Tarih: 26.08.2022 11:44

Hayvanlara karsi suç islemenin cezasi ne

Facebook Twitter Linked-in

Sokak köpeklerinin harita üzerinde yerini gösteren internet uygulamasi Havrita, hayvanlara karsi islenen suçlari yeniden gündeme getirdi. Peki hayvanlara zarar vermenin cezasi nedir?  Böyle bir durumla karsilasan insanlar ne yapmali? Hayvanin sahipsiz olmasi cezayi etkiler mi? Bir hayvanin verdigi zarardan dolayi sahibine ceza kesilir mi? Merak edilenleri Avukat Cem Duman yanitladi.

 

Hapis cezasi alabilir

Hayvanlara karsi islenen suçlara verilen cezalar hakkinda bilgi veren Avukat Cem Duman, “Hayvanlari Koruma Kanununun 28/A maddesi uyarinca, bir ev hayvanini veya evcil hayvani kasten öldüren kisi alti aydan dört yila kadar hapis cezasi ile; bir ev hayvanina veya evcil hayvana iskence eden veya acimasiz ve zalimce muamelede bulunan kisi alti aydan üç yila kadar hapis cezasi ile; hayvanlari dövüstüren kisi üç aydan iki yila kadar hapis veya adli para cezasi ile; hayvanlara cinsel saldirida bulunan veya tecavüz eden kisi alti aydan üç yila kadar hapis ve yüz günden az olmamak üzere adli para cezasi ile cezalandirilir. Suçlarin birden fazla hayvana karsi islenmesi halinde ise verilecek ceza yari oraninda arttirilacaktir. Ayrica hayvanlara karsi islenen suçun türüne göre Hayvanlari Koruma Kanununun 28. maddesi uyarinca suçu isleyen kisi, 500 TL’den 35.000 TL’ye kadar idari para cezasi ile cezalandirilabilecektir” dedi.

 

Sokak hayvanlarini da kapsiyor

Hayvanin sahipli ya da sahipsiz olmasinin suçlu kisinin aldigi cezada yarattigi fark hakkinda ise Duman, “Hayvanlari Koruma Kanununun 28/A maddesinin gerekçesinde ev hayvani; ‘kisiler tarafindan özellikle evde, is yerlerinde ya da arazisinde özel ilgi ve refakat amaciyla muhafaza edilen, bakimi ve sorumlulugu sahiplerince üstlenilen her türlü hayvan’ olarak tanimlanirken evcil hayvan; ‘insan tarafindan kültüre alinmis ve egitilmis hayvanlar’ seklinde tanimlanmistir. Ayrica madde gerekçesinde kedi veya köpek gibi hayvanlarin sahipsiz olsa dahi insan tarafindan kültüre alinmis hayvan oldugu kabul edilerek evcil hayvan statüsünde oldugu yer almaktadirlar. Dolayisiyla verilecek cezada bir fark olmayacaktir” diye konustu.

 

 ‘Ihbarda bulunun’

Hayvana karsi islenen bir suça sahit olunmasi durumunda izlenmesi gereken yol hakkinda da bilgi veren Duman, “Sahit olunmasi halinde Hayvanlari Koruma Kanununun aradigi suçüstü halinin varligi kabul edilerek polis, jandarma veya Cumhuriyet Bassavciligina ihbarda bulunarak süpheli hakkinda sorusturma islemlerinin baslamasi saglanabilecektir” ifadelerini kullandi.

 

Sahibine ceza kesilir

Peki, bir hayvan insanlara zarar verirse sahibine ceza kesilir mi? Konuyla ilgili Cem Duman, “Hayvanin zarar vermesi halinde, zarar gören zararini hayvanin bakim ve gözetimini üstlenen sahibinden TBK madde 67 dogrultusunda talep edebilecektir. Ancak hayvanin bakim ve gözetimini üstlenen sahibi zararin meydana gelmemesi için gerekli özeni göstermis ise zarardan sorumlu olmayacaktir. Ayrica bakim ve gözetimi altinda bulunan hayvani baskalarinin hayati veya sagligi açisindan tehlike yaratacak sekilde serbest birakan yahut kontrol altina alinmasi konusunda ihmal gösteren kisi TCK madde 177 dogrultusunda 6 aya kadar hapis veya adli para cezasi ile cezalandirilabilecektir” dedi.

 

‘Ceza artirilmali’

Hayvanlara karsi islenen suç sayisinin her geçen gün arttigini kaydeden Duman sunlari söyledi: “Ilgili kanunlarla yapilan cezai yaptirimlar yetersiz kalmakta ve cezalandirmanin amaçlarindan birisi olan caydiriciligi saglamamaktadir. Dolayisiyla hayvanlara karsi islenen suçlarda hapis cezasi sürelerinin arttirilmasina yönelik düzenleme yapilmasinin elzem oldugu kanaatindeyiz.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —