Tarih: 24.08.2022 18:16

TÜRKIYE DENIZ CANLILARI MÜZESI YARIM ASIRDIR MILYONLARCA KISIYI AGIRLADI

Facebook Twitter Linked-in

Tam yarim asiri geride birakan Türkiye Deniz Canlilari müzesi 50. Yasini kutluyor. Mumyalanan her balikta emek ve gelecek oldugunu belirten müze kurucusu Balikçi Kenan; “Müzemiz bugün 50 yildir var. Insallah 150 yil, 350 yil sonrada var olacak” dedi

50 yil önce büyük emekler sonucu dünyaya kazandirilan Türkiye Deniz Canlilari Müzesi kurulusundan bugüne milyonlarca ziyaretçi agirladi. Müzenin adi ülkemizin disinda dünyanin birçok noktasinda da duyuldu. Büyük, küçük herkesin ziyaret ettigi Türkiye Deniz Canlilari Müzesi’ne yabanci turistlerde büyük ilgi gösterdi. Içerisinde binlerce baligin mumyalanmis halini barindiran müze, bugünde yüzlerce çocugu agirladi.

HAMSI’DEN KÖPEKBALIGINA BINLERCE MUMYA BALIK BULUNUYOR

Insanlik adina mumya baliklarin büyük bir kazanç oldugunu belirten müze kurucusu Balikçi Kenan: “Tam yarim asir önce 50 gramlik hamsinin mumyalanmasi ile baslayan bu serüven bugün bin 500’ün üzerinde deniz canlisini barindiriyor. 2 tonluk köpekbaligindan, orkinosa. Dev vatozlardan, kiliçbaliklarina kadar Türk karasularinda yakalanan baliklar mumyalanmis halde ziyaretçilerini bekliyor” dedi

DENIZLER VE BALIKLAR BIZIM IÇIN BIRER NIMET

Türkiye’ye kazandirdigi Türkiye Deniz Canlilari Müzesi ve özellikle çocuklara ve gençlere asiladigi balik tutkusundan dolayi Baligi Sevdiren Adam olarak anilan müze kurucusu Balikçi Kenan müzeyi ziyarete gelen ögrencilere önce müzeyi gezdirdi ardindan da balik ekmek ikram etti.  Merakli bakislar arasinda müzedeki baliklari inceleyen ögrencilere baliklar hakkinda bilgi veren Balikçi Kenan: ‘Çocuklarimizi böyle merakli ve heyecanli görünce çok mutlu oluyorum. Denizlerimiz ve baliklarimiz bizim için birer nimet. Bu nimetin degerini bilmeleri içinde suanki ve gelecek nesillere bu müzeyi kazandirdik. Yasadigimiz cografyanin, denizlerimizde bulunan baliklari bu sayede görerek ve dokunarak ögrenmis oluyorlar” diye konustu.

MÜZE 300 TON BALIKTAN OLUSUYOR

Yarim asirdir Türkiye Deniz Canlilari Müzesi’nde bulunan baliklarin 300 tondan olustugunun altini çizen Balikçi Kenan: “Tek tek, ilmek ilmek isledigimiz müzede baliklarin toplam agirligi 300 ton. Tirlar dolusu baligi gelecek nesillere kazandirmak için mumyaladik. Çocuklarimizin, denizlerimizdeki baliklari en iyi anlayacaklari ve görecekleri yer Türkiye Deniz Canlilari Müzesi” ifadesini kullandi. 
 
ÇOCUKLAR GONGU ÖGRENDI
 
Eski zamanlarda gemilerdeki haberlesmeyide müzeyi ziyaret eden çocuklara anlatan Balikçi Kenan: "Eskiden gemiler çok büyüktü yemek saatlerinde gemicileri uyandirmak için gonk sesi çaliniyordu. Sabahlari tayfayi kaldirmak için bir gonk Ögle yemegi için iki gong. Aksam yemegi içinde üç kere gong vurulup gemidekilere duyurulurdu. Bizde burada gelen ögrencilerimize eskiden gemide nasil haberlesilirdi onu gösterdik" dedi.

