Besin alerjisinde güncel tedavi yöntemlerini anlatan Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik Immünoloji Dernegi Üyesi Doç. Dr. Betül Büyüktiryaki, toplumda çok sik görülen süt ve yumurta alerjileri için “Süt Merdiveni” ve “Yumurta Merdiveni“ tedavi yöntemlerini anlatti.
ISTANBUL (IGFA) - Süt ve süt ürünleri alerjileri günümüzde en sik görülen besin alerjilerinden birini olusturuyor. Özellikle de inek sütü alerjisi çocuklarda en sik görülen besin alerjisi olarak öne çikiyor. Tedavide süt ve beraberinde süt proteini içeren tüm ürünler hastanin diyetinden çikarilsa da önemli besin kaynagi olan süt ürünlerini tüketemeyen bu çocuklarin beslenmesi dogru sekilde düzenlenmediginde büyüme ve gelismeleri olumsuz etkilenebiliyor. Ayrica sütün pek çok besinin içeriginde olmasi kazara karsilasmalara sebep olarak hem ailelerin hem çocuklarin yasam kalitesini olumsuz etkiliyor. Peki, tüketilmesi halinde hayati kabusa çevirebilen besin alerjilerinden özellikle de süt ve yumurta alerjisinin üstesinden gelmek mümkün mü? Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik Immünoloji Dernegi Üyesi Doç. Dr. Betül Büyüktiryaki besin alerjilerinde yeni tedavi yöntemlerini anlatti.
Son yillarda inek sütü alerjisinde umut vadeden gelismeler oldugunu söyleyen Doç. Dr. Betül Büyüktiryaki, “Hafif siddette süt alerjisi olan çocuklarin direkt sütü tüketemeseler bile kek, muffin gibi firinlanmis süt ürünlerini tolere edebildikleri arastirmalarla ortaya kondu. Çünkü sütün 180 derecede 30 dakika isiya maruz kalmasi sonucu alerjenik özelligi azaliyor. Bunu yaninda, pisirme sirasinda kullanilan un ve seker de karisimda bir matriks etkisi yaratarak sütün alerjik özelliginin azalmasina katki sagliyor. Bu bilgiden yola çikilarak inek sütü alerjisinde “süt merdiveni” tedavisi, alerjiyle mücadelede çözüm sunuyor” dedi.
Ayrica, süt merdiveni tedavisinin süte karsi tolerans gelisimini hizlandirdigi bilgisinin yapilan arastirmalarda ortaya kondugunu ifade eden Doç. Dr. Betül Büyüktiryaki, Süt Merdiveni tedavisini anlatti: "Süt merdivenini “Sütün en az alerjenik formlarindan yani firinlanmis ürünlerden, daha alerjenik formlarina dogru yani fermente süt ürünleri olan yogurt ve peynir gibi ürünleri basamaklar seklinde tüketerek hastanin sonunda direkt sütü tüketebilir hale gelmesini saglamak” olarak tanimlayabiliriz. Alerjinin ve hastanin durumuna göre 4, 6 veya 12 basamakli sekilde uygulanabilir. Bu tedavi için hangi hastanin uygun oldugu, basamaklarda yer alacak besinler, tüketilmesi gereken miktarlar, basamaklar arasini sürenin ne kadar olmasi gerektigi, basamaklar arasinda besin yükleme testlerinin yapilmasi gerekliligi ve hastanede mi evde mi ve yapilacagi çocuk alerji uzmani tarafindan belirlenmeli.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.