasi gerektigine test sonuçlarini degerlendiren hekim karar verecektir. Kisiye göre tedavi sekli degisebilmektedir. Günümüzde prostata bagli tikanikliklarin tedavisinde son derece etkili ilaç tedavileri vardir. Öte yandan ilaç tedavisinin yeterli olmadigi düsünüldügünde cerrahi gündeme gelebilir.
Thulium(ThuLEP) cerrahi ile konforlu prostat ameliyatlari mümkün oluyor
Thulium (ThuLEP) kapali prostat ameliyatlarinin en gelismis lazer yöntemidir. ThuLEP cerrahi ile idrar deliginden girilerek prostat kapsülü ile büyümüs prostat dokusu birbirinden ayrilmaktadir. Mesane içerisine atilan büyümüs prostat dokusu daha sonra morsellatör isimli alet yardimiyla parçalanarak idrar deliginden disariya çikarilmaktadir. ThuLEP lazer ameliyatlari klasik tür yöntemlere göre daha kisa olabilmektedir. Ameliyatin durumuna göre hastanede kalis süresi kisalabilmektedir. Prostatin tam ve dogru olarak çikarilmasi hastaligin tekrarlanma riskini sifira indirmektedir. Hastalar genellikle 1-2 gün içinde taburcu edilir, bir haftalik dinlenme süresinden sonra normal yasamina dönebilir.