OKUL GIBI MÜZE

Belkide 10 yil sonra tarihten silinecek yada görmekte olamayacagimiz baliklarida bu sayede ölümsüz hale getirdiklerini söyleyen Balikçi Kenan: “Mumyalanan baliklarin bozulmamasi için her sene bakim yapiyoruz. Deforme olmamasi için ugrasiyoruz. 50 sene önce mumyaladigimiz baliklar yeni mumyalanmis gibi duruyor. Ögrenciler burada olan baliklari yillarca inceleme imkani bulacak. Ögrenme çagindaki çocuklarimiz, simdilerde ancak kitap, ansiklopedi ve belgesellerde görebilme imkani bulduklari balik türlerini müzemizde yakindan, dokunarak inceleyebiliyorlar. Amacim; çocuklarimizin, gelecegimizin her bireyin buradan bir seyler ögrenebilmesini saglamak. Gençlerimize egitimde bir nebze katkim olabiliyorsa ne mutlu bana. Müzemize ulasimda gayet kolay. Metrobüse yakiniz. Girislerimiz ücretsiz” dedi.

BU IS GÖNÜL ISI

Bu isin gönül isi oldugunu belirten Balikçi Kenan: ‘Çocuklarimiz baliklari burada dokunarak inceliyor. Böyle bir imkan baska hiç bir yerde bulamazlar. Devasa mumya baliklarin kaç yil yasadigini, hangi denizlerle oldugunu hepsini burada ögreniyorlar. Onlari görünce, bizlere sorular sordukça ilk günkü gibi heyecanlaniyoruz. Bizim yaptigimiz is gönül isi. Memleketimize, çocuklarimiza katkimiz oluyorsa ne mutlu bize. Bizler elimizden geldigi kadar denizi ve baligi sevdirmek için gayret gösterdik. Göstermeye de devam edecegiz’ dedi

DENIZLER EKMEDEN BIÇTIGIMIZ TARLALARIMIZDIR

Ülkemizde denizlerimizin önemini her firsatta dile getiren usta balikçi Balikçi Kenan: “Denizlerimiz bizler için birer maden. Milyonlarca çesit balik türü var. Denizlerimizin kiymetini bilmeliyiz. Denizlerimiz tükenmeyen madenlerimiz. Denizlerimiz ekmeden biçtigimiz tarlalarimizdir. Bizler gelecek nesillere denizlerimizin kiymetini elimizden geldigi kadar anlatmaya çalisiyoruz. Bu madenlere sahip çikalim” diye konustu.

BALIK ANNE SÜTÜNDEN SONRA YIPRANAN DOKULARI ONARAN TEK BESIN KAYNAGI

Baligin faydasinin saymakla bitmedigini söyleyen Balikçi Kenan: “Balik reçetelere yazmadigi tek ilaç. Anne sütünden sonra yipranan dokulari onaran tek besin kaynagi baliktir. Yaslilarin kan dolasimini hizlandirir. Büyüge de faydasi çok, küçüge de. Biz burada müzedeki baliklari anlatirken çocuklarimiza baligin öneminede dikkat çekiyoruz. Faydalarini anlatiyoruz. Herkesi haftada en az iki kere balik yemege davet ediyorum” ifadelerini kullandi.
1/6
OKUL GIBI MÜZE

Balikçi Kenan; “Müzemiz bugün 50 yildir var. Insallah 150 yil, 350 yil sonrada var olacak” dedi


2/6
OKUL GIBI MÜZE

50 yil önce büyük emekler sonucu dünyaya kazandirilan Türkiye Deniz Canlilari Müzesi kurulusundan bugüne milyonlarca ziyaretçi agirladi


3/6
OKUL GIBI MÜZE

üyük, küçük herkesin ziyaret ettigi Türkiye Deniz Canlilari Müzesi’ne yabanci turistlerde büyük ilgi gösterdi. I


4/6
OKUL GIBI MÜZE

Balikçi Kenan: “Tam yarim asir önce 50 gramlik hamsinin mumyalanmasi ile baslayan bu serüven bugün bin 500’ün üzerinde deniz canlisini barindiriyor


5/6
OKUL GIBI MÜZE

Baligi Sevdiren Adam olarak anilan müze kurucusu Balikçi Kenan müzeyi ziyarete gelen ögrencilere önce müzeyi gezdirdi ardindan da balik ekmek ikram etti.


6/6
OKUL GIBI MÜZE

Balikçi Kenan: ‘Çocuklarimizi böyle merakli ve heyecanli görünce çok mutlu oluyorum. Denizlerimiz ve baliklarimiz bizim için birer nimet.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —