Pandemi dönemindeki kapanmalar ve evden çalisma sonucu artan siber saldirilar ciddi tehdit olusturmaya devam ediyor. Kisi ve kurumlari güvenlik açiklari nedeniyle zor durumda birakan siber saldirilarin olusturdugu zarar yillik 6 trilyon dolar. Bu zarar, bir ülkenin ekonomisini anlatmak için kullanildiginda, ABD ve Çin’den sonraki en büyük ülke ekonomisine karsilik geliyor. Cerebrum Tech Kurucusu Dr. Erdem Erkul, vaktinde alinan güçlü önlemlerle risklerin en aza indirilebilecegini belirtti. Erkul, “Siber suçlardan dogan zararin 2025 yilinda 10 trilyon dolari asmasi bekleniyor. Siber güvenlik konusunun önemi ve güçlendirilmesi artik bir tercih degil zorunluluk” dedi
Cerebrum Tech Kurucusu Dr. Erdem Erkul, 2019 yilinda 163 milyar dolarin üzerinde degeri olan siber güvenlik pazarinin 2030’da 430 milyar dolari asmasinin beklendigini belirtti. Dijitallesmenin hayatimiza her geçen gün daha fazla girmesiyle kisisel verilerin çalinmasinda ciddi artis oldugunu söyleyen Erkul, Google, Amazon, Facebook/Meta, Apple ve Microsoft gibi dev sirketlerin yillik siber güvenlik anlasmalari ve yatirimlarinin 2021 yilinda ciddi bir artis gösterdigini söyledi. Erkul, “CB Insights tarafindan toplanan verilere göre, sadece 2021 yilinda Google, Amazon, Meta, Apple ve Microsoft, yaklasik 1,8 milyar dolar veya 336 artisla 23 adet siber güvenlik sirketini finanse etmek veya satin almak için toplamda 2,4 milyar dolar harcadi. Cybercrime Magazine’e göre ise yalnizca 2021’de siber suçlarin maliyeti 6 trilyon dolari asti. Bu zarar, bir ülkenin ekonomisini anlatmak için kullaniliyor olsaydi, ABD ve Çin’den sonraki en büyük üçüncü ülkeden bahsediyor olurduk. Bu maliyetin daha da artmasi ve 2025 yilina kadar 10 trilyon dolari asmasi bekleniyor” diye konustu.
Erkul, Facebook'ta 533 milyon satir verinin sizdirilmasina vurgu yapti. Erkul, “Türkiye'nin de içinde oldugu 100'den fazla ülkenin vatandaslarinin verisi geçtigimiz yil sizdirilmisti ve bu verilerin boyutu 15 GB olarak açiklanmisti. Keza yine geçtigimiz yilin subatinda arama motoru ve e-posta hizmeti saglayicisi Yandex, 4 bin 800’den fazla e-posta hesabini tehlikeye atan bir veri ihlali tehlikesini duyurmustu” dedi. Siber saldirilarin uzun yillardir birçok kisi tarafindan endiseyle karsilandigini belirten Erkul, “Insanlarin yarisindan fazlasi kisisel verilerine ait bilgilerinin çalinmasi, özellikle kredi karti bilgilerinin ve sifrelerinin çalinmasi konusunda endise duyuyor. Bu durumun yakin gelecekte iyiye gidecegini söylemek de pek mümkün durmuyor. Siber güvenlik konusunun önemi ve güçlendirilmesi artik bir tercih degil zorunluluk” diye konustu.
Nasil siber güvenli olunur?
Vaktinde alinan güçlü önlemlerle riskin en aza indirilebilecegini söyleyen Erkul, dijital güvenligin ‘kullanici güvenligi’, ‘donanim-ag güvenligi’ ve ‘bilgi güvenligi’ olarak kendi içinde birkaç dala ayirarak ele alinabilecegini belirtti. Erkul, yapilabilecekleri dört maddede özetledi:
Çok faktörlü kimlik dogrulama kullanin: Özellikle banka uygulamasi gibi önemli konularda sifreye ek olarak telefon kilit deseni veya parmak izi dogrulamasi zorunlu tutulmali. Uygulamalari ve sistemleri güncel tutun: Siber suçlular programlarin açiklari üzerinden saldirir, bu sebeple elektronik ve dijital varliklari güncel tutmakta yarar var. Tiklama yaparken dikkatli olun: Zararli dosyalar çogunlukla linkler araciligiyla gelir. Böyle bir durumda taninmayan veya süpheli bulunan linkleri tiklamaktan kaçinmak riski önler. Güçlü sifreler olusturun: Her bir hesap için farkli, standartlara göre güçlü sayilan sifreler tercih edilmeli. Birçogumuz için kolay yol gibi görünse de web sitelerinin ve uygulamalarin sifreleri hatirlamasi risk olusturuyor.
