ISTANBUL (IGFA) - Mavi Nefes Projesi'ne iliskin rapor yayimlandi. Buna göre 21 Eylül 2021– Haziran 2022 tarihleri arasinda deniz süpürgeleri, 52 bin 590 kilogram, yani yaklasik 53 ton atik topladi ve geri dönüsüme kazandirdi. Deniz süpürgeleriyle toplanan atiklar, yaklasik 46 bin kisinin günlük ürettigi atiga esit.
MARMARA DENIZI’NI EN ÇOK PLASTIKLER KIRLETIYOR
Proje kapsaminda deniz süpürgelerinin topladigi yaklasik 53 ton atigin üçte biri, yani 17 tonu poset, pet sise vb. plastik atiklardan olusuyor. Temizlik kapsaminda Marmara Denizi’nden 4.8 ton giyim ve tekstil malzemesi, 4.4 ton metal, 4 ton balik agi gibi balikçilik atiklariyla 11 ton deniz salyasi ve deniz çöpü toplandi.
Projenin farkindalik yaratma ayaginda ortaokul seviyesinde gerçeklestirilen çevrimiçi egitimlerle, “Küresel Iklim Degisikligi, Denizlerimiz, Deniz Salyasi (Müsilaj), Kirlilik Kaynaklari, Sifir Atik Hareketi, Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari ve Karbon Salimi” konulari ele alindi.
Egitimlerin verimliliginin ölçülmesi ve gelistirilmesi hedefiyle ögrencilere “Bilgi Testi” de uygulaniyor.
Testlerin sonuçlari degerlendirildiginde Mavi Nefes Projesi’nde egitimlere katilan ögrencilerin farkindalik seviyelerinde büyük oranlarda degisim göze çarpti.
Yapilan testlerde, ögrencilerin denizlerin oksijen kaynagi olmasi konusundaki bilgi seviyelerinin yüzde 68,5’den yüzde 99’e, kiyi ekosistemlerinde depolanan karbonu ifade eden “Mavi Karbon” kavraminin bilinirliginin de yüzde 56’den yüzde 94,3’e yükseldigi görüldü. Okullarda halihazirda yürütülmekte olan “Sifir Atik Projesi” ile ilgili farkindaligin ise yüzde 64,5’den yüzde 86,3’e çiktigi, atik olusumunun önlenmesi ve geri dönüsüm konularina hassasiyetin de arttigi gözlemlendi.
Ayrica fitoplanktonun oksijen üretmesinin bilinirligi yüzde 47,7’den yüzde 99,2’ye yükseldigi görüldü.