Cerebrum Tech siber güvenlik çözümleri
Cerebrum Tech olarak siber güvenlik için olusturduklari “ Cerebrum Tech Veri Sifreleme ve Anonimlestirme Platformu” ile dört temel hizmet sagladiklarini belirten Erkul, “Bu platform ile kullanicilarin verilerini anonimlestirme, bu verileri sifreleme, sentetik veri olusturma ve veri güvenligi danismanligi hizmeti sagliyoruz. Veri anonimlestirmeyi scramble ürünümüzle yapiyoruz; buradaki üretim verilerin müsterinin ihtiyaçlari kapsaminda karistirilmasi, maskelenmesi ya da anonim hale getirilmesi islemi. Büyük veri hacimlerinde sorunsuz çalisabilen sistemimizle bilgi güvenligi saglayarak müsterilerimize çözüm üretiyoruz. Bunun yaninda sundugumuz özel sifreleme çözümleri ile müsteri verilerinin gizlenmesi saglaniyor. Sentetik veri de olusturulabilen bu platformda ‘create’ ürünümüzle test ortaminin yeterli hacimde yüksek kaliteli veriye sahip olmasi da mümkün” diye konustu.
Gelecegin meslegi: Siber güvenlik uzmanligi
Gelecekte siber güvenlik uzmanlarina ilginin büyük olacagini da söyleyen Erkul, “Süphesiz, siber güvenlik gelecegin sorunlarindan biri. Hayatlarimiz sanal dünyaya daha çok tasindikça dijital güvenligin saglanmasi ve artirilmasi gerekecek. ABD Çalisma Istatistikleri Bürosu (BLS) Bilgi Güvenligi Analistleri, siber güvenlikle ilgili islerin sadece ABD’de 2029 yilina kadar 31 oraninda büyüyecegini öngörüyor. Su an siber güvenlik uzmanlarinin eksikligi nedeniyle talep, arzdan çok daha fazla. Tabii bu noktada farkli uzmanliklar kazanmak önemli. Güvenli ag yönetimi, güvenli sistem yönetimi, bulut güvenligi veya BT dahil olmak üzere farkli alanlarda uzmanlasmak gerekiyor. Ag güvenligi mühendisi, bilgi güvenligi analisti, güvenlik mimari veya siber suçlarla ugrasan adli bilisim analistleri gibi mesleklere ilgi ve talep büyük olacak gibi duruyor” dedi.
Trump Gazze Planı uluslararası tepki çekti. ABD eski Başkanı Donald Trump, Gazze için "gayrimenkul anlaşması" ifadesini kullanarak yeni bir tartışma başlattı. Filistin halkı ve dünya liderleri plana karşı çıkıyor.
İsrail’in 15 aylık saldırıları sonucu Gazze’deki okulların yüzde 85’i hizmet dışı kaldı. Eğitim 2 yıldır aksıyor, binlerce öğrenci ve akademisyen hayatını kaybetti.
Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Trump'ın Gazze'deki Filistinlileri başka yere gönderme planını "hayal ürünü" olarak nitelendirdi ve Arap ülkelerine baskı amacı taşıdığını belirtti.
ABD’de Seattle-Tacoma Havalimanı’nda Japon Hava Yolları’na ait 787-9 Dreamliner, taksi yaparken Delta Airlines’a ait park halindeki Boeing 737’nin kuyruğuna çarptı. Olayda yaralanan olmazken, bazı uçuşlar iptal edildi.
Guatemala Devlet Başkanı Bernardo Arevalo, ABD ile yeni bir göçmen anlaşması imzalandığını açıkladı. Sınır dışı edilen göçmenlerin kabulü ve ulaşım masraflarının ABD tarafından karşılanacağı belirtildi. Ekonomik kalkınma ile göç s
HABER / MEHMET ÜNAL / ADOM AJANS- Toplu taşımacılık sektörünün dünyadaki en önemli aktörleri, Adana’da düzenlenen özel bir toplantıda buluştu.
HABER / HACI ALİ YILMAZ / ADOM AJANS - Kombiler, artık günlük yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası. Ancak bu cihazları doğru ve verimli kullanmak, hem enerji tüketimini azaltıyor hem de faturaları düşürüyor.
Yozgat Bozok Üniversitesi’nde düzenlenen atölye çalışmasında gençler, iş planı hazırlayarak Yozgat’a özgü girişimcilik potansiyelini keşfetti.
Pazaryeri’nde Kaymakam Ahmed Tayyib Kahraman ve Belediye Başkanı Zekiye Tekin, Pazaryeri Anaokulu’nu ziyaret ederek minik öğrencilerle buluştu, eğitim ve okul durumu hakkında bilgi aldı.
Geçersiz Sertifikalar, Hayali Eğitimler, Ruhsal İstismar: Zuhal Atasoy Dalman’a Acil Müdahale Çağrısı!
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanlığı, organize suç örgütlerine yönelik 4 ayrı ilde eş zamanlı operasyonlar düzenledi.
Gaziantep Gönüllü Kuruluşlar Platformu, terörle mücadelede yeni bir sayfa açılması için kritik bir açıklama yaptı. 40 yılı aşkın terör sarmalının son bulması için tüm kesimleri işbirliğine davet etti.
Antalya’nın Manavgat ilçesinde, şoför kapısı bulunmayan bir aracın trafiğe çıkması görenleri hayrete düşürdü. Aracı kullanan sürücünün, trafik kurallarını hiçe sayarak tehlikeli manevralar yaptığı iddia edildi.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
Anadolu’nun sessiz çığlığını satırlarına taşıyan yazar Aydın Benli, derin anlatımı ve unutulmaz karakterleriyle çağdaş Türk edebiyatında iz bırakmaya devam ediyor.
Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO), bu hafta unutulmaz bir müzik ziyafetine hazırlanıyor.
Öğrencilikten öğretmenliğe bir yürek yolculuğu… Saniye Gökoğuz’un ilk romanı Penceremde Kar Çiçeği raflara çıkmadan merak uyandırdı.
Bursa’nın İznik ilçesinde, tasavvuf dünyasının önemli isimlerinden Eşrefoğlu Abdullah Rumi, vefatının 556. yılında anlamlı bir programla anılacak.
İzmir Avaz Araştırma ve Strateji Merkezi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Küresel İklim Değişikliği ve Türkiye’ye Etkileri” konulu konferansta, Ziraat Yüksek Mühendisi Uğur Şimdi önemli değerlendirmelerde bulundu.
Karya Farma HBX Ar-Ge’nin geliştirdiği HBX-HGM71 formülü, laboratuvar ortamında %99,99 oranında patojen yok edici başarısıyla çocukların sağlığına adandı.
Yüksek tansiyon, dünya genelinde 1 milyardan fazla kişiyi etkilerken, hatalı tansiyon ölçümleri yanlış teşhislere ve gereksiz tedavilere yol açıyor.
Ramazan ayıyla birlikte balık tezgahları bereketlendi! Beylikdüzü Balıkçılar Çarşısı'nda sardalya ve istavrit fiyatları dibe vurdu. 3 kilo balık alana 1 kilo bedava kampanyasıyla sağlıklı beslenme fırsatı.
Gazi Üniversitesi'nde Gıda Güvenliği ve Mikroplastik Tehlikesi Paneli Düzenlendi
Bilim insanları, bunamanın hafıza kaybı dışındaki erken belirtilerini keşfetti. Hızlı kilo kaybı ve yüksek iyi kolesterol seviyeleri, bunamanın habercisi olabilir. Bu bulgular, erken teşhis ve tedavi için umut vaat ediyor.
Bahçekent’te açılan Meşhur Ömer Aybak Adıyaman Çiğköftecisi, %40 indirimli kampanyası ve lezzet dolu menüsüyle çiğköfte severlerin yeni gözdesi oldu. Tostlarıyla da fark yaratıyor!
Bahçekent, Paşa Döner’le ilk kez kaliteli dönerle tanıştı. Esnaf, ev hanımları ve öğrenciler memnun; işletmeci Yaşar Yıldırım “Bu mahalleye hizmet etmek gurur verici” diyor.
Bahçeşehir ve Bahçekent’te onlarca sitenin elektrik işlerini üstlenen Caner Cimşit, HGS Elektrik markasıyla güvenli, hızlı ve kalıcı çözümler sunuyor. Gönül rahatlığıyla ulaşabileceğiniz bu uzman, sadece arıza gidermekle kalmıyor,
HABER / ERCAN KUTLU - "Bahçeşehir’in başarılı Müdürü Ümit Karaağaç: Okulunda aile seminerleri, fidan dikim etkinlikleri ve spor başarılarıyla eğitimi renklendiriyor! Öğrenciler: ‘Onunla gurur duyuyoruz’."
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in büyüyen nüfusu taziye evi ihtiyacını artırdı. Vatandaşlar, Yavuz Sultan Selim Camii altı veya Kur’an kurslarının bu amaçla kullanılmasını istiyor.